10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjStocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone

Stocurile de cărbune ale CEO sunt de 765.000 de tone

 

Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu zece grupuri energetice (Foto: Eugen Măruţă)
Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu zece grupuri energetice (Foto: Eugen Măruţă)

Complexul Energetic Oltenia (CEO) înregistra vineri la prânz un stoc de cărbune de 765.000 de tone. Potrivit conducerii companiei, este vorba de stocurile de la termocentralele de la Rovinari, Turceni, Craiova II şi Işalniţa, precum şi de cărbunele de la depozitele carierelor miniere. Există o diferenţă însă faţă de datele deţinute de Ministerul Energiei, care are în vedere doar cărbunele aflat în depozitele termocentralelor, nu şi pe cel de la carierele miniere. Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a avut ieri o întâlnire cu ministrul energiei, Toma Petcu, pentru a lămuri situaţia raportării diferite a stocurilor de cărbune de la companie.
Ministrul energiei, Toma Petcu, a prezentat în şedinţa de joi a guvernului situaţia legată de stocurile de cărbune ca fiind una necorespunzătoare. Astfel, s-a vorbit de un stoc de doar 357.000 de tone, care ar fi fost suficient numai pentru patru zile de funcţionare.

Corpul de Control, la CEO

Pentru a verifica exact problema stocurilor de cărbune de la Complexul Energetic Oltenia, ministrul energiei şi-a trimis Corpul de Control la Târgu Jiu. Vineri a purtat discuţii şi cu managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, pe tema depozitelor de cărbune, dar şi despre situaţia economică a companiei producătoare de energie electrică şi cărbune din Oltenia. Doru Vişan, proaspăt numit secretar de stat în Ministerul Energiei, a precizat că verificările Corpului de Control vizează situaţia exactă a stocurilor de cărbune, dar că se pot extinde şi asupra altor teme, dacă se va impune acest lucru. Este de amintit şi faptul că două grupuri energetice de la Turceni şi unul de la Rovinari au suferit mici avarii în această săptămână, dar care au fost remediate rapid.

În pragul unei crize energetice?

Transelectrica a notificat recent Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei asupra pericolului ca ţara noastră să intre într-o criză energetică. Motivul este legat de probleme în constituirea stocurilor de gaze naturale, apă şi cărbune, pe fondul unei cereri crescute de energie. Ministrul energiei a şi promovat o hotărâre de guvern prin care se pot sista temporar exporturile de energie. Perioada vizată este 16 ianuarie – 15 februarie. Toma Petcu a afirmat că actul normativ va fi aplicat numai dacă va fi cu adevărat necesar. „Hotărârea este o măsură preventivă şi temporară, care poate fi aplicată doar în condiţiile apariţiei unei situaţii de criză pe piaţa de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) şi doar dacă este ameninţată siguranţa populaţiei ori a Sistemului Electroenergetic“, a precizat Ministerul Energiei, într-un comunicat.
Producţia de energie era vineri după-amiază de aproape 10.000 MW. Pe primul loc între producători se situau termocentralele pe cărbune, cu 2.600 MW, respectiv 26% din producţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS