18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFiica lui Genică Boerică, la al doilea dosar penal

Fiica lui Genică Boerică, la al doilea dosar penal

După fuga lui Genică Boerică, fiica acestuia a fost trimisă în judecată în două dosare de evaziune fiscală și spălare de bani
După fuga lui Genică Boerică, fiica acestuia a fost trimisă în judecată în două dosare de evaziune fiscală și spălare de bani

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată într-un dosar de evaziune fiscală a șase inculpați, printre care se numără una dintre fiicele omului de afaceri craiovean Genică Boerică, Diana Boerică. În noiembrie 2014, aceeași Diana Boerică a fost trimisă în judecată într-un alt dosar de infracțiuni economice. Tot în 2014, Genică Boerică a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, acesta fugind din țară înainte să fie condamnat definitiv în trei dosare privind infracțiuni economice.

Vineri, pe 9 decembrie, pe rolul Curții de Apel Craiova a fost înregistrat dosarul cu numărul 2128/54/2016, dosar în care au fost trimiși în judecată inculpații Dan Dumitrașcu (avocat), Diana Boerică, Gheorghe Chirfot, Ileana Moandă, Gabriela Iordache, Răzvan Țugui, dar și SC Yuko Group SRL, SC New Ribon Incorporated SRL și SC Lord House SRL. Ca parte vătămată în acest dosar figurează Direcția Generală a Finanțelor Publice Craiova. De asemenea, printr-un practician de insolvență, SC New Ribon Incorporated SRL s-a constituit în acest dosar atât parte civilă, cât și parte vătămată. Printre infracțiunile reținute de anchetatori se numără evaziunea fiscală, spălarea banilor, delapidarea sau falsul în înscrisuri sub semnătură privată, care ar fi fost comise de inculpați între anii 2011-2012.

TVA „nejustificat“ pentru firma unui avocat

Anchetatorii au reținut în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților că „SC New Ribon Incorporated SRL, prin intermediul administratorului său, inculpatul Dumitraşcu Dragoş Dan, şi împuterniciţii acestuia, inculpaţii Boerică Diana şi Chirfot Gheorghe, în mod repetat şi în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, de a prejudicia bugetul de stat, în perioada anilor 2011-2012, a înregistrat în evidenţa sa contabilă (…) achiziţii de servicii de la firmele (…), în sumă totală de 3.074.642 lei, din care bază impozabilă 2.479.550 lei şi TVA 595.092 lei“. Procurorii craioveni au mai stabilit că, pentru aceste achiziții de servicii, SC New Ribon Incorporated nu a deţinut documente legale, documente care să justifice necesitatea efectuării cheltuielilor, şi nici contracte încheiate pentru prestarea acestor servicii, „incluzând în mod nejustificat pe costuri suma de 2.479.550 lei, deducând în mod nejustificat TVA în sumă de 595.092 lei şi producând un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 991.820 lei“. În urma anchetei s-a mai constatat că în mod asemănător a procedat și SC Lord House Group SRL, prin intermediul administratorului său, inculpata Ileana Moandă.
Anchetatorii au mai reținut că, pentru a ascunde originea ilicită a unei sume de bani obținută de SC New Ribon Incorporated din vânzarea unui teren, același Dan Dumitraşcu, prin intermediul împuternicitului său, inculpatul Gheorghe Chirfot, a transferat suma de 898.099 de lei în conturile mai multor societăţi comerciale. Ulterior, în aceeași zi, banii au fost transferați de mai multe ori prin conturile altor firme, iar în final, banii au fost schimbați în dolari și euro și transferați în conturile unor societăţi din China şi Ungaria.

Primul dosar, de doi ani pe rolul instanței

Trei dintre cei șase inculpați din acest dosar – Diana Boerică, Dan Dumitrașcu și Ileana Moandă, sunt inculpați într-un alt dosar, unul privind comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și înșelăciune. Acest dosar se află pe rolul Curții de Apel Craiova încă din noiembrie 2014, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 9 ianuarie 2017.
În acest dosar, instrumentat tot de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, anchetatorii au reținut că „inculpaţii Prie Aurel, Drăgan Radu, Vlad Ionel, Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana, apropiaţi ai lui Genică Boerică, cea din urmă fiind fiica acestuia, au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea SC Medeira Construct SRL, societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank, pe baza facturii falsificate nr. 6984553/04.04.2007. În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing SC IFN DH Leasing SA“. Procurorii craioveni au stabilit că, în final, SC IFN DH Leasing a obținut ilegal de la CEC Bank un credit de 8.425.867 de lei, bani care au fost transferați în conturile SC Medeira Construct. „Din această sumă, o parte a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţi nou-înfiinţate de către inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana, care au achitat doar o mică parte din preţul acestor bunuri“, au mai precizat anchetatorii. Unul din aceste terenuri a ajuns la SC New Ribon Incorporated, firmă administrată de Dumitrașcu.
În acest dosar, avocatul Dan Dumitrașcu a fost acuzat că i-a ajutat pe inculpați să cedeze creanțele SC Medeira unor societăţi comerciale inexistente. Este vorba de Trimplex Holding INC şi Yandex Management INC, care figurau cu sediul în insule din Marea Caraibelor.
Mai trebuie spus că alți doi inculpați din acest dosar – Radu Drăgan și Aurel Prie, au fost condamnați alături de Genică Boerică într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. În acest dosar, Boerică a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare, Dorian Prie – la trei ani, iar Radu Drăgan a primit doi ani de închisoare cu executare.

Boerică, căutat prin interpol din 2014

La sfârșitul lunii ianuarie 2014, Genică Boerică a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Pe 28 aprilie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat definitiv la șase ani de închisoare pe Boerică într-un alt dosar privind obţinerea ilegală de rambursări TVA în cuantum de peste 2,65 milioane de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Ulterior, în noiembrie 2016, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv în lipsă la patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Boerică a fugit din țară înainte să fie condamnat în primul dosar, iar în prezent este căutat prin Interpol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS