12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei proiecte premiate în cadrul Anualei de Arhitectură 2016

Trei proiecte premiate în cadrul Anualei de Arhitectură 2016

Juriul a fost format din patru arhitecţi (Foto: Bogdan Grosu)
Juriul a fost format din patru arhitecţi (Foto: Bogdan Grosu)

Ordinul Arhitecţilor – Filiala Teritorială Oltenia a premiat, vineri, cele mai bune proiecte ale expoziţiei din cadrul Anualei de Arhitectură 2016. Au fost prezentate treizeci de proiecte, iar comisia a fost alcătuită din patru arhitecţi. Aceștia i-au desemnat câștigători pe Mariana Trif, Anca Constantin şi Iulian Cămui.

Anul acesta, la ex­poziție au participat foarte multe proiecte, fapt ce a dus la împărțirea lor în trei categorii. Este vorba despre arhitectura locuinţei, categorie câştigată de Anca Constantin pentru consolidarea, mansardarea şi reconfigurarea unei locuinţe în Bucureşti. Cea de-a doua categorie a fost arhitectura în spaţiul public, iar câştigătoare a fost arhitecta Mariana Trif, pentru proiectul de reabilitare a Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu“. La cea de-a treia categorie, legată de revalorificarea patrimoniului, a fost premiat Iulian Cămui, pentru proiectul Bisericii de Lemn „Adormirea Maicii Domnului“. Suma de 15.800 de lei va fi împărţită în mod egal celor trei câştigători. „Teatrul de Vară este o lucrare cu o istorie impresionantă pentru noi, cu multe suişuri, dar este rodul unei munci de echipă. Ne-am întâlnit cu dificultăţi în perioada execuţiei lucrărilor din cauza arcelor foarte mari, de 73 de metri, care sunt orientate înclinat, aşa încât au rezultat întârzieri în execuţie. Trebuia să fie finalizat în nouă luni, dar lucrările au durat trei ani“, a declarat Mariana Trif, arhitectul Teatrului de Vară.


Membrii comisiei care au evaluat toate proiectele expuse sunt cunoscuţi în lumea arhitecţilor pentru reuşitele lor. Este vorba despre prof. dr. arh. Adrian Spirescu, care a obţinut Premiul Academiei Române, Premiul „Duiliu Marcu“ şi a fost laureat al Anualei de Arhitectură Bucureşti 2012 „Crystal Tower Bussiness Center“. De asemenea, din comisie au făcut parte lectorul dr. arh. Emil Ivănescu – vicepreşedinte OAR – Filiala Bucureşti, dublu câştigător al concursului de amenajare a pavilionului României la Bienala de la Veneţia; arhitectul Bogdan Babici, laureat al Bienalei de Arhitectură 2012, şi conf. dr. arh. Mihai Ene – laureat al Anualei de Arhitectură Bucureşti 2015 – „O casă la ţară“. Al cincilea membru al juriului a fost desemnat Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonicii „Oltenia“, dar acesta nu a fost prezent.
„Multe dintre lucrările pe care le-am văzut aici au în spate multă muncă şi au necesitat un timp îndelungat pentru a fi duse la îndeplinire. La expoziţie am fost impresionaţi, în primul rând, de diversitatea lucrărilor. Pentru că au fost atât de multe proiecte, am hotărât să grupăm premiile pe trei categorii“, a spus Adrian Spirescu.
„Este un lucru foarte îmbucurător faptul că multe dintre lucrările expuse sunt deja realizate, adică nu sunt doar în stadiu de proiect. În alţi ani, dominau proiectele încă nerealizate. Câteva dintre proiectele pe care le-am văzut aici ar putea fi valabile nu numai în acest oraş, ci în oricare. De asemenea, multe proiecte au prospeţime, au o calitatea foarte bună. Au expus aici mulţi tineri, care au mintea ageră şi care sunt capabili să facă lucrări contemporane, foarte valabile“, a declarat Emil Ivănescu.

Elemente din Centrul Istoric, expuse în cadrul expoziţiei

Pe lângă cele 30 de lucrări expuse, au fost arătate publicului şi câteva imagini cu anumite elemente suprinse în Centrul Vechi al Craiovei, care ar putea fi refăcute. „Mi se pare foarte bună iniţiativa de a fotografia unele detalii din Centrul Vechi şi de a le expune publicului larg. Zona în sine a Centrului Istoric mi se pare foarte valoroasă. Sunt zone foarte interesante, în care pereţii s-au conservat foarte bine. Mi se pare destul de animat. Totuşi, cred că administraţia locală ar trebui să sprijine mai mult şi în mod continuu investiţiile în Centrul Istoric pentru că o mare parte din capitalul turistic poate fi atras de astfel de zone. Este o investiţie sigură şi foarte profitabilă. Cred că în zona Bisericii «Sfântul Ilie», care este foarte frumoasă, s-ar mai putea face nişte lucruri“, a mai spus Emil Ivănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS