17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncepe montarea sistemelor de supraveghere pentru operele brâncuşiene

Începe montarea sistemelor de supraveghere pentru operele brâncuşiene

Autorităţile din Târgu Jiu vor începe să instaleze sistemele de supraveghere video a operelor brâncuşiene. Zeci de camere de supraveghere vor fi montate în parcurile în care se află lucrările realizate de sculptoru Constantin Brâncuşi.
Este vorba de Parcul Central, unde se găsesc operele din piatră Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului, și de Parcul Coloanei Fără Sfârşit.
În momentul de faţă este nevoie de serviciile unei firme de specialitate care să supravegheze lucrările pe toată durata desfăşurării acestora. Este vorba de dirigenţia de şantier, care va putea să fie asigurată doar de specialişti atestaţi pentru domeniile Consolidare şi restaurare monumente istorice şi Instalații electrice.

Amenzi pentru cei care ating operele

Decizia de a monta sisteme de supraveghere în cele două parcuri din Târgu Jiu a fost luată în urma scandalurilor legate de atingerea operelor lui Constantin Brâncuşi. Vizată a fost Coloana Fără Sfârşit, din parcul cu acelaşi nume, care a fost scrijelită de turişti.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a şi deschis două dosare penale, în urma unor sesizări depuse de Poliţia Locală.
De altfel, an de an poliţitii locali care supraveghează operele din piatră şi din bronz realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu aplică sute de amenzi cetăţenilor, fie că este vorba de turişti sau localnici. Noul sistem de supraveghere va fi coordonat în mod centralizat, iar supravegherea sculpturilor va fi realizată în mod centralizat.
Echipele din teren vor fi astfel coordonate de un dispecer care va urmări imaginile transmise de camerele de supraveghere.
În prezent, contactul cu operele este interzis prin hotărâre de consiliu local şi se sancţionează cu amendă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS