17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaria Schutz - aproape 14 ani de închisoare în două dosare penale

Maria Schutz – aproape 14 ani de închisoare în două dosare penale

Tribunalul Dolj a hotărât, ieri, ca Maria Schutz să execute în total 13 ani și opt luni de închisoare (Foto: mediafax.ro)
Tribunalul Dolj a hotărât, ieri, ca Maria Schutz să execute în total 13 ani și opt luni de închisoare (Foto: mediafax.ro)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat-o, ieri, la șase ani de închisoare, pe Maria Schutz, cunoscută drept „regina serelor“, în dosarul în care a fost acuzată de fraudarea fondurilor UE cu aproape un milion de lei. Instanța a contopit pedeapsa cu cei zece ani de închisoare primiți de inculpată în dosarul falimentării societăţilor comerciale Orser SA Oradea şi Sere Codlea SA Braşov, în final aceasta urmând să execute 13 ani și opt luni de închisoare.
Fost consilier judeţean din partea PSD Dolj şi fostă preşedintă a organizaţiei de femei a PSD Dolj, Maria Schutz a fost condamnată din nou, de data aceasta într-un dosar în care a fost acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC IZAMAR SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei. În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA s-a reținut că, în cursul anului 2008, Maria Schutz „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică, să semneze, în calitate de administrator al SC IZAMAR SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC IZAMAR SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.
Anchetatorii au mai pre­cizat că, în continuare, aceeași Maria Schutz a con­vin­s-o pe fina sa, Mihaela Bun­ciu, inspector superior în ca­drul APIA Dolj, să își îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu. Astfel, întrucât existau diferențe între suprafeţele declarate de SC IZAMAR SRL şi suprafeţele determinate la plată, fina Mariei Schutz a modificat în sistemul informatic suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele. În acest fel, suprafaţa declarată a coincis cu suprafaţa determinată şi, prin urmare, a fost emisă o decizie fără sancţiuni. Procurorii DNA au mai reținut că Mihaela Bunciu a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unor colegi ai săi.
Ulterior, după ce s-a asigurat că sistemul informatic nu mai poate detecta erori sancţionabile, pe 20 iulie 2008, fina Mariei Schutz a listat raportul de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul SC IZAMAR SRL nu prezintă erori în sistemul informatic. Dosarul a ajuns la Alexandru Cercel, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat acţiunile Mihaelei Bunciu, „fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată“, au precizat anchetatorii. În acest fel, SC IZAMAR SRL a obținut, fără drept, fonduri europene în valoare totală de 919.473,61 de lei.

Face aproape 14 ani de închisoare

În septembrie 2014, pro­­curorii DNA au dispus tri­miterea în judecată a patru inculpați în acest dosar – Ma­ria Schutz, Ionică Bădoi, Mi­haela Bunciu și Alexandru Cercel. Dosarul a fost în­registrat pe rolul Tribunalului Dolj, instanță care s-a pronunțat ieri.
Maria Schutz a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru infracțiunile comise, pedeapsă care a fost contopită cu cea de zece ani, primită în septembrie 2015 în dosarul falimentării serelor Codlea și Oradea. În final, instanța a adăugat un spor de șapte ani și opt luni de închisoare, pedeapsa rezultată fiind de 13 ani și opt luni, din care se scade perioada executată (27 septembrie 2015 – 15 noiembrie 2016).
În schimb, Ionică Bădoi și Alexandru Cercel au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare, iar fina Mariei Schutz a primit tot trei ani de închisoare, însă cu executare.
În plus, inculpații au fost obligați să achite prejudiciul produs APIA, suma totală de 1.056.715 lei, plus dobânzi și penalități. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Primul dosar

În septembrie 2015, Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare într-un alt dosar, în care a fost acuzată de fraudarea Orser Oradea şi Sere Codlea cu peste cinci milioane de euro. Alți doi inculpați din acest dosar – Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Bucureşti, şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte al aceleiaşi instituţii, au primit câte șase ani de închisoare. În schimb, instanța a dispus încetarea procesului penal față de Ion Dascălu, pentru că infracțiunea de complicitate la bancrută frauduloasă s-a prescris. De asemenea, Maria Schutz, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei. 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS