5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScumpirea căldurii le bate la ușă craiovenilor

Scumpirea căldurii le bate la ușă craiovenilor

Scumpirea căldurii furnizate craiovenilor e tot mai aproape, după ce Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) a aprobat solicitarea SC Termo Craiova SRL de a introduce în costul de distribuție a energiei termice o cotă de dezvoltare de 5%. Această cotă este destinată exclusiv investițiilor și trebuie virată într-un cont cu această destinație.
Prin adresa nr. 12814/02.09.2016, SC Termo Craiova SRL a solicitat Consiliului Local Craiova aprobarea unei cote de dezvoltare de 5% aplicată la tariful de distribuţie, conform prevederilor Ordinului ANRSC nr. 66/2007.
Furnizorul susținea la acel moment în Raportul prezentat Consiliului Local că aceste sume ar urma să fie investite cu prioritate pentru înlocuirea unui număr de minimum 1.090 de contori de energie termică, în intervalul 2016-2017. „Având în vedere că preţul estimat al unui contor termic este de 2.700 de lei, iar necesarul minim este de 1.090 de bucăți, rezultă un necesar de 2.943.000 de lei. Această investiţie ar duce la creşterea calităţii serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin evitarea erorilor de măsurare şi cuantificarea corectă a consumurilor pe fiecare condominiu“, se arată în Raport.
Proiectul a fost aprobat în luna septembrie de către Consiliul Local Craiova, la solicitarea operatorului local. SC Termo a făcut această cerere după ce Curtea de Conturi a descoperit la un control că furnizorul de căldură a încălcat flagrant legea pentru că nu a cerut aprobarea acestei cote. Cuantumul de 5% nu a fost impus de Curtea de Conturi, ci a fost stabilit de Termoficare pe baza indicatorilor tehnici și economici. După aprobarea propunerii în Consiliul Local, ANRSC și-a dat recent acordul de principiu pentru introducerea cotei de dezvoltare de 5%. „ANRSC și-a dat acordul de principiu cu privire la introducerea cotei de dezvoltare de 5%. Această cotă se va adăuga la prețul actual, ceea ce atrage o creștere de cost. Bineînțeles, aici este o întreagă calculație pentru modificarea tarifului. Dacă primăria mărește subvenția către Termo, cota de dezvoltare este mai mică, iar la acest preț se adaugă și TVA-ul. Următorul pas va fi să transmitem raportul de fundamentare Consiliului Local, nu știu dacă această solicitare va fi aprobată până la sfârșitul acestui an“, a declarat Maria Somnea, administratorul judiciar al SC Termo Craiova SRL.
În prezent, populația plătește furnizorului de căldură un preț de 220 de lei pentru o gigacalorie, indiferent dacă este furnizată prin PT sau CT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS