10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSamir Sprînceană a fost eliberat din penitenciar

Samir Sprînceană a fost eliberat din penitenciar

Samir Sprînceană a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2010, fiind acuzat de comiterea de infracțiuni informatice (Foto: arhiva GdS)
Samir Sprînceană a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2010, fiind acuzat de comiterea de infracțiuni informatice (Foto: arhiva GdS)

Condamnat definitiv la cinci și opt ani de închisoare în două dosare penale, unul de fraude informatice, iar altul privind o serie de returnări ilegale de TVA, omul de afaceri craiovean Samir Sprînceană a fost eliberat condiționat din penitenciar printr-o hotărâre a Judecătoriei Găești, Dâmbovița. În total, adunând și lunile petrecute în arest preventiv, Samir Sprînceană a executat aproape cinci ani de închisoare.

Omul de afaceri Samir Sprînceană a ajuns pentru prima dată în arest în martie 2006, fiind pus sub acuzare într-un dosar privind o serie de returnări ilegale de TVA. În acest dosar, anchetatorii au reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu și Florentina Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind acela de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj, și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Pentru a obține bani de la DGFP Dolj, inculpații au deschis mai multe firme prin intermediul cărora au realizat circuite financiare și comerciale fictive de care s-au folosit pentru a solicita și obține ilegal, de la DGFP Dolj, TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei. Samir şi Berceanu sunt cei care au înființat firmele SC KIRA GROUP SRL şi SC OLTENIA NETWORK CABLE SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA, dar au şi furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive. În iunie 2014, după opt ani de judecată, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Samir și Berceanu au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, iar Împuşcătoiu a primit o pedeapsă de șapte ani şi trei luni de închisoare. Restul inculpaților au primit pedepse între trei ani și șase luni și patru ani și patru luni de închisoare.
La acea vreme, Samir Sprînceană era deja în penitenciar, acesta fiind condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în mai 2013. În acest dosar, Sprînceană a fost acuzat de comiterea de infracțiuni cu carduri de credit.

Pedeapsă redusă la șapte ani și patru luni de închisoare

Samir Sprânceană a ajuns în penitenciar pe 3 mai 2013, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în dosarul privind infracțiuni cu carduri de credit. Ulterior, Samir Sprânceană a formulat la Tribunalul Dolj o cerere de contopire a celor două pedepse, cerere ce i-a fost admisă în octombrie 2015. Atunci, instanța a hotărât ca Samir Sprînceană să execute în total nouă ani de închisoare. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care, în ianuarie 2016, a admis acțiunea și a scăzut pedeapsa lui Samir Sprînceană la opt ani de închisoare.
Ulterior, același Samir Sprânceană a formulat la Tribunalul Dolj o contestație la executare, care i-a fost admisă pe 30 septembrie 2016. De data aceasta, instanța i-a redus pedeapsa la șapte ani și patru luni de închisoare.
Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care Sprînceană a fost arestat preventiv (9 martie 2006 – 29 septembrie 2006, 1 iunie 2010 – 28 ianuarie 2011), dar și pedeapsa executată (3 mai 2013 – 30 septembrie 2016).
Au urmat mai multe cereri de eliberare condiționată formulate la Judecătoriile Găești, Răcari și Craiova, iar pe 4 noiembrie, Samir Sprînceană a reușit să obțină o sentință favorabilă la Judecătoria Găești. Instanța a admis cererea de eliberare condiționată formulată de condamnat și a dispus „liberarea condiţionată a condamnatului Sprînceană Ionel Samir de sub puterea mandatului nr. 617/2016 emis de Tribunalul Dolj, în baza sentinţei penale nr. 535/2016, dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze“. În total, cu tot cu perioada petrecută în arest preventiv, Samir Sprînceană a executat aproape cinci ani de închisoare.

Berceanu, urmărit prin Interpol

Dacă Samir Sprînceană a ajuns în penitenciar, a executat o parte din pedeapsă și a fost eliberat, omul de afaceri Adrian Marius Berceanu nu a fost încarcerat nici în până în prezent. În primăvara anului trecut, Berceanu a fost dat în urmărire internațională prin Interpol, fiind căutat și acum în baza mandatului de executare a pedepsei de opt ani de închisoare.
Tot prin Interpol este căutat alt om de afaceri craiovean, condamnat definitiv în trei dosare penale. Este vorba de Genică Boerică, care a fost condamnat în ianuarie 2014 la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Pe 28 aprilie 2014, același Genică Boerică a fost condamnat definitiv de magistraţii de la Curtea de Apel Craiova la şase ani de închisoare în alt dosar privind returnări ilegale de TVA. Pe 4 noiembrie, anul acesta, Boerică a mai primit o pedeapsă de patru ani și jumătate de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS