24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChiriile au crescut cu 10-15%

Chiriile au crescut cu 10-15%

Chiriile la locuințe în Craiova sunt mai mari cu 10-15% față de anul trecut
Chiriile la locuințe în Craiova sunt mai mari cu 10-15% față de anul trecut

Garsonierele se închiriază în prezent la prețuri aproape egale cu cele ale apartamentelor cu două camere, din cauza creșterii cererii pentru astfel de locuințe și a scăderii ofertei. Începerea anului școlar și universitar a influențat ușor piața chiriilor din Craiova. Inclusiv creșterea prețurilor apartamentelor și scumpirea utilităților și-au pus amprenta asupra scumpirii chiriilor.

Odată cu venirea anotimpului rece, au evoluat și prețurile cerute de proprietarii de imobile pentru închirierea acestora. Specialiștii din domeniul imobiliar spun că în ultimele două luni a crescut cererea pentru închirierea de locuințe, în contextul în care elevii și studenții au început cursurile, iar în preajma începerii anului școlar și a celui universitar crește cererea pentru închirierea de locuințe.
Conform anunțurilor de închiriere postate în GdS, pentru garsoniere rar se mai solicită 500 de lei pe lună (circa 110 euro pe lună), cum era anul trecut, aceasta fiind cea mai mică sumă de pe piață solicitată de un proprietar craiovean. Tarifele de închiriere a garsonierelor au crescut la 150, 170 și chiar 220 de euro pe lună sau chiar mai mult, și diferă în funcție de zona în care este amplasată garsoniera și de dotări.

Chiria pentru o garsonieră, aproape cât cea pentru două camere

În zona centrală, o garsonieră cu toate dotările ajunge să fie închiriată chiar și cu 220-250 de euro pe lună. Chiria cerută, în această toamnă, pentru o mare parte din garsonierele scoase la închiriat de către proprietari se apropie de sumele cerute pentru apartamentele cu două camere, în funcție de zona în care se află. Chiriile sunt aproape egale pentru locuințele de aceste feluri situate în zona centrală a Craiovei. Ieri se cerea o chirie de 700 de lei (150 de euro) pentru un apartament cu două camere situat în cartierul 1 Mai, iar pentru unul din Valea Roșie se solicita o chirie de 200 de euro pe lună, plus o garanție de 200 de euro. La apartamentele cu trei camere chiria urcă. Pentru un astfel de apartament situat în zona Grădinii Botanice, proprietarul cere 250 de euro chirie, plus o garanție de încă 250 de euro. Sumele solicitate drept garanție se plătesc de chiriaș în momentul în care rezervă apartamentul sau garsoniera și reprezintă o garanție pentru proprietar că are din ce să își achite cheltuielile cu întreținerea locuinței în cazul în care chiriașul pleacă subit, înainte de finalizarea contractului de închiriere.
„Proprietarii de garsoniere au mărit ușor chiriile anul acesta, pentru că există o cerere mai mare pentru garsoniere, iar oferta este destul de mică pe piață. Nu prea mai sunt scoase garsoniere la închiriat. În plus, este cerere mare pentru acest tip de locuințe, în special în preajma începerii anului școlar, dar și pentru că pe timpul iernii cheltuielile cu întreținerea sunt mai mici decât la un apartament“, a explicat, pentru GdS, vicepreședintele Asociației Române pentru Agențiile Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu. El a menționat că, în medie, chiria pentru garsoniere din zone precum Brazda lui Novac sau Valea Roșie este de 150, 160 sau chiar 170 de euro pe lună, iar în zonele centrale se poate ajunge la 220 de euro pe lună și chiar la 250 de euro, pentru o garsonieră ultramodernă. La apartamentele cu două camere, chiriile ajung la 250 de euro pe lună în zona centrală, iar în zonele limitrofe, respectiv în alte cartiere, chiriile pot coborî până la 170 de euro pe lună (respectiv circa 800 de lei pe lună), în cazul contractelor de închiriere care s-au încheiat în această toamnă. Persoanelor care au închiriat dinainte apartamente sau garsoniere și au un contract ferm pe o anumită perioadă nu li se scumpește chiria pe parcursul derulării contractului. La expirarea acelui contract, tariful de închiriere depinde de negocierea cu proprietarul locuinței.
Dacă în alți ani începerea anului școlar influența destul de puțin prețul chiriilor, anul acesta au mai fost și alți factori care au condus la creșterea tarifelor de închiriere, printre care scumpirea locuințelor. „Tarifele de închiriere au crescut cu 10-15% anul acesta, în condițiile în care prețurile apartamentelor tranzacționate au crescut cu circa 20% față de anul trecut. Așadar, proprietarii țin mai mult la prețul de închiriere, pentru că s-au scumpit și apartamentele și a crescut și costul de întreținere al unui apartament“, a mai spus vicepreședintele ARAI, Cristian Clenciu. În condițiile în care proprietarul unui apartament nu reușește să îl vândă pentru că ține la preț, atunci îl închiriază pentru o perioadă, pretinzând o chirie ușor mărită, datorită cererii în creștere care vine dinspre piață.
În plus, cheltuielile cu utilitățile se anunță mai mari în această iarnă, în condițiile în care apa și energia electrică s-au scumpit, iar de luna viitoare se scumpesc și gazele naturale.

Chiriile în regim hotelier, mai mari decât chiria clasică

În Craiova se închiriază locuințe și în regim hotelier, în sensul că noii chiriași pot sta în respectiva locuință de la o zi, până la câteva zile sau o lună. Tarifele pentru astfel de locuințe sunt cerute chiriașilor pe zi. Conform anunțurilor publicate ieri în GdS, proprietarii unor astfel de locuințe în regim hotelier cereau 60 de lei pe zi (ar însemna 1.800 de lei pe lună, adică 390 de euro) pentru un apartament din Brazdă, și până la 130 de lei pe zi (ceea ce înseamnă 3.900 de lei pe lună, dacă ar fi închiriat în continuu toată perioada luată în calcul, adică aproximativ 850 de euro pe lună), pentru un apartament modern, situat pe Calea București, în zona McDonald’s.

Impozitele scumpesc chiria

În piață există și chirii mai mici de 500 de lei pe lună. De regulă, persoanele care oferă spre închiriere o cameră din propria locuință pretind mai puțini bani de la chiriași, în condițiile în care proprietarii locuiesc tot acolo și împart cheltuielile de întreținere a locuinței. Cuantumul chiriei este influențat și de impozitele achitate la stat. În general, proprietarii de imobile care încheie contracte de închiriere cu chiriașii le solicită acestora o chirie ușor crescută, pentru că orice contract de închiriere înregistrat la Fisc presupune plata unui impozit pe venit, precum și contribuții sociale din partea proprietarului, dacă venitul din chirie este singurul său venit.
În ultimii doi ani a crescut numărul contractelor de închiriere declarate la Fisc de persoanele fizice. Dacă în 2015 erau înregistrate la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj 7.865 de contracte de închiriere, majoritatea fiind de locuințe, și un venit din chirii declarat de proprietari la Fisc de 27 de milioane de lei, în 2016, numărul contractelor de închiriere înregistrate la ANAF a fost în creștere, ajungând la 9.935, iar suma declarată a fost de 49,6 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS