10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalEmoții în rândul părinților, relaxare totală printre candidați

Emoții în rândul părinților, relaxare totală printre candidați

Subiecte foarte ușoare au primit elevii la prima probă a examenului de evaluare națională, cel puțin aceasta a fost părerea candidaților din Olt, care, deși sperau, nu se așteptau să primească subiecte abordate și anul trecut, dar și la sesiunea specială pentru olimpici.

Cele mai mari emoții ieri la prima probă a examenului de evaluare națională, cea la limba și literatura română, le-au avut părinții.
„Să nu le dea basmul!“, rostește unul dintre părinți. „Nici balada“, s-a auzit altă dorință. În cele din urmă, înainte de a se fi scurs prima oră au venit și veștile. „E genul liric!“, a rostit cineva, iar părinții s-au mai liniștit.
Nu la mult timp după ora 10.00 au și început să părăsească centrul de examen primii elevi. „A fost foarte simplu, am avut la comentariu opera lirică, poezia «Ploaia» de Magda Isanos, iar la compunere, o întâmplare reală sau imaginară petrecută la sport. Foarte simplu. Și exercițiile de gramatică au fost simple. Îmi doream, dar nu mă așteptam la genul liric, pentru că a fost și anul trecut. Mă aștept la o notă de 9“, a spus Gabriel Constantin Oprea, primul elev care a terminat proba la Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu“ din Slatina. Acesta a avut de răspuns tirului de întrebări venite din partea părinților, deși, la scurt timp, și alți colegi au ieșit bucuroși din curtea școlii.
De mai mult timp pentru a rezolva subiectele au avut candidații de la școala vecină, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu“ din Slatina, unde la cel puțin 20 de minute după ora 10.00 nici un candidat nu părăsise sala de examen. În cele din urmă apare și primul candidat, care dă vestea bună: „A fost ușor-ușor“. Între timp, o doamnă profesoară de limba română, pe baza a ceea ce-i spun părinții despre subiecte, încearcă să-i liniștească. „Se descurcă, am lucrat tot ce era de lucrat!“, le spune profesoara.
Elevii încep să iasă din examen în număr din ce în ce mai mare, sfârșindu-se, astfel, așteptarea. Unii părinți sunt atât de încordați încât, de emoții, izbucnesc în lacrimi. „A învățat, nu se pune problema, dar nu pot să nu-mi fac griji. A plecat și un pic supărat de dimineață, sper să fie bine….“, încearcă părinții să-și justifice atitudinea.
Zâmbetul copiilor le spulberă, însă, toate temerile. „Au fost destul de ușoare subiectele. Să pice și la olimpici (sesiunea specială a evaluării naționale, pentru elevii care participă la competiții internaționale, care a avut loc săptămâna trecută – n.r.), dar și acum, genul liric, nimeni nu se aștepta. Mă aștept la o notă peste 9,50. La matematică sper să fie puțin mai greu decât la română, astfel încât să se diferențieze cumva elevii, dar nu mă aștept nici acolo la subiecte foarte grele“, a spus Denisa Dumitrache, la scurt timp de la ieșirea din sală. Aproape fiecare elev simte apoi nevoia să primească asigurări de la doamna profesoară că totul a fost tratat fără greșeală. Unii au parte de ele, alții mai scad din nota „peste 9“ câteva sutimi…
Din școală ies, între timp, și Gabriel Constantinescu și Robert Vădăstreanu, pasionații de roboți, medaliați de curând la faza națională a Olimpiadei de Robotică. Și lor li s-au părut ușoare subiectele, însă așteaptă cu mai mare siguranță următoarea probă, matematica, disciplină la care Robert este olimpic național în acest an și câștigătorului unui premiu la Balcaniada de anul trecut.
Cert este că elevii din Olt care s-au înscris să susțină probele evaluării naționale sunt siguri nu doar că vor trece prima probă, ci și că vor lua note bune.
Din cei 2.743 de candidați înscriși în Olt pentru susținerea examenului, la prima probă nu s-au prezentat 97, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Olt, inspector Mirela Paraschiv. Prima probă s-a desfășurat fără incidente în județ, a mai precizat Mirela Paraschiv.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS