3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaxă pe oră pentru toate locurile de parcare din centrul Craiovei

Taxă pe oră pentru toate locurile de parcare din centrul Craiovei

Din 2017, orice craiovean care îşi va lăsa maşina în centrul oraşului, în zonele semnalizate cu indicator „Parcare cu Plată“, va trebui să plătească o taxă de 2 lei pe oră. Plata se va face prin SMS, iar constatarea va cădea în sarcina poliţiştilor locali şi a unor împuterniciţi ai primăriei. Aceştia pot să-i şi sancţioneze pe şoferii care nu plătesc taxa, iar amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, cu posibilitatea plăţii la jumătate, în 48 de ore. În vigoare va rămâne şi taxa de 40 de lei pe an, pentru parcarea curentă pe domeniul public pe bază de vinietă.

De anul viitor, craiovenii vor plăti o taxă suplimentară ori de câte ori îşi vor lăsa maşinile în centrul oraşului. Primăria Craiova a elaborat spre consultare Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului, iar acesta defineşte clar tipurile de parcări pentru care şoferii trebuie să plătească. Noutatea o reprezintă parcarea curentă pe domeniul public cu plată prin SMS, semnalizată cu indicator „Parcare cu Plată“, şi parcarea ocazională pe domeniul public cu plată prin SMS, pentru care taxele au fost deja aprobate săptămâna trecută, printr-o hotărâre de consiliu local. Parcarea curentă va fi taxată cu 2 lei pe oră, iar parcarea ocazională cu 1 leu pe zi sau 12 lei pe lună, la ambele plăţile făcându-se prin SMS.
Cum a gândit Primăria Craiova acest regulament? Pornind de la aglomeraţia de maşini parcate în zona centrală a oraşului, municipalitatea a decis ca toate locurile de parcare de aici să fie semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată“ şi să fie taxate. Prin urmare, dacă până acum şoferii care îşi lăsau maşinile pe străzi precum Romul, A.I. Cuza, Mihail Kogălniceanu, Mihai Viteazu, Ion Maiorescu, zona English Park sau în parcarea de la Mercur nu plăteau nimic, din 2017, aceştia vor scoate din buzunar câte 2 lei pentru fiecare oră de staţionare. Pentru cei care au autovehiculele înregistrate în evidenţa fiscală a Direcţiei Impozite şi Taxe (DIT) a Municipiului Craiova, taxa nu are legătură cu vinieta în cuantum de 40 de lei pe an, care rămâne în vigoare, dând dreptul şoferilor să parcheze în orice loc public din Craiova, cu excepţia parcărilor cu plată semnalizate corespunzător. În schimb, parcarea ocazională pe domeniul public cu plata prin SMS este destinată vehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a DIT Craiova şi se poate realiza pe sectoarele domeniului public, cu excepţia parcărilor cu plată.

Cum funcţionează plata prin SMS

Plata pentru parcare se realizează prin transmiterea unui mesaj SMS de pe telefonul mobil către un număr scurt, format din patru cifre, în reţelele de telefonie mobilă, număr indicat pe panourile de parcare cu plată. „Utilizatorul trimite un SMS la un număr scurt format din patru cifre (ex.1234), numărul de înmatriculare al autovehiculului şi corespondentul timpului (ex. DJ01ABC 1 oră), iar acesta va primi pe telefon, în câteva secunde, un mesaj de confirmare a plăţii, precum şi timpul alocat parcării (costul staţionării, ora şi minutul la care expiră timpul de parcare)“, se explică în regulamentul supus dezbaterii publice. Acesta mai specifică faptul că autovehiculele al căror gabarit longitudinal depăşeşte 5 metri vor fi taxate pentru două locuri de parcare, iar cele ce depăşesc 10 metri vor fi taxate pentru trei locuri de parcare, cu condiţia ca acestea să nu obstrucţioneze circulaţia vehiculelor pe sectorul de drum respectiv.
Parcările cu plata prin SMS implică o aplicaţie software care înregistrează solicitările, gestionează baza de date, generează rapoarte în timp real şi monitorizează întregul sistem. În această aplicaţie se va putea vizualiza, în orice moment, situaţia plăţii taxei prin SMS. Pentru asta, primăria trebuie însă să încheie contracte cu operatori economici care prestează servicii cu plată prin SMS, iar regulamentul menţionează că pe lângă taxa de parcare, de 2 lei pe oră, şoferii vor plăti şi costurile operatorului. „Controlul plăţii locurilor de parcare se face de către poliţiştii locali şi agenţii constatatori împuterniciţi de către primarul municipiului Craiova, care vor verifica plata prin intermediul unor dispozitive tip PDA / Smartphone, introducând numărul de înmatriculare al autoturismului, sistemul returnându-le informaţiile complete despre ultima plată efectuată pentru respectivul autovehicul şi situaţia acestuia“, se precizează în regulament. Potrivit acestuia, „este interzisă parcarea în locurile nemarcate din zona parcărilor cu plată, în locurile de acces în curtea locuinţelor şi unităţilor, în locurile nemarcate din zona de parcare de la începutul şi sfârşitul străzilor, în apropierea intersecţiilor, la mai puţin de 5 metri de acestea“.

Amenzi usturătoare pentru cine parchează fără să plătească

Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova stabileşte şi cuantumul amenzilor care se pot aplica şoferilor care vor parca pe locurile cu plată fără să achite taxa sau vor depăşi timpul de staţionare pentru care au plătit iniţial. Iar sancţiunile sunt usturătoare: amendă de la 500 la 1.000 de lei, pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 la 2.500 de lei, pentru persoanele juridice. „Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se fac de către poliţişti locali cu atribuţii de circulaţie din cadrul Poliţiei Locale a municipiului Craiova, agenţi constatatori şi împuterniciţi ai primarului municipiului Craiova. Contravenientul poate achita, în termen de 48 ore de la data încheierii procesului-verbal de contravenţie ori, după caz, de la data comunicării acestuia potrivit prevederilor legale, jumătate din amenda prevăzută în prezentul Regulament, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal“, se mai menţionează în regulament. Conform acestuia, agentul constatator nu are posibilitatea încasării amenzii contravenţionale.

Parcarea subterană, transformată în „low-cost“

Prin introducerea acestor taxe, reprezentanţii primăriei cred că centrul oraşului va scăpa de disconfortul maşinilor parcate la grămadă şi, în plus, şoferii ar putea fi determinaţi să folosească şi parcarea subterană de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, devenită acum una „low cost“. Taxa de aici ar fi la jumătate faţă de cea instituită pe străzile din centru, cel puţin în primele două ore de parcare. Taxele pentru parcarea subterană, aprobate, de asemenea, în ultima şedinţă a consiliului local, sunt următoarele: 1 leu/oră, pentru parcarea (staţionarea) de până la 2 ore; 6 lei, pentru staţionarea de la 2 ore până la 5 ore; 100 lei/lună, pentru parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (orele 18.00 – 6.00) şi tot weekendul; 120 lei/lună, pentru parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (orele 6.00 – 18.00); 50 lei/lună, pentru parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (orele 7.00 – 18.00), pentru maşinile electrice; 100 lei/lună, pentru staţionarea nelimitată a maşinilor electrice; 300 lei/lună, staţionarea nelimitată pentru restul maşinilor.
Conform regulamentului, există şi gratuităţi pentru parcările semnalizate cu indicatorul „Parcare cu Plată“. Acestea se adresează posesorilor de autovehicule dotate special pentru persoanele cu handicap, care pot ocupa locuri special amenajate şi semnalizate în acest sens. Parcările publice cu plată mai pot fi utilizate gratuit de autovehiculele speciale, dotate conform legii cu echipamente de semnalizare sonoră şi optică şi aflate în misiune, sau de cele care execută lucrări de utilitate publică ori organizează acţiuni de interes public.

Sugestii şi propuneri pentru noul regulamet

Cum Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova este în dezbatere publică, persoanele fizice sau persoanele juridice interesate pot depune propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare până pe 21 decembrie 2016, la Centrul de Informații pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Craiova, str A.I. Cuza nr. 7, prin fax, la numărul 0251.411.561, sau e-mail: [email protected].

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS