16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Evenimentele lunii noiembrie la Filarmonica "Oltenia"

Craiova: Evenimentele lunii noiembrie la Filarmonica „Oltenia”


Filarmonica „Oltenia” din Craiova va găzdui trei spectacole până la finalul acestei luni. Astfel, în zilele de 26, 27 şi 28 noiembrie vor avea loc următoarele evenimente:

Sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Ansamblul “SonoMania”

Unul dintre obiectivele principale ale Ansamblului “SonoMania”, înfiinţat în 2012 de către compozitoarea Diana Rotaru, este câştigarea unui public nou pentru muzica modernă şi contemporană, o muzică vie pe care membrii ansamblului – printre cei mai activi şi apreciaţi din România – o iubesc şi o cântă cu pasiune încă din primii ani de studiu. Repertoriul Ansamblului “SonoMania” cuprinde muzică nouă, dar şi lucrări consacrate ale secolului XX. “SonoMania” a participat la festivaluri importante, precum Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi – SIMN (Bucureşti, 2012-2013, 2016), Bucharest Music Film Festival – ArCuB (2012 – 2014), Festivalul de Muzică Contemporană Happoman 2012, a 18-a ediţie (Coreea de Sud), Festivalul internaţional Meridian – Zilele SNR-SIMC (Bucureşti, 2012 – 2016). Concertul de debut a fost inclus ca eveniment paralel în cadrul Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană din Bucureşti 2012. “SonoMania” se implică adesea în proiecte interdisciplinare care creează punţi între arte (fotografie, film, dans, performance) şi în promovarea tinerei generaţii de compozitori români.
Membrilor Ansamblului “SonoMania” (Mihai Pintenaru – clarinet, Raluca Stratulat – vioară, Mihai Murariu – pian), li se alătură, pe scena Festivalului “Craiova Muzicală”, actorul Miklós Bács, excelent narator de istorisiri muzicale.

Duminică, 27 noiembrie 2016

Ansamblul Peärls Before Swïne Experience (Suedia)

„The peärls before swïne experience“ este un unicat, unul dintre cele mai memorabile şi reprezentative ansambluri pentru noile tendinţe afirmate în muzica vest-europeană. În ultimii 20 de ani, membrii ansamblului şi-au creat propria nişă, graţie unicei îmbinări între excepţionala lor muzicalitate şi contactul stabilit în mod natural cu publicul. Au peste 150 de comenzi din 22 de ţări pentru piese scurte, inclusiv compoziţii de Tristan Murail, Klas Torstensson, Anders Hillborg, David Lang, Annie Gosfield, Hanna Hartman, Bernhard Lang şi Kaffe Matthews. Membrii ansamblului s-au manifestat şi ca pionieri în domeniul proiectării sălilor de concerte, avansând o nouă concepţie. Din 1995 concertează frecvent în cluburi destinate muzicii rock. Lucrările comandate au devenit parte integrantă a programelor de concert în progres continuu, generând un nou concept de concert care să fie utilizat într-o varietate de cadre funcţionale. Cele trei CD-uri realizate oglindesc atât evoluţia artistică a grupului, cât şi societatea timpului în care muzicienii au înregistrat lucrările respective, conturând o imagine a ultimelor două decade de gândire muzicală inovatoare.
Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia”

Orchestra de Cameră a Filarmonicii „Oltenia” este un ansamblu format dintr-un mănunchi de instrumentişti ai orchestrei simfonice mari a instituţiei craiovene, care îşi desfăşoară activitatea cel mai adesea în afara atribuţiilor contractuale. Ca urmare, efortul lor, plăcerea de a se întruni, repeta şi manifesta în public pot fi apreciate prin prisma înaltei responsabilităţi culturale, civice. În fruntea orchestrei se află, în ultimul timp, dirijorul bulgar Ivan Iliev, a cărui contribuţie la revigorarea micului ansamblu şi la afirmarea lui în viaţa noastră culturală nu poate fi trecută cu vederea. Ivan Iliev a studiat dirijatul în Statele Unite, cu reputaţi maeştri, şi a fost invitat să conducă ansambluri simfonice din Bulgaria, România, S. U. A., Republica Islamică Iran.
Soliştii serii: trompetistul virtuoz sloven Jure Gradišnik, pianista Andreea Stoica şi Loredana Ciocan (corn englez), iar programul concertului este structurat pe lucrări semnate de Benjamin Britten, Leoš Janáček, de asemenea fiind prezentate în primă audiţie naţională compoziţii de Aaron Copland (Quiet City pentru trompetă, corn englez și orchestră de coarde) şi André Jolivet (Concertino pentru trompetă, pian şi orchestră); o muzică pe cât de diversă, pe atât de pretenţioasă din punct de vedere tehnico-interpretativ.

Luni, 28 noiembrie 2016

Recital de lied Veronica Anuşca (soprană), Mihai Murariu (pian)

Soprana Veronica Anuşca şi pianistul și compozitorul Mihai Murariu au început colaborarea cu aproximativ şase ani în urmă, iar de atunci au susţinut numeroase recitaluri şi au fost premiaţi la diverse concursuri de interpretare muzicală, printre care Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” – Timişoara (Marele Premiu), Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov (Premiul I), Concursul Internaţional de Interpretare Vocală “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu Goangă” – martie 2011, desfăşurat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, la care soprana Veronica Anuşca s-a clasat pe locul I, iar Mihai Murariu a câştigat Premiul “Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator. În prezent, Veronica Anușca este colaboratoare a Operelor din București și Iași, în timp ce Mihai Murariu este cadru didactic al Universității Naționale de Muzică din București.
Ansamblul „Profil”

Înfiinţat în 2003 de compozitorul Dan Dediu, ansamblul de muzică nouă „Profil” avea să devină în curând unul dintre cei mai valoroşi promotori profesionişti ai muzicii de avangardă din România. Prezenţa pe scenele festivalurilor internaţionale, CD-urile înregistrate şi turneele întreprinse în ţară şi în străinătate (Germania, Elveţia) au întărit coeziunea ansamblului în viaţa muzicală autohtonă şi internaţională. Configurat într-o formulă instrumentală modulară, flexibilă (de la 3 la 17 muzicieni), Ansamblul „Profil” este, totodată, un atelier de muzică nouă ce promovează asiduu valorile sacre ale creaţiei muzicale româneşti şi universale, ca şi lucrările de dată recentă ale tinerilor compozitori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS