16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum au rămas elevii de la Perișor fără microbuz școlar

Cum au rămas elevii de la Perișor fără microbuz școlar

Microbuzul școlar pentru elevii de la Perișor a fost tras pe dreapta, din lipsa licenței de transport (Foto: Arhiva GdS)
Microbuzul școlar pentru elevii de la Perișor a fost tras pe dreapta, din lipsa licenței de transport (Foto: Arhiva GdS)

Microbuzul școlar care transporta elevii Școlii Gimnaziale „Henri Coandă“ din Perișor a fost tras pe dreapta, după ce Poliția Rutieră a descoperit că nu mai avea licență de transport. O parte din elevi sunt transportați acum cu mașini personale, iar părinții reclamă că mai sunt cazuri când copiii rămân acasă. Directorul școlii spune că s-a ajuns aici pentru că a descoperit târziu că a expirat licența de transport, dar acuză autoritățile publice locale că nu au încercat să rezolve problema imediat ce au fost informate. Primarul localității spune că nu a avut toate informațiile necesare pentru că este de puțin timp în fruntea localității.

Aproximativ 100 de elevi de la Școala Gimnazială „Henri Coandă“ din Perișor erau transportați zilnic cu microbuzul școlar. În prezent, autovehiculul este tras pe dreapta, spre nemulțumirea părinților. „De la mijlocul lunii noiembrie, microbuzul școlar a fost tras pe dreapta, nemaiavând drept de circulație din lipsa unor autorizări. Directorul dă vina pe primar, iar primarul pe director. Timpul trece, unii copii rămân acasă, alții sunt luați pe preferințe, cu diverse mașini, timpul se va răci, iar directorul a anunțat că abia în ianuarie se va putea rezolva situația dacă primarul va face nu știm exact ce. Nu ni se pare în regulă, dar nu avem posibilitatea să urgentăm lucrurile“, așa descriu părinții din Perișor situația.
Directorul școlii, Marius Drăgancea, spune că microbuzul nu mai este în circulație din lipsa licenței de transport, iar elevii sunt transportați cu mașini personale.
„Avem 120 de copii la școală. Din ce știu, erau transportați copiii care stau la distanță mai mare de 800 de metri de școală, în această situație fiind 80-100 de elevi. Microbuzul școlar a fost oprit în trafic pe 22 noiembrie de poliție și a fost depistat fără licență de transport, iar de pe 23 noiembrie nu a mai fost folosit pentru transportul elevilor. De atunci, copiii sunt transportați de mine, de primar, de viceprimar și chiar de șoferul școlii cu mașini personale. Din datele pe care le am, copiii au venit la școală în zilele de când nu mai este microbuzul, nu au lipsit“, a povestit managerul unității de învățământ.

Managerul se uită spre consiliul local

Directorul școlii din Perișor spune că responsabil de asigurarea licenței de transport este consiliul local.
„Microbuzul a fost acordat consiliului local, în 2007, de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care l-a achiziționat pe un proiect european. Proprietar este consiliul local, după cum scrie pe certificatul de înmatriculare. Consiliul l-a dat școlii pentru a transporta elevii, printr-un protocol semnat tot în 2007. În acel protocol se specifică faptul că consiliul local se obligă să asigure finanțarea pentru RCA, ITP, rovinietă, licență de transport, iar managerul se obligă să procure bonurile pentru combustibil și să stabilească traseul împreună cu consiliul local. Din 2007 până în 2011, microbuzul a circulat fără licență de transport. Aceasta a fost obținută abia în 2011 și avea o valabilitate de cinci ani. Eu sunt director de la 1 septembrie 2012 și de când am preluat mandatul m-am ocupat să procur o copie conformă a licenței de transport, care se reînnoiește anual la ARR. De data de expirare a licenței am aflat ceva mai târziu. Expira pe 20 octombrie anul acesta, dar am aflat abia pe 5-6 noiembrie, dintr-o discuție liberă cu șoferul. Am trimis în acele zile contabilul și secretara la primărie, să spună primarului. Nu am primit nici un fel de răspuns și pe 14 noiembrie am decis să fac o adresă scrisă pe această temă, la care am rămas tot fără răspuns. Pe 22 noiembrie a avut loc controlul și s-a suspendat certificatul de înmatriculare. Vina mea este că nu am sesizat mai devreme“, povestește managerul.

O nouă licență, de anul viitor

Problema microbuzu­lui școlar este și pe masa repre­zentanților adminis­trației locale, pentru că pe certificatul de înmatriculare proprietar este consiliul local. Primarul comunei Perișor spune că administrația locală poartă vina lipsei certificatului de transport, dar nu și a faptului că la control s-au găsit mai mulți pasageri decât numărul de locuri, ceea ce a dus la o amendă destul de mare. „Sunt nou în funcție și nu am avut timp să citesc protocolul dintre consiliul local și școală. Vina noastră este lipsa licenței de transport, nu și numărul suplimentar de pasageri. Au fost găsiți șase pasageri adulți peste numărul de locuri în microbuz, deși noi am prevăzut în consiliul local încă 2.000 de lei pentru a evita acest lucru. Se pare că a continuat să transporte suplimentar și s-a aplicat amendă de 9.000 de lei pentru consiliul local și alți 9.000 de lei pentru șofer. Acum asigurăm transportul elevilor cu mașini personale. Ce pot să vă spun este că nu îi transportăm după nici un fel de preferințe“, a spus primarul Marian Lăzăroiu.
Edilul din Perișor spune că a început să facă demersurile pentru a obține o nouă licență de transport, dar îl țin pe loc termenele legale aferente sancțiunii. „Deja am demarat procedurile pentru o nouă licență. Am făcut demersurile și pentru ITP. Problema este că pentru a obține aceste documente trebuie să treacă termenul legal pentru reținerea certificatului și plăcuțelor mașinii, care este între 30 și 180 de zile. Pentru microbuz s-au dat 30 de zile“, a mai spus Marian Lăzăroiu. Primarul comunei Perișor a mai precizat că în condițiile actuale o nouă licență de transport se va obține cel mai devreme în luna ianuarie a anului viitor, iar până atunci elevii vor fi transportați tot cu mașinile personale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS