6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO școală din Dolj și-a prins candidatul în hățișul comisiilor

O școală din Dolj și-a prins candidatul în hățișul comisiilor

Pentru Școala Braloștița, comisia de concurs se validează azi, fiind și ziua în care unicul candidat la funcția de manager este programat pentru evaluare (Foto: Arhiva GdS)
Pentru Școala Braloștița, comisia de concurs se validează azi, fiind și ziua în care unicul candidat la funcția de manager este programat pentru evaluare (Foto: Arhiva GdS)

Școala Gimnazială Braloștița este în plin scandal în ceea ce privește concursul pentru ocuparea funcției de director. Deși un singur cadru didactic și-a depus candidatura pentru această funcție, evaluarea este contestată de reprezentanții administrației locale, care spun că se gândesc să atace concursul în instanță, pentru că lucrarea scrisă ar fi fost evaluată de o comisie nevalidată conform metodologiei. Totodată, de la anunțarea concursului și până în prezent s-au tot făcut modificări în ceea ce privește membrii administrației locale, pentru interviu fiind propusă, de fapt, o a treia comisie, nici aceasta validată. 

Școala Braloștița are drept candidat la func­ția de director pe Sorin Drăgoi-Hantea, cadru didactic care nu este în prezent în fruntea unității școlare. Teoretic, pentru promovarea con­cursului nu ar fi trebui să fie mari dificul­tăți. Numai că aici au apărut animozități din start, în ceea ce privește organizarea comisiei. Repre­zentanții administrației locale reclamă faptul că la evaluarea lucrării nu s-a prezentat comisia validată inițial de școală și că imediat după anunțarea concursului au apărut mai multe schimbări care au vizat numai propunerile din partea primăriei.
„Inițial, pentru concurs s-a propus ca din comisia de evaluare din partea primăriei să facă parte Cârstea Constantin și Drăgoi Mirela. Propunerile au fost trecute prin Consiliul de Administrație al școlii, care a desemnat și două cadre didactice. Formula respectivă a fost transmisă la inspectoratul școlar. Câteva zile mai târziu, școala a solicitat către primărie să se desemneze un alt membru din partea administrației locale în locul doamnei Drăgoi, care era în conflict de interese cu candidatul. Am transmis o nouă propunere, în persoana domnului Ion Nicoleasa. Conform articolului 12 din metodologia de concurs, consiliul de administrație al școlii trebuia să valideze comisia. Numai că nu s-a făcut acest lucru și lucrarea candidatului a fost evaluată de o comisie nevalidată de consiliul de administrație al școlii, care trebuia să informeze și inspectoratul școlar“, a spus Dumitru Amza, primarul comunei Braloștița. Edilul spune că se gândește chiar să conteste proba scrisă în instanță. „Nu s-a respectat metodologia și mă gândesc chiar la varianta de a contesta în instanță proba scrisă“, a subliniat Dumitru Amza.
Scandalul nu s-a oprit aici, comisia de la proba scrisă nu s-a păstrat și pentru interviu. „Pe 4 noiembrie, am primit la primărie, din partea lui Nicoleasa și a lui Cârstea, cereri de retragere din concurs, și am trimis la școală informarea cu noi propuneri, una fiind în persoana mea, Amza Dumitru, a doua propunere fiind Georgel Strinoiu. Nici această comisie nu a fost validată“, a mai spus primarul comunei Braloștița.

Directorul școlii: „Și ce validăm?“

Schimbările repetate ale comisiei au atras după sine și reprogramarea concursului în mai multe rânduri. Azi ar fi ultima zi în care candidatul la funcția de manager, profesorul Sorin Drăgoi-Hantea, ar trebui evaluat. Numai că problema constituirii comisiei s-a rostogolit și ieri între instituții.
Edilul din Braloștița spune că școala și inspectoratul școlar cer validarea comisiei de la proba scrisă, care s-a retras. „Se trimit tot felul de mesaje către domnii Nicoleasa și Cârstea, care au făcut solicitări de retragere din comisie, să se prezinte la concurs, fiind amenințați că vor fi reclamați la instanță. Și pe mine m-au amenințat cu dosar penal pentru abuz în serviciu“, a spus primarul.
Directorul Școlii Bra­loștița, Silvică Sârbu, susține că nu înțelege nemulțumirea reprezentanților adminis­tra­­ției locale, dar promite că va încerca să le facă pe plac. „Toată lumea a fost de acord cu candidatura domnului profesor, și cei de la școală, și cei de la primărie. Problema a apărut atunci când s-a constatat că un repre­zentant al administrației locale era incompatibil și am cerut schimbarea. S-a făcut. Modificarea nu a fost trecută prin consiliul de administrație pen­tru că eu nu am găsit așa ceva specificat în metodologia de concurs, dar încercăm să reglăm situația. Vom valida comisia“, a spus managerul unității de învățământ. Problema școlii este că nici nu știe ce comisie va fi validată, pentru că are două adrese cu propuneri diferite. „Noi, la școală, nu am primit solicitările de retragere ale reprezentanților administrației locale din comisia de la evaluarea scrisă. Practic, avem două variante de comisii, transmise prin două adrese, una cu reprezentanții administrației locale Nicoleasa și Cîrstea și alta cu Amza și Strinoiu. Azi (ieri – n.r.) nu putem face nici un fel de validare pentru că nu e primarul în localitate și nici membrii consiliului de administrație nu mai sunt în școală. Sunt navetiști de la Craiova și Filiași. Probabil că vom valida comisia cu câteva ore înainte de concurs“, a mai spus directorul de la Școala Braloștița.

ISJ Dolj: Vom cere informare privind motivul schimbărilor

În disputa pentru stabilirea comisiei de concurs intră și Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Potrivit articolului 12 din Metodologia de organizare a concursului pentru funcțiile de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, comisia de concurs se constituie prin decizia inspectorului școlar general, care propune un coordonator inspector școlar, un secretar tot de la Inspectoratul Școlar și cei patru membri propuși de consiliul de administrație al școlii pentru care se organizează concursul (doi reprezentanți ai administrației locale și două cadre didactice ale școlii). Reprezentanții ISJ Dolj spun că pentru a regla situația a solicitat lămuriri unității școlare. „La Braloștița, autoritatea publică locală a transmis trei adrese prin care solicită schimbarea membrilor comisiei, la fiecare solicitare revenind cu alte propuneri. Ultima propunere transmisă îi desemna ca reprezentanți ai administrației locale în comisia de concurs pe primarul Amza Dumitru și pe Strinoiu Georgel. Inspectoratul Școlar Județean Dolj a transmis unității de învățământ o solicitare privind motivul înlocuirii membrilor comisiei. În situația în care modificarea s-a făcut din motive obiective, ISJ Dolj va emite o decizie în acest sens“, a declarat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.
Dispute pe programări și reprogramări ale candidaților sunt și la Școala Gimnazială „Gheorghe Brăescu“ din Calafat, unde reprezentanții administrației locale au reclamat schimbarea membrilor comisiei.
O situație complicată este și la Școala Apele Vii, unde comisia nu s-a mai întrunit pentru că cei din administrație s-au arătat ne­mulțumiți de modul în care s-a derulat proba scrisă, considerând că au fost chemați doar ca „martori la căratul apei“. Potrivit calendarului afișat de Inspectoratul Școlar Județean Dolj, candidații pen­tru funcțiile de director de la Braloștița, Calafat și Apele Vii sunt reprogramați azi pentru a treia oară în vederea susținerii evaluării CV-ului și a probei interviului. Nici de această dată nu sunt însă semnale sigure că se va derula evaluarea candidaților.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS