10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎmbulzeală la Serviciul de Pașapoarte Dolj

Îmbulzeală la Serviciul de Pașapoarte Dolj

La Serviciul de Pașa­poarte din Craiova este mare agitație în fiecare dimineață, august fiind și luna în care foarte mulţi doljeni care lucrează în străinătate se întorc acasă, în concediu, şi profită de acest lucru pentru a-şi reînnoi paşapoartele. Oamenii se înghesuie zilnic pe scările care duc în încăperea unde se află ghișeele și unde trebuie să ajungă numai cu un bon de ordine în mână. Acestea se dau însă pe baza unei liste neoficiale de așteptare, întocmită chiar de cei sosiți aici de la primele ore ale dimineții, listă care nu este asumată de reprezentanții Serviciului.

Serviciul Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj, de pe strada Amaradia din Craiova, continuă să fie luat cu asalt de persoanele care vor să-și reînnoiască pașapoartele. În ediția on-line a GdS din 5 august am prezentat cozile imense de la acest Serviciu și nemulțumirile oamenilor legate de modul în care reușesc să obțină bonul de ordine care îi aduce în fața ghișeului. Cine vrea să prindă un loc în față la Pașapoarte și să fie sigur că reușește să depună actele necesare în aceeași zi trebuie să ajungă la sediul de pe Amaradia cu noaptea în cap, deși programul începe la ora 8.30. Altfel stă degeaba la coadă. „Este deja a treia zi în care încerc să îmi fac paşaportul, iar astăzi am fost mai norocos. E foarte aglomerat, se pare că nu fac faţă cu numărul mare de cereri. Zilele trecute am venit în jurul orei 9.00, însă lista făcută deja depăşea 200 de persoane şi s-au luat doar 170 de persoane. Astăzi am venit de la 4.30 şi am fost al 70-lea pe listă. Se face o listă, neoficială, la intrare, fiecare se trece pe ea, iar în momentul în care începe programul, cineva citeşte lista şi se iau bonurile de ordine“, explica vinerea trecută o craioveancă.
Situația se prezenta la fel și ieri-dimineață. Pe scări, la intrarea în încăpere, era o coadă imensă, oamenii așteptând pe cinci-șase rânduri să ajungă în dreptul geamului de unde se dădeau bonurile de ordine. Din când în când, din agitația de pe scări se mai auzea câte o voce răstită: „Ce te împingi domne așa, ai răbdare! Ești pe listă? Atunci așteaptă să te strige“. Și miercuri se proceda la fel ca săptămâna trecută. Oamenii ajunși aici încă de la primele ore ale dimineții se treceau pe o listă de așteptare, iar în momentul în care începea programul la Serviciul de Pașapoarte se împărțeau bonuri de ordine în funcție de poziția de pe listă.
„Stăm ca oile în țarc“

La ora 9.00, agitația pe scări era în toi. O doamnă în vârstă stătea în mijlocul oamenilor cu o listă cu nume în mână, pe care o citea cu voce tare, un bărbat cocoțat pe geam oferea în stânga și-n dreapta bonuri de ordine celor care își auzeau numele, iar un altul scotea la foc continuu bonurile de la automatul din încăpere. Cei care încercau să fenteze coada și să pătrundă în încăperea de la pașapoarte pe scările din fața Serviciului de Înmatriculări erau opriți de jandarmi. „Intrarea este pe la scările din exterior, nu pe aici. Vă rugăm să vă conformați“, le transmiteau oamenii legii. „Ingenioșii“ făceau astfel cale întoarsă. În tot acest timp, nemulțumirile continuau. „Programul începe de la 8.30, dar eu am venit azi-dimineață, de la ora 4.00. De când s-a deschis stăm aici ca oile în ţarc. Sunt foarte mulţi oameni. Când am ajuns s-a făcut o listă, iar acum luăm bonuri de ordine“, a spus un craiovean.
Într-o situație delicată sunt puși și părinții care trebuie să le facă pașaport copiilor. Unul dintre părinți trebuie să vină de la prima oră să prindă bon de ordine, apoi așteaptă până când i-ar veni rândul pentru a aduce și copilul. Unii vin însă direct cu copiii, pe care îi plimbă în brațe prin curtea instituției până ajung să fie chemați la ghișeu. Luna august este cea în care foarte mulţi doljeni care lucrează în străinătate se întorc acasă, în concediu, şi profită de acest lucru pentru a-şi reînnoi paşapoartele, de aici și cozile imense. Deși se declară nemulțumiți de faptul că sunt nevoiți să vină chiar și de la ora 4.00 dimineața pentru a prinde un loc mai în față pe listă și, implicit, un bon de ordine care să-i aducă repede în fața ghișeului, oamenii spun că nu au altă variantă.

„Lista o fac cei care solicită paşapoarte, fără implicarea Serviciului“

La Serviciul de Pașapoarte Dolj se eliberează zilnic peste 200 de bonuri de ordine, cereri care sunt și soluționate până la sfârşitul programului, după cum susțin reprezentanții Serviciului. „În prezent, activitatea din cadrul Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj se desfăşoară la capacitate maximă, fiind deschise zilnic trei ghişee pentru primirea cererilor şi unul pentru eliberări. Faţă de primul trimestru al anului 2016, numărul cererilor a crescut în primul trimestru al anului 2017 cu 42%. De două luni a fost pus în funcţiune şi aparatul pentru emiterea bonurilor de ordine, iar acestea se emit doar personalizate cu numele solicitantului, astfel că nu există posibilitatea de a fi vândute, aşa cum tot există zvonuri. Zilnic se eliberează 220 de astfel de bonuri de ordine, iar în zilele de marţi, când programul este prelungit până la ora 18.00, se eliberează 280 de bonuri, absolut toate cererile fiind soluţionate până la sfârşitul programului. Mai mult, lucrătorii din cadrul Serviciului de Paşapoarte Dolj le spun oamenilor de fiecare dată că se pot lucra aproximativ 30 de cereri pe oră, astfel că aceştia nu sunt nevoiţi să stea la coadă, ci pot estima, în funcţie de numărul pe care îl au pe bonul de ordine, când le vine rândul“, au explicat, pentru GdS, reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj.
Aceștia nu recunosc lista după care se dau bonurile de ordine ca pe un demers al Serviciului, susținând că ea nu este întocmită de angajații instituției. „În ceea ce priveşte acea listă, pe care cei care solicită paşapoarte o fac singuri, se face fără implicarea vreunui lucrător din cadrul Serviciului de Paşapoarte şi nimeni nu le spune oamenilor să se aşeze de la 3.00 – 4.00 dimineaţa la coadă, aşa cum am înţeles că se întâmplă. Aşadar, îi sfătuim pe oameni să nu se lase înşelaţi dacă cineva le cere bani pentru vreun loc de pe acea listă şi îi asigurăm că aceasta nu este făcută de lucrătorii Serviciului de Paşapoarte Dolj“, au mai precizat reprezentanţii Serviciului de Paşapoarte Dolj.
De lista respectivă se ținea însă cont și ieri, iar ea părea să fie folosită chiar de către angajații Serviciului, în timp ce de bonurile personalizate cu numele solicitantului nici nu putea fi vorba, din moment ce ele erau scoase de la aparat de o singură persoană, fără a tasta vreun nume, ci doar o literă la întâmplare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS