10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoar doi fermieri doljeni au solicitat ajutoare pentru extinderea exploataţiilor

Doar doi fermieri doljeni au solicitat ajutoare pentru extinderea exploataţiilor

Doar două ferme din Dolj urmează să se extindă cu bani de la stat
Doar două ferme din Dolj urmează să se extindă cu bani de la stat

Fermierii doljeni nu au părut interesaţi să îşi mărească exploataţiile cu ajutoare de la stat. O demonstrează numărul mic de dosare depuse la Direcţia Agricolă Dolj pentru accesarea de ajutoare de minimis pentru achiziţia de juninci de rasă. Deşi puteau primi până la 15.000 de euro pentru dezvoltarea fermelor, doar doi doljeni au depus până pe 11 noiembrie dosare pentru accesarea acestor bani.

Doar doi fermieri din Dolj îşi vor mări exploataţiile cu bani de la stat. Prin Hotărârea de Guvern nr. 723/2016, se acordă ajutoare de minimis pentru achiziţionarea de juninci din rase de lapte sau de carne, juninci din specia bubaline sau pentru achiziţionarea de tauri de reproducţie din rase de carne. Puteau beneficia de acest sprijin financiar crescătorii de bovine persoane fizice care au certificat de producător, crescătorii de bovine persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi crescătorii de bovine persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu personalitate juridică constituite conform legii. Condiţia era să deţină exploataţii cu minimum trei şi maximum zece capete de animale. Dosarele s-au depus în perioada 13 octombrie – 11 noiembrie 2016 la Direcţiile Agricole, iar la nivelul judeţului Dolj doar doi fermieri urmează să primească ajutoarele de minimis. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, fermierii nu trebuia să depună foarte multe documente, dar cerinţa conform căreia erau obligaţi să achiziţioneze juninci de rasă gestante în trei luni a fost cel mai greu de respectat.
„Până pe 11 noiembrie, la Direcţia Agricolă Dolj s-au depus doar două cereri pentru ajutoare de minimis, una pentru nouă juninci, iar cealaltă pentru zece juninci. Timp a fost suficient, puteau să depună documentaţia şi să îşi achiziţioneze animalele. Deşi au venit mai multe persoane să se intereseze, în cele din urmă am primit doar două dosare. Acestea au fost depuse de un fermier de la Calopăr şi unul din Brabova. Probabil că au crezut că pot găsi foarte repede acele juninci şi din acest motiv au lăsat pe ultima sută de metri achiziţionarea lor, iar ulterior au descoperit că e mai dificil decât estimaseră. Dacă se documentau mai din timp, poate că reuşeau. Acum sunt informaţi şi vor fi pregătiţi să acceseze în următorii ani ajutoarele pentru zootehnie pentru că se preconizează că se vor mai acorda, întrucât Ministerul Agriculturii susţine mărirea efectivelor de animale la nivelul judeţelor. În ceea ce priveşte acordarea banilor, cu siguranţă se vor primi până la sfârşitul acestui an“, a spus Ovidiu Meca Obleagă, purtător de cuvânt la Direcţia Agricolă Dolj.
Ceva mai bine stau lucrurile în judeţul Olt. Aici sunt şapte fermieri beneficiari ai HG nr. 723/2016. „Este vorba de doi solicitanţi cu 17 juninci de lapte, patru solicitanţi cu 25 de juninci de carne şi un solicitant cu un taur de reproducţie pentru carne. Suma totală pentru acest ajutor este de 243.000 de lei şi se va deconta de DADR Olt“, a spus Emil Marinescu, directorul Direcţiei Agricole Olt.
Potrivit HG nr. 723/2016, se acordă maximum 5.000 de lei per cap junincă din rasă de lapte, 6.000 lei/cap junincă din rasă de carne, 4.500 lei/cap animal pentru junincile din specia bubaline şi 8.000 lei/cap de taur de reproducţie. Valoarea totală a ajutorului de minimis nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS