Apicultorii au avut un an dificilAnul 2016 a fost unul dificil pentru apicultorii olteni. Producţia de miere a scăzut foarte mult, cea de salcâm fiind aproape inexistentă. Producătorii spun că pierderile însemnate ar fi putut fi atenuate printr-un ajutor de minimis, care însă nu le-a mai fost acordat.

Agro Castranova este una dintre cele mai importante asociaţii din Oltenia, din ea făcând parte aproximativ 700 de apicultori. Ion Smarandache, preşedintele Agro Castranova, susţine că toţi au avut producţiile de miere decimate în acest an: „Nouă zilnic ne calcă pragul zeci de apicultori care se plâng de producţiile mici pe care le-au obţinut. Ploile abundente şi temperaturile scăzute din primăvară au afectat salcâmii şi implicit mierea de salcâm, care nu s-a făcut absolut deloc. Aici, pierderile sunt de sută la sută. Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o astfel de situaţie, nici un an nu a mai fost atât de dificil“.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că mierea nu s-a făcut anul acesta, apicultorii s-au mai confruntat cu o problemă. Albinele le-au murit pe capete din cauza substanţelor chimice folosite în agricultură. „Albinele au avut extrem de mult de suferit din cauza tratării cu substanţe chimice a culturilor de floarea-soarelui şi de rapiţă. Pesticidele au efect asupra sistemului nervos al albinelor, care nu mai reuşesc să ajungă la stupi. Am înregistrat pierderi însemnate din acest punct de vedere întrucât ne-au murit familii întregi de albine“, a mai spus Ion Smarandache.

„Făceam 15 tone de miere în alţi ani, iar acum producţia a fost de 3,2 tone“

Iustin Bădoi deţine 350 de stupi şi este unul dintre apicultorii doljeni care au resimţit acut pierderile de producţie. Acesta susţine că, dacă într-un an obişnuit obţinea între 13 şi 15 tone de miere, anul acesta abia a strâns 3,2 tone. Chiar şi aşa, profitul a fost aproape inexistent, având în vedere investiţiile pe care le-a făcut în hrana albinelor şi întreţinerea stupilor. „Mă ocup din 1992 cu apicultura şi nici un an nu a fost atât de prost! Salcâmul nu a mers deloc şi nici la mierea polifloră nu a fost mai bine. Făceam şi 15 tone de miere în alţi ani, iar acum producţia a fost de 3,2 tone. Doar 200 de kilograme au fost profit pentru că restul banilor câştigaţi au fost investiţi în hrana albinelor, plus întreţinerea stupilor, medicamente şi toate celelalte. Nu mai vorbim de preţul pe care îl are mierea la producător. Costă 8,5 lei un kilogram de miere polifloră şi 16 lei kilogramul de miere de la salcâm. Acesta e preţul la achiziţie. Cine vrea să o dea o dă, cine nu, o ambalează şi o vinde la borcan. Eu, unul, o vând unei firme care are puncte de lucru în toată ţara“, a spus Iustin Bădoi.


Acesta susţine că îşi pusese speranţe în ajutorul de minimis promis de autorităţi, dar care, în cele din urmă, nu a mai fost acordat. În aceste condiţii, producătorul doljean şi-a îndreptat atenţia spre fondurile europene şi spune că acest ajutor financiar ar fi singura şansă de a depăşi acest impas. „Ministrul Irimescu ne-a spus că nu ar fi fost suficiente dovezi că nu am făcut producţie. Păi ce dovezi să aduc? Nu am cum să demonstrez că nu am făcut producţie. Pot să aduc dovada că am cumpărat miere, dar nu că am predat. Pur şi simplu, nu am făcut miere şi atât! Îmi pun speranţe în 2017 şi îmi doresc să pot accesa un proiect pe fonduri europene prin care să îmi achiziţionez o linie de îmbuteliere. Dacă aş avea o astfel de linie, aş putea pătrunde mai uşor pe piaţă. Din păcate, şi aici sunt destule obstacole şi e greu de finalizat un astfel de proiect“, a spus Iustin Bădoi.

Producţiile scăzute şi preţurile mici ale mierii sunt probleme cu care s-a confruntat şi Florin Mitrică, din Desa. Are 160 de stupi şi anul acesta a avut o producţie de doar 300 de kilograme, deşi în mod normal obţinea cel puţin o tonă şi jumătate de miere. „Atât de greu ca anul acesta nu a fost niciodată. Nu am luat miere nici la salcâm 1, nici la 2 sau la 3, şi nu ni s-au dat nici subvenţii, deşi ni s-au promis. Era bine să primim un ajutor, măcar să ni se deconteze zahărul, dar până la urmă nu ni s-a dat nimic. De preţuri ce să mai vorbim? Anul trecut am dat mierea polifloră cu 16,5 lei, iar anul acesta cu 9,5 lei. Întotdeauna noi, apicultorii, suntem nedreptăţiţi“, a spus Florin Mitrică, din Desa.

Şi acesta şi-a pus speranţa tot în ajutorul de la Uniunea Europeană, iar în această toamnă şi-a depus dosar pentru accesarea de fonduri europene pe Măsura 6.3, prin care se acordă sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. În cazul în care dosarul va fi eligibil, ar putea să acceseze până la 15.000 de euro – fonduri europene nerambursabile, bani pe care să îi folosească pentru a-şi dezvolta afacerea în apicultură.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 31 decembrie 2016

Actualitate

» Dublu atac teorist al Statului islamic în bagdad, soldat cu cel puțin 28 de morți și 50 de răniți
» Alertă cu bombă la un mall din București, care a fost evacuat
» Programul de colectare a deșeurilor, decalat cu o zi
» Alertă de ouă infestate cu o tulpină periculoasă de salmonella / Peste 300.000 de ouă provenite din Polonia, retrase de pe piaţă
» Restricții de viteză pe secțiile de cale ferată Brașov, Craiova, Galați și Timișoara; trenurile au întârzieri de 15-20 de minute
» MAI: 25.000 de polițiști, pompieri, jandarmi și politiști de frontieră, mobilizați în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie
» Minus 24,2 grade Celsius la Întorsura Buzăului – minima sezonului
» Meteorologii anunţă vreme geroasă pentru seara de Revelion
» Cel puțin 18 morți și zeci de răniți, într-un dublu atentat la Bagdad
» Trafic feroviar oprit pe magistrala 400 şi pe magistrala 900
» Normele de aplicare a legii ce reglementează meseria de bonă, în dezbatere publică

Dolj

» UPDATE – Craiova: Accident spectaculos pe Calea București
» DAJ Dolj va prelua Camera Agricolă, care se desfiinţează
» Apicultorii au avut un an dificil
» Craiovean decedat în urma unui incendiu
» Poveşti de viaţă din căminul de bătrâni – „La 94 de ani îmi doresc doar sănătate, ca să îmi mai văd căsuţa“
» Marii condamnați penal din 2016 – ani grei de puşcărie

Gorj

» Premierul desemnat Sorin Grindeanu are origini gorjeneşti

Sport

» Verona ar putea rotunji conturile CS Universitatea

Sanatate

» Nemulțumirile pacientului, sesizate prin SMS

Educatie

» Medaliații Turneului de la Shumen, premiați de Ministerul Educației

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Superstiții și tradiții de Anul Nou
» Bancul zilei

Top