21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe măsuri de finanţare din PNDR mai pot accesa fermierii

Ce măsuri de finanţare din PNDR mai pot accesa fermierii

Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj
Daniel Popescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj

Fermierii doljeni încă pot accesa fonduri europene pentru a se dezvolta. În această perioadă sunt deschise mai multe linii de finanţare ce pot veni în sprijinul celor care activează în sectorul pomicol, dar la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Dolj se primesc şi cereri de finanţare pentru micii fermieri. Pentru proiectele depuse până în prezent, agricultorii din judeţ au primit peste 15 milioane de euro.

Deşi mai sunt doar câteva zile până la sfârşitul anului, fermierii doljeni încă pot depune proiecte pe câteva submăsuri din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, care mai sunt deschise până pe 30 decembrie 2016. Acestea sunt cele dedicate dezvoltării unităţilor de procesare. E vorba de schema GBER și de minimis aferentă Submăsurii 4.2 – sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și dezvoltarea de produse agricole, precum şi de schema GBER și de minimis aferentă Submăsurii 4.2a – investiții în procesarea produselor din sectorul pomicol.
Tot până pe 30 decembrie 2016, fermierii pot depune proiecte şi pentru Submăsura 9.1 – înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol.
Totodată, se pot accesa fonduri europene şi pentru investiţii în exploataţii agricole, prin Submăsura 4.1. Potrivit directorului Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Dolj, Daniel Popescu, solicitanţii de finanţare europeană nerambursabilă pot depune dosarele până pe 28 februarie 2017. De asemenea, se pot depune proiecte pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol, prin Submăsurile 16.4 şi 16.4a.
Această linie de finanţare este deschisă până pe 28 februarie 2017. De asemenea, până pe 15 mai 2017 se primesc cereri de finanţare în cadrul schemei pentru micii fermieri – Submăsura 6.5, lansată pentru prima oară în această perioadă de finanţare.
„În cursul anului 2016 am avut în implementare măsurile de exploataţii agricole. Pentru Submăsura 4.1 am primit 115 cereri de finanţare, pentru Submăsura 4.2 – procesare produse agricole – s-a primit un singur proiect, în timp ce pe Submăsura 6.1 – instalare tineri fermieri s-au primit 400 de proiecte, aceasta fiind, de altfel, cea mai solicitată. Totodată, am primit 238 de proiecte pentru Submăsura 6.3, sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, şi un singur proiect pentru Submăsura 16.4, sprijin pentru cooperare. În total, au fost 755 de cereri de finanţare. Am făcut 32 de plăţi pe Submăsura 4.1 – exploataţii agricole, 309 pe Submăsura 6.1, 1.003 plăţi pe Submăsura 6.3, două pe Submăsura 9.1 – înfiinţare grupuri de producători, şi 11 pe Submăsura 19.2, aferentă GAL-urilor.
În total, s-au făcut 1.357 de plăţi, în valoare de 15 milioane de euro. De asemenea, s-au făcut plăţi şi pe Submăsurile 6.2 şi 6.4 – cele de dezvoltare a activităţilor non- agricole în zona rurală.
Pe Submăsura 6.2 au fost depuse 166 de proiecte, din care au fost selectate 72, şi s-au făcut plăţi în valoare de 750.000 de euro.
Pe Submăsura 6.4 s-au depus 17 proiecte, nouă au fost selectate, iar plăţile au fost în valoare de 62.360 de euro.
Acestea au fost submăsurile şi măsurile accesate anul trecut şi plăţile pe care le-am efectuat până în prezent. Sfatul meu este ca fermierii să vină în continuare şi să depună proiecte pentru că astfel îşi pot dezvolta afacerea“, a spus Daniel Popescu, directorul OJFIR Dolj.
Cei interesaţi să obţină finanţare europeană nerambursabilă prin intermediul submăsurilor active din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2020 pot consulta gratuit Ghidul Solicitantului pe pagina oficială de internet a Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, www.afir.info.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS