16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMarcel Iureş va fi Prospero pe scena Teatrului „Colibri“

Marcel Iureş va fi Prospero pe scena Teatrului „Colibri“

 

Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“ va prezenta săptămâna aceasta premiera unui spectacol care se anunţă un eveniment teatral nu doar pentru Craiova. Este vorba despre spectacolul „Furtuna“ după piesa lui Wiliam Shakespeare, în regia lui Cristian Pepino, cu Marcel Iureş în rolul Propero. Este pentru prima dată când Marcel Iureş joacă într-un astfel de spectacol cu păpuşi, iar propunerea a venit chiar din partea lui.
„Ne-a surprins şi ne-a bucurat această iniţiativă şi atunci am spus că nu se poate ca altcineva să regizeze spectacolul decât Cristian Pepino“, a declarat Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru copii și tineret „Colibri“ Craiova.

teatrul colibri 2site
Cristian Pepino este considerat în momentul de faţă cel mai important regizor de teatru de animație din România. Pentru Marcel Iureş, colaborarea cu trupa Teatrului „Colibri“ s-a dovedit una extraordinară. „Am avut nevoie de întâlnirea asta şi s-a dovedit că este una adevărată, pentru că am dat aici de actori senzaţionali, care sunt cu mult peste actorii care joacă cu propriile corpuri. Au o putere de reacţie şi de schimbare şi o viziune extraordinare“, a mărturist actorul.
Regizorul nu se află la prima întâlnire cu piesele lui Shakespeare. În 2011, el a pus în scenă, la Teatrul Ţăndărică, „Play Shakespeare“, o adaptare liberă după „Hamlet“ şi „Romeo şi Julieta“, spectacol prezentat şi la Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova, un an mai târziu. De data aceasta, el a ales ultima mare piesă scrisă de Shakespeare, care reprezintă o provocare pentru orice regizor. „Acum mai mulţi ani, Marcel Iureş a jucat într-un spectacol legendar montat de Liviu Ciulei. Am avut şansa să asist la repetiţiile de atunci şi câteva dintre lucrurile spuse de marele regizor mi s-au întipărit în minte. El spunea că Prospero este un creator, iar magia lui nu este magia neagră, ci este magia teatrului. Aşa am gândit şi eu spectacolul şi această idee se regăseşte în piesă“, a spus Cristian Pepino.
De altfel, el a semnat nu doar regia, ci şi scenariul, adaptând textul shakespearean. Spectatorii vor avea parte de mari surprize – un Caliban manevrat de mai mulţi actori şi a cărui voce este cea a lui Prospero, sau un Ariel proteic a cărui prezenţă se schimbă mereu – şi în general trebuie să se aştepte la o poveste captivantă şi pentru cei mici, şi pentru cei mari.
Spectacolul se va juca joi, 24, şi vineri, 25, de la ora 19.00. Până la sfârşitul anului vor mai avea loc două reprezentanţii, în luna decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS