18.8 C
Craiova
marți, 4 august, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj Fostul primar din Murgași, închisoare cu suspendare

Fostul primar din Murgași, închisoare cu suspendare

Primar al comunei doljene Murgași încă din anul 1996, Constantin Nedelea a fost condamnat definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova
Primar al comunei doljene Murgași încă din anul 1996, Constantin Nedelea a fost condamnat definitiv printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova

Primar al comunei doljene Murgași până în iunie, anul acesta, Constantin Nedelea a fost condamnat definitiv la opt luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual. În același dosar au mai fost condamnați, tot cu suspendare, administratorul unei societăți comerciale și dirigintele de șantier care a asigurat dirigenţia de şantier pentru obiectivul „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“.

Fostul primar al comunei Murgași, Constantin Nedelea, a fost trimis în judecată în iulie 2014, alături de Dumitru Palada, administrator al SC Oltana Montaj SA, și Constantin Adam, dirigintele de șantier la investiția „Traversare cursuri de apă și alimentare cu apă în comuna Murgași“.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în cursul anului 2007, Primăria Murgași a contractat lucrarea de investiţii „Traversare cursuri de apă şi alimentare cu apă în comuna Murgaşi“, execuţia fiind atribuită firmei SC Oltana Montaj SA Craiova, administrată de Dumitru Palada. Contractul, cu o valoare totală de 1.293.058 de lei, a fost semnat pe 14 septembrie 2007 și a avut ca obiect extinderea alimentării cu apă în satul Veleşti, alimentarea cu apă a satului Rupturile şi construirea unui pod în Murgaşi. Procurorii craioveni au susținut că, „în urma verificărilor efectuate, a rezultat că o parte din cantităţile de lucrări înscrise în situaţiile de plată întocmite şi confirmate nu fuseseră executate la data întocmirii acestora, dar nici ulterior, până în luna noiembrie 2010, când s-a procedat la inventarierea acestora de către o comisie numită în perioada controlului Curţii de Conturi Dolj“. Mai exact, pe teren nu au fost găsite o pompă de incendiu, două contoare de apă, un hidrofor, două ventilatoare, 50 mp pereţi tip sandwich, 33 mp învelitoare, zece metri jgheaburi din tablă, șase metri burlane din tablă, 32 metri de glafuri din tablă, 34 mp pardoseli din ciment sclivisit. S-a mai stabilit că, cu ocazia construcției podului peste pârâul Gemărtălui, constructorul a „uitat“ să monteze 293 de metri cubi de gabioane umplute cu piatră brută, iar în cazul unui drum nu a mai folosit 100 de metri cubi de balast.
În fața anchetatorilor, Palada a susținut că a stabilit cu Nedelea și Adam că lucrările neefectuate nu erau esenţiale, iar, în schimbul acestora, SC Oltana Montaj SA a executat o serie de operaţiuni conexe lucrărilor prevăzute în proiectul tehnic, dar care nu erau prevăzute în proiect și contract. A făcut însă asta fără să fi încheiat vreun act adiţional la contract.

Pedeapsă redusă la Curtea de Apel Craiova

În aprilie, anul acesta, Judecătoria Craiova i-a găsit vinovați pe cei trei inculpați și i-a condamnat. Nedelea a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals intelectual, iar Dumitru Palada și Constantin Adam au fost condamnați la câte opt luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Instanța a constatat că prejudiciul stabilit de procurori (57.185 de lei) a fost recuperat în totalitate. În martie 2011, SC Oltana Montaj SA a predat Primăriei Murgași o parte din echipamentele lipsă, iar pentru diferență s-a convenit compensarea cu contravaloarea unor lucrări executate și facturate, însă neachitate de beneficiar.
Hotărârea Judecătoriei Craiova a fost atacată cu apel de inculpați, iar joi, pe 15 decembrie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. De data aceasta, Nedelea a fost codamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, iar ceilalți doi inculpați au rămas cu aceeași pedeapsă – opt luni de închisoare cu suspendare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Aproape 200 de cadre medicale, confirmate cu COVID-19 la...

Şase focare de coronavirus sunt active în...

ȘTIRI GdS

Tramvaiele Craiovei vin din Ucraina

Aşa arată unele modele de tramvaie produse de firma ucraineană Tatra-Yug.

S-a lansat licitaţia pentru lotul de 30 de autobuze...

Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru lotul de 30 de autobuze electrice, cu lungimea de circa 12 metri. Contractul presupune şi achiziţia a 30 de staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă.
00:03:15

Proteste la primăria Moţăţei: Unde este islazul comunal?

Zeci de ciobani din Moţăţei s-au adunat, ieri de dimineaţă, în curtea primăriei. Oamenii sunt revoltaţi pentru că nu au unde să...

Tânăr de 17 ani, găsit înecat într-un ștrand din...

Un tânăr de 17 ani, din Brădești, a fost găsit înecat, luni, într-un ștrand din localitatea doljeană Ișalnița.  Potrivit...

Terasele rămân deschise în Râmnicu Vâlcea și după ora...

Municipalitatea din Râmnicu Vâlcea sprijină sectorul HoReCa de la nivel local şi nu impune închiderea teraselor la ora 23.00.

Râmnicu Vâlcea: Noua stație de taxiuri în zona Cina

Noua staţie de taximetre din zona ”Cina” se va amenaja respectând doleanţele taximetriştilor, potrivit municipalității din Râmnicu Vâlcea.