21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNoi unde mai parcăm?

Noi unde mai parcăm?

Locurile de parcare din cartierele orașului Craiova sunt limitate. Oamenii au sperat că lucrările de reabilitare și întreținere a străzilor şi trotuarelor le vor aduce mai mult spațiu destinat parcărilor. Spre nemulțumirea multora, în unele zone ale orașului modernizarea arterelor de circulație i-a lăsat și fără parcările vechi. O astfel de situație se întâlnește în Calea București, în apropierea Teatrului „Colibri“, în Craiovița Nouă, în zona Catedralei, dar și în Cornițoiu.
Proprietarii din blocul P1, scara 1 și scara 2 din Calea București au rămas fără locuri de parcare, cele amenajate pe bulevard fiind insuficiente și de cele mai multe ori ocupate de alte autoturisme. Din obicei, localnicii își parcau mașinile în fața blocurilor, într-o parcare amenajată la intersecția străzilor Calea București cu Spaniei, sau pe spațiul și aleea din laterala blocului, pe partea cu Teatrul „Colibri“. Între timp, parcarea de pe strada Spaniei a fost retrocedată și proprietarii autoturismelor au fost nevoiți să-și caute alte locuri de parcare. Nici în zona dinspre Teatrul „Colibri“, riveranii nu au mai avut acces, deoarece, în urma modernizării bulevardului Calea București, bordurile dintre zona carosabilă și trotuar au fost înălțate atât de mult, încât autoturismele nu mai pot pătrunde în singura zonă care s-ar fi pretat pentru parcare. „În urma reabilitării străzii Calea București, în zona Institut, deși numărul locurilor de parcare era extrem de mic, constructorul a considerat de cuviință să mai elimine vreo 15-20 de locuri. Acest lucru a fost posibil prin turnarea trotuarului și a bordurilor, fără a mai lăsa vreo cale de acces spre zona cu librăria de lângă blocul P1 (vecin cu clubul Krypton). Zona, betonată și fără nici o altă utilitate decât aceea de parcare, stă goală, în timp ce șoferii din zonă caută cu disperare un loc de parcare. Dar dacă până acum lucrurile au fost cum au fost, acum situația devine de-a dreptul dramatică. Spun asta pentru că, de câteva zile, s-a desființat și parcarea de la intersecția străzilor Spania cu Calea București, pe terenul respectiv construindu-se un spațiu comercial“, afirma într-un e-mail trimis pe adresa redacției, Ninel Badea. Și alți craioveni care locuiesc în zona cu pricina sunt revoltați că au rămas fără locuri de parcare. „În zona blocului nostru sunt câteva locuri de parcare pe Calea București, dar aici este mereu ocupat. Noi am parcat, de când suntem aici, în fața blocului, peste stradă. Acum însă acel teren pe care primăria îl amenajase ca parcare a fost probabil retrocedat și acum se lucrează la o construcție. Pe cealaltă parte, cu Teatrul de Păpuși, este iarăși ocupat. Sunt mașinile celor de la teatru, mai este o librărie, niște firme, iar noi, proprietarii, unde mai parcăm? Administrația locală trebuia să aibă în vedere acest lucru“, este de părere Teodor Florescu, proprietar în blocul P1.
S-a dus și parcarea de pe trotuar

Locurile de parcare din cartierele orașului sunt limitate (Foto: Claudiu Tudor)
Locurile de parcare din cartierele orașului sunt limitate (Foto: Claudiu Tudor)

În Craiovița Nouă și în Cornițoiu, asfaltările din ultimele zile le-au adus craiovenilor din aceste cartiere, pe lângă mulțumirea că, în sfârșit, vor avea și străzi asfaltate și nemulțumirea că nu vor avea mai multe locuri de parcare. „În Craiovița Nouă se face asfaltare între blocuri. Totul în bătaie de joc pentru că dispare jumătate din numărul locurilor de parcare. Sunt nemulțumit pentru că nu s-a făcut un studiu cu numărul necesar de locuri de parcare pentru autoturisme, nu s-au luat măsuri de creare de noi locuri. Dimpotrivă, cu noua asfaltare au dispărut jumătate din locurile de parcare, locatarii fiind obligați să parcheze la alte blocuri sau la sute de metri distanță de locuință. Constructorii nu iau nici o măsură, pentru că așa a fost făcut proiectul de către primărie. Străzile au fost îngustate ca să facă loc trotuarului care nu exista înainte de asfaltare. Locatarii au refuzat să mute autoturismele pentru a face loc asfaltării, dar până la urmă au fost obligați să le mute din calea utilajelor“, spune Daniel Ocoleanu, proprietar în blocul 200E de pe strada Grigore Gabrielescu. Locatarii din cvartalul de blocuri 200 A – 200T nu au nici posibilitatea să-și parcheze autoturismele pe trotuarul din vecinătatea blocurilor. „Oamenii sunt supărați pentru că nu au locuri de parcare. Ei se așteptau ca odată cu asfaltarea să crească numărul parcărilor. Au venit și la asociație cu solicitări, ca să facem noi demersuri către primărie să se amenajeze mai multe locuri de parcare. În plus, cei care nu prindeau loc în parcări își lăsau mașinile pe trotuar. Acum bordurile sunt foarte înalte și nu-și mai pot urca autoturismele aici. Au dreptate oamenii când sunt nemulțumiți“, explică Silvia Pigulea, administratorul Asociației de proprietari nr. 31 Craiovița Nouă.
Locuitorii de la blocurile situate pe Aleea 1 Castanilor, Aleea 2 Castanilor și Aleea 3 Castanilor din Cornițoiu au cerut constructorului să transforme grădinile blocurilor în parcări. „Sunt locuri de parcare, dar parcă nu sunt suficiente. Noi am cerut constructorului să intre în spațiul verde și să ne facă parcări, dar a spus că respectă proiectul“, a spus un proprietar din Cornițoiu.
Reprezentanții primări­ei afirmă că lucrările de în­tre­ținere și modernizare a străzilor care se fac pe acordul ca­dru păstrează vechile amenajări în privința trotuarelor, a parcărilor și a spațiilor verzi. „La aceste lucrări de modernizare și întreținere a străzilor, schimbarea bordurilor și amenajarea parcărilor am încercat să menținem vechile amplasamente amenajate pentru gararea și parcarea autovehiculelor. Cert este că nu am încercat să desființăm spațiile verzi din imediata vecinătate a blocurilor. Oamenii au păreri împărțite, unii vor mai multe locuri de parcare, alții vor un spațiu mai mare destinat trotuarelor, alții, în special cei de la parter sau etajul I, optează pentru mai mult spațiu verde în jurul blocului. Aceste lucrări trebuie să fie în beneficiul tuturor“, spune Radu Preda, city managerul municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS