14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Condamnați“ să stea în frig

„Condamnați“ să stea în frig

Stau fără apă caldă și riscă să înghețe în propriile locuințe, deși și-au plătit întreținerea. Este vorba de craiovenii care au ghinionul să locuiască în blocurile în care vecinii lor au acumulat datorii și din a căror cauză Termo le-a sistat furnizarea utilităților. La fel de ghinioniști sunt și proprietarii din asociațiile unde s-au înregistrat delapidări, din care motiv figurează ca debitori către furnizorul de căldură al orașului. Operatorul local i-a băgat pe toți în aceeași oală, pentru „că așa este sistemul“ și i-a lăsat din luna august fără apă caldă, amenințând că nu le va furniza nici căldură.

Mai multe blocuri din Craiova nu au apă caldă și căldură (FOTO: Claudiu Tudor)
Mai multe blocuri din Craiova nu au apă caldă și căldură (FOTO: Claudiu Tudor)

În Asociația 11 din cartierul 1 Mai, din cele 12 scări, patru sunt cu plata utilităților la zi și, cu toate acestea, Termo le-a sistat furnizarea apei calde. Insistențele proprietarilor, care au ajuns până la conducerea Termo, au rămas fără nici un rezultat. „Sunt proprietar în blocul I 32 și nu am nici apă caldă, nici căldură. Eu mi-am plătit întreținerea. Nu știm ce se întâmplă, a oprit-o Termo. Noi suferim din cauza restanțierilor. Ne descurcăm greu, facem baie în lighean. Am mers la Termo și ne spun că cei cu restanțe să plătească, dar în blocul nostru nu sunt debite. Nu este corect. Sperăm să se ia cât mai repede o decizie pentru că vine iarna“, spune Costina Ocheșel, proprietar în blocul I32. Reprezentanții proprietarilor sunt puși într-o situație dificilă deoarece proprietarii nu înțeleg de ce nu au acces la utilități, iar reprezentanții SC Termo Craiova SRL impun plata a măcar 50% din datoria pe care o înregistrează asociația. „Patru blocuri din asociație nu au restanțe și cu toate acestea nu beneficiază de apă caldă. Eu nu înțeleg de ce acestea au fost debranșate și nici locatarii nu înțeleg de ce nu li se dă apă caldă. Într-adevăr, celelalte blocuri au datorii, dar nu toți proprietarii au restanțe. Am mers la Termo, dar cum m-am dus așa m-am întors. Ei spun că sunt datorii pe toată asociația, dar ce să le spun proprietarilor bun-platnici. Pentru restanțieri avem dosare în executare, dar merge foarte greu“, explică Gabriela Kurtoglu, administratoarea Asociației de proprietari nr. 11 din cartierul 1 Mai.

Vecinii și delapidările îi țin fără apă caldă

Din cauza unui singur debitor, alți 19 proprietari dintr-un bloc au ajuns să nu beneficieze de apă caldă și se întreabă ce fac la iarnă. Într-o astfel de situație se găsesc câteva blocuri din Asociația de proprietari 21 Gorunului din cartierul Craiovița Nouă. Blocul 138 B are apa sistată din cauza unui singur rău-platnic, în blocul 140B, doi restanțieri își țin vecinii în frig și sunt nevoiți să se spele în lighean. O situație similară se întâlnește și la blocul 143B. Aici apa caldă nu mai ajunge din luna august din vina unui singur restanțier. În blocul 141B, doi vecini care nu-și plătesc utilitățile de ani buni au închis robinetul întregului bloc. Asociația figurează la Termo cu o datorie de 1.313.480 de lei din cauza restanțelor înregistrate de o parte a proprietarilor, dar și din cauza delapidărilor din trecut ale angajaților și reprezentanților proprietarilor.

Noi nu avem nici o vină

În Valea Roșie, altă asociație de proprietari, Bloc E, aceeași situație, proprietari rău-platnici, administratori care au furat banii din încasări. De partea cealaltă, proprietarii care au copii mici stau fără apă și fără căldură. Datoria către Termo este de 123.384 de lei, din care în perioada 14.07.2017 – 26.09.2017 s-au efectuat plăți în valoare de 21.750 de lei. Prea puțin spune furnizorul de energie termică și care în detrimentul proprietarilor a făcut înțelegere cu firma care administrează asociația, SC Madris INFO SRL, ca „măsura sistării furnizării energiei termice să se mențină până la data achitării a 50% din debit“, se arată într-un proces-verbal încheiat pe 26.09.2017. Proprietarii sunt revoltați: „Nu avem nici apă caldă, nici căldură. Ne-au oprit-o pentru că sunt restanțe și în plus a fost o delapidare. A ieșit o lipsă de un miliard de lei. Noi trebuie să dăm bani de la noi, 2.000 de lei, ca să completăm suma. Adică să mai plătim încă o dată întreținerea. Noi avem copil mic și stăm în frig, nu avem apă caldă. Este revoltător“, spune un proprietar de la scara 3.

Termo, o societate care mereu a avut probleme

În frig și fără apă caldă sunt și proprietarii din blocul A46 din Rovine. Aceștia s-au trezit la sfârșitul lunii trecute cu apa caldă sistată din cauza vecinilor rău-platnici, trei la număr din cele 20 de apartamente, câte sunt în total.
„Vineri, 29 septembrie, vine Termo, o societate care mereu a avut probleme și a înregistrat numai pierderi, și sistează furnizarea apei calde la toate blocurile care aparțin Asociației nr. 9 Rovine, pe motiv că sunt datorii foarte mari.
Adică lași un bloc cu 20 de apartamente și garsoniere fără apă caldă pentru că au trei locatari datorii peste 500 de lei. Nu am primit nici căldură, deși au început probele la cald, în oraș. La blocul A46, scara 1 toată restanța la întreținere pe tot blocul este de 6.291 de lei (un locatar are 1.662 de lei, altul 2.434 de lei, un altul 649 de lei). Această datorie a blocului nu este toată către Termo, pentru că în această sumă sunt incluse și alte servicii precum gaze, salarii, curent electric, penalizări. Poate din acești 6.291 de lei, datoria la Termo este la jumătate. Termo lasă în prag de iarnă oamenii fără apă caldă și căldură. De ce nu a sistat Termo furnizarea apei calde în primăvară, când eu aș fi putut să îmi găsesc o sursă alternativă pentru apă caldă și căldură și să nu mai stau la cheremul acestei societăți problemă“, spune Veronica Bărbulescu, locatar în blocul A 46, scara 1 din Asociația 9 Rovine.
Întrebați despre această situație, reprezentanții Termo s-au limitat să transmită o listă cu cele 42 de asociații de proprietari care au apa caldă sistată la această dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS