17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISC a sancţionat modul în care a fost demolată Moara Gorjului

ISC a sancţionat modul în care a fost demolată Moara Gorjului

Proprietarul Morii Gorjului a fost sancţionat pentru modul în care a fost demolată construcţia (Foto: Bogdan Grosu)
Proprietarul Morii Gorjului a fost sancţionat pentru modul în care a fost demolată construcţia (Foto: Bogdan Grosu)

GdS a scris, săptămâna trecută, despre modul haotic în care s-a reluat demolarea Morii Gorjului, de pe strada Paşcani din Craiova. Un excavator dobora bucăţi din zidul care încă mai era în picioare, iar bucăţile de moloz cădeau direct în stradă, fără să fie impusă nici o restricţie de circulaţie. Muncitorii strângeau cu nişte mături bucăţile căzute din zid pe stradă şi îndemnau şoferii care tranzitau zona să oprească pentru a nu le fi avariate maşinile. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) au făcut o vizită pe şantierul respectiv şi au găsit o mulţime de nereguli. Printre altele, inspectorii au descoperit că nu exista o persoană specializată care să verifice execuţia corectă a lucrărilor şi că nu s-a luat legătura cu proiectantul construcţiei pentru a se putea asigura măsurile de siguranţă necesare. De asemenea, investitorul Ranim Salame nu a putut prezenta cartea tehnică a construcţiei. Nu a fost prima dată când Inspectoratul de Stat în Construcţii a făcut verificări cu privire la demolarea acestei mori. Pe 22 noiembrie 2016, în urma altui control, inspectorii i-au impus proprietarului să respecte toate cerinţele legale. Una dintre cele mai importante măsuri pe care proprietarul morii ar fi trebuit să le ia era cea legată de siguranţă. Potrivit ISC, în cazul demolării acestei construcţii ar fi trebuit să se asigure împrejmuirea corespunzătoare a zonelor de lucru şi să se monteze avertizoare. De asemenea, inspectorii au precizat că zidurile nu sunt sprijinite şi nu prezintă siguranţă, existând pericolul prăbuşirii şi al producerii accidentelor tehnice.
Însă, proprietarul nu a ţinut cont de spusele reprezentanţilor ISC şi a continuat demolarea după propriile reguli. Aşadar, ISC a mers în control, din nou, pe 16 decembrie, şi a sancţionat proprietarul. „Investitorul a fost sancţionat pentru că nu a asigurat verificarea execuţiei corecte a lucărilor de desfiinţare, prin diriginte de specialitate sau operatori economici de consultanţă specializaţi, pe tot parcursul execuţiei. De asemenea, măsurile precizate în actul de control precedent, din 22.11.2016, nu au fost îndeplinite. Investitorul urmează să fie sancţionat contravenţional pentru neîndeplinirea măsurilor impuse“, au declarat reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii. Însă, aceştia nu au dorit să facă public cuantumul amenzii.
În acest moment, lucrările de demolare a morii nu mai pot continua până la obţinerea unei noi autorizaţii, pentru că cea anterioară a expirat pe 20 decembrie 2016. Iniţial, autorizaţia de construire fusese obţinută de societatea SC Fraţii Bacriz SRL pe 18 noiembrie 2015, însă proprietatea fusese deja vândută cu o zi înainte. Odată cu vânzarea acesteia, a fost cesionată şi autorizaţia de demolare. Investitorul de acum este Ranim Salame, care va trebui să obţină o altă autorizaţie de la Primăria Craiova pentru a putea finaliza demolarea. Până vineri, pe site-ul Primăriei Craiova nu fusese afişată nici o altă autorizaţie de demolare pentru Moara Gorjului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS