Comerţ printre bălţi şi maidanezi în Târgul Municipal Craiova

Vânzare printre bălţi şi câini, oferta din Târgul Municipal Craiova (Foto: Bogdan Grosu)


Comercianţi care îşi aşteaptă clienţii, câini care te întâmpină la intrare şi mărfuri care răsar dintre bălţi. Este imaginea care se regăseşte în Târgul Municipal din Craiova. Cei care vând haine second-hand spun că marfa lor nu mai are căutare de când au fost mutaţi din Târgul de pe strada Caracal şi au fost separaţi de comercianţii de fructe şi legume. Puţinii producători agricoli care se mai încumetă să vină aici sunt nevoiţi să îşi expună produsele printre bălţi şi maidanezi. Reprezentanţii SC Piețe și Târguri Craiova SRL spun că aşteaptă ca prima echipă de asfaltări care va ieşi din cartiere să fie trimisă să asfalteze Târgul Municipal, atât pe porţiunile din autobaza RAT, care le-au fost atribuite în concesiune, cât şi pe cele care le vor fi atribuite în continuare.

Aşa arată intrarea în Târgul Municipal Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Aşa arată intrarea în Târgul Municipal Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Cine vrea să intre în Târgul Municipal de pe strada Dimitie Gerota din Craiova trebuie să treacă de un „filtru“ instalat chiar lângă poartă, câțiva câini maidanezi care îşi păzesc feroce proprietatea. După ce sunt îmblânziţi de comercianţi, calea e deschisă, iar intrarea – liberă. În stânga sunt rânduri cu „standurile“ de haine – unele frumos aranjate, altele aruncate grămadă, dar şi tarabe cu ofertă variată şi generoasă. În dreapta – containere de gunoi şi toalete.

O luăm printre rafturi şi îi auzim pe comercianţi ademenindu-şi clienţii. „Ia la un leu, ia la doi lei, ia la trei, avem preţuri pentru toate buzunarele!“, este oferta ce răzbate de peste tot. Cu toate acestea, vânzarea nu merge şi craiovenii nu prea se lasă convinşi. „E ceasul 11.00 şi pe ochii mei dacă dădui ceva până acum! N-are lumea bani, sunt greutăţi, probleme, e între salarii şi nu merge vânzarea. E grea viaţa şi pentru noi. A plouat şi am stat în apă toată ziua să aştept clienţii. Înainte mai avea lumea bani, surse, acum se îmbracă şi se încalţă o dată pe an“, a spus supărată Maria Dumitru.

Oamenii susţin că mutarea de pe strada Caracal, după ce fostul târg a luat foc anul trecut, nu le-a priit şi că, din ianuarie, de când au fost separaţi de comercianţii de fructe şi legume, tarabele lor nu mai au căutare. „Dacă ar fi angrosiştii cu zarzavaturile, cum era în partea cealaltă, ar mai veni şi pe la noi clienţi

şi-ar mai cumpăra câte ceva, dar aşa, noi băgăm bani, stăm, aşteptăm şi murim de foame, că nu vin! Marfa e ieftină, dar nu vine nimeni. Dacă ar fi angrosişti şi tarabele cu mici, ar mai veni lumea, ar mai lua un cartof, o ceapă, ar mai mânca un mic şi ar cumpăra şi de la noi. Aşa, nu plecăm nici cu banii de pâine şi luăm unii de la alţii ca să plătim taxele“, a spus Elena Liţă.

„Dacă nu făceam nici un ban astăzi mă băgam datoare“

Câteva tarabe mai departe, altă comerciantă îşi îmbie clienţii cu preţuri mici şi le face chiar şi reduceri, numai să cumpere. După ce probează o haină şi o analizează îndelung, una dintre potenţialele cumpărătoare se hotărăşte să plece fără ea, în ciuda insistenţelor femeii. ,,Negociem, lăsăm din preţ, că nu e fix, ca la magazin. Dacă nu negociem, nu vindem. Din asta trăim, din două zdrenţe pe care le vindem. Sunt bătrână şi bolnavă şi, dacă fac bani, îmi iau medicamente, dacă nu, îndur, că nu am pensie. Am patru copii, nepoţi şi, dacă vând, mănânc, dacă nu, mă uit. Venim aici să vindem şi să mâncăm şi noi o pâine amărâtă, supărată… Era mai bine pe Caracal, că erau angrourile şi făceam mai uşor bani de-o pâine“, a spus Maria Poenaru.

Comerţ în condiţii insalubre în Târgul Municipal Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Comerţ în condiţii insalubre în Târgul Municipal Craiova (Foto: Bogdan Grosu)

Nemulţumit de lipsa de clienţi, dar şi de condiţiile din târg era și Vasile Ciliban. Bărbatul îşi aştepta muşteriii în faţa unei tarabe pline de încălţăminte şi nu vânduse mai nimic de când venise. „Lumea nu mai are bani, chiar dacă aici sunt cele mai mici preţuri. Nici condiţiile nu sunt aşa bune, mai ales când plouă. Am avea nevoie de o canalizare mai bună, pentru că atunci când plouă se strânge apa şi se fac bălţi pe sub mese. Ne mai trebuie şi toalete. De multe ori nu este curăţenie, nu curge apă, sunt robinete sparte şi la un public aşa de mare trebuie să fie condiţii decente“, a spus Vasile Ciliban.

În plimbarea prin târg întâlnim însă şi comercianţi fericiţi. Dintre mormanele de haine, unele agăţate pe umeraşe, altele puse pe masă, Racheta Tomescu îşi numără mulţumită banii după ce tocmai vânduse o haină cu 22 de lei. Ne spune şi cum îi va împărţi: ,,De-aicea iau cartofi (ridică 10 lei), de-aici oase (arată alţi 10 lei), iar de-ăştia ceapă (arată restul de doi lei). Făcui o saftea, dacă nu făceam nici un ban astăzi, mă băgam datoare, aşa făcui şi eu de-o ciorbă de cartofi!“, a spus Racheta Tomescu.

„Piaţă de gros“, bălţi şi câini

Plecăm din zona în care se vând haine second-hand şi ne îndreptăm spre platforma vechiului târg de pe strada Râului. Trecem pe lângă standurile cu produse de toate felurile, de la cuie până la bormaşini şi cauciucuri, şi ajungem pe un teren plin de bălţi, în care zărim câţiva producători agricoli care îşi aşteptau clienţii cu marfa în portbagaj sau chiar pe jos. „Sunt condiţii proaste, inumane, stăm în nămol. Plătim taxe şi uitaţi-vă cum stăm! Nici lumea nu mai vine să cumpere. Să ne facă şi nouă o piaţă ca lumea, cum este în Târgu Jiu şi în alte oraşe“, a spus Cornel Vlăescu, un producător agricol care venise cu varză de la Daneţi. Lângă el, încă doi-trei „colegi de suferinţă“, care aveau tot legume la vânzare şi tot din portbagajul maşinii. Alt comerciant ceva mai curajos îşi expusese marfa chiar pe jos şi oferea spre vânzare fructe şi legume pe care le aşezase în lădiţe, printre bălţi şi maidanezi. „Sunt condiţii inumane, groaznice, dar asta e România! Multe ar trebui făcute în acest oraş, dar nu s-a făcut nimic. Vin rar aici, doar când am ocazia, dar condiţiile lasă mult de dorit“, a spus Dorina, o craioveancă aflată în căutare de varză.


„Eu vând electronice şi stăm aici ca animalele, au promis că asfaltează şi n-au făcut absolut nimic. Stăm în baltă, în condiţii inumane, în apă şi în nămol. Ne-au aruncat aici ca pe câmp. A fost mai bine pe Caracal, dar cum a fost târgul nostru din Romaneşti nu se mai face altul. Atunci trăia şi săracu, şi bogatu. E vai de capul nostru!“, a spus Sabina Mişu.

SC Piețe și Târguri: „Aşteptăm ajutorul Primăriei Craiova“

Oamenii îşi vând marfa din portbagaj sau direct de pe jos (Foto: Bogdan Grosu)

Oamenii îşi vând marfa din portbagaj sau direct de pe jos (Foto: Bogdan Grosu)

Din fosta autobază RAT de pe strada Dimitrie Gerota, SC Piețe și Târguri Craiova SRL deţine în concesiune mai puţin de o treime. Prima porţiune, de 7.823 mp, a fost primită în concesiune la sfârşitul anului trecut, prin HCL nr. 495/2015, după ce Primăria Craiova a asfaltat-o în prealabil. Cea de-a doua porţiune, de 6.713 mp, a fost dată Pieţelor prin HCL nr. 61 din 8 februarie 2016, fără a mai fi amenajată în prealabil de municipalitate, iar reprezentanţii SC Piețe și Târguri Craiova SRL spun că s-au demarat procedurile de construire a unor chioşcuri.

„Pe partea dinspre strada Râului, SC Piețe și Târguri a scos la licitaţie cinci suprafeţe de teren, în vederea edificării unor construcţii provizorii cu destinaţie de alimentaţie publică – e vorba despre nişte terase, unde să poată lua masa atât comercianţii, cât şi clienţii acestora. Locaţia a fost stabilită în aşa fel încât fumul de la aceste terase să fie cât mai departe de blocurile de locuinţe, pentru a nu-i deranja pe locatari“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

De cealaltă parte a fostei autobaze, reprezentanţii societăţii care administrează pieţele din municipiu susţin că vor să construiască din fonduri proprii mai multe chioşcuri.

„Pentru dezvoltarea Târgului Municipal Craiova, s-a modificat lista de investiţii pe 2016, în sensul introducerii pe aceasta a ridicării unor construcţii provizorii, care să corespundă Regulamentului aprobat de consiliul local. Ele vor fi destinate desfacerii de produse nealimentare şi vor fi ridicate exclusiv din fondurile SC Piețe și Târguri Craiova SRL. Aceste chioşcuri urmează să fie scoase la licitaţie în vederea închirierii de către cei interesaţi, preţurile de pornire ale licitaţiilor în asemenea cazuri începând, în prezent, de la 50 lei/mp/lună. În prezent, se derulează proiectarea chioşcurilor, societatea noastră având prinse în bugetul anului în curs şi fonduri pentru execuţia acestei investiţii“, a mai spus Adrian Dinu.

Cu privire la eventualitatea extinderii târgului şi a asfaltării noilor zone atribuite în exploatare Pieţelor, reprezentantul SC Piețe și Târguri Craiova SRL a spus că aşteaptă intervenţia promisă de primărie în acest sens.

„Aşteptăm ajutorul Primăriei Craiova, în sensul că prima echipă de asfaltări care va ieşi din cartiere să fie trimisă să asfalteze Târgul Municipal, atât pe porţiunile din autobaza RAT care ne-au fost atribuite în concesiune, cât şi pe cele care ne vor fi atribuite în continuare, pentru a asigura o îmbunătăţire a condiţiilor atât pentru comercianţi, cât şi pentru cumpărători“, a mai declarat purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

Am solicitat un punct de vedere şi Primăriei Craiova cu privire la data în care vor începe asfaltările în Târgul Municipal, dar până la ora publicării acestui material nu ne-a fost oferit.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 noiembrie 2016

Actualitate

» Ana Maria Pătru, urmărită penal pentru trafic de influență și spălare de bani
» Danemarca prelungeşte controalele la frontiere până la 12 februarie 2017
» Campania “Protejează-ţi locuinţa şi afacerea” la Craiova
» Medicamentele de care beneficiază asigurații în programele de sănătate, tema unei dezbateri organizate de Ministerul Sănătății
» Alegeri în R. Moldova: 680 000 de atacuri cibernetice în ziua scrutinului
» Depistat de poliţişti în timp ce conducea cu 206 km/h
» Tăriceanu a blocat o bandă de mers la Universitate ca să facă shopping
» CCR discută în 14 decembrie sesizarea lui Iohannis cu privire la legea pentru eliminarea celor 102 taxe
» Ana Maria Pătru, ridicată de procurori
» Noi proteste în Chișinău, după alegerea lui Igor Dodon președinte al Republicii Moldova
» Se întrerupe apa potabilă în zona centrală a Craiovei
» Președintele Iohannis sesizează CCR cu privire la legea pentru eliminarea celor 102 taxe
» Herbert Danninger, Doctor Honoris Causa al Universității din Bănie
» La percheziţiile din Vâlcea, soţul șefei Autorității Electorale Permanente a încercat să fugă cu documente (surse)
» CSM: Afirmații ale lui Traian Băsescu și ale Elenei Udrea au adus atingere independenței Justiției

Publireportaj

» Lansare de carte la Aman
» Reduceri de până la 75% de Black Friday la Maison du Paradis

Dolj

» Licitațiile întârziate pun în pericol Master Planul de Deșeuri din Dolj – Utilaje de milioane de euro din banii UE ruginesc pe câmp
» Ți-a luat vântul acoperișul, ești bun de plată!
» Cum plecați legal la muncă în străinătate, prin firme locale
» Se întrerupe apa potabilă în zona centrală a Craiovei
» Sistemul de canalizare din Băileşti, încă deficitar
» O școală din Dolj și-a prins candidatul în hățișul comisiilor
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Şimnicu de Sus, comuna în care vin tot mai mulţi tineri
» Maria Schutz – aproape 14 ani de închisoare în două dosare penale
» Copiii Centrului social „Sfântul Nicolae” din București al Arhiepiscopiei Craiovei, instruiți în tehnica picturii și restaurării monumentelor istorice
» Maria Schutz, condamnată la 13 ani şi opt luni de închisoare
» Mâine este ziua de naştere a PS Părinte Mitropolit Irineu
» 64 de percheziţii la un grup infracţional specializat în fraude infrormatice, spălare de bani în Dolj, Vâlcea, Bucureşti şi alte 7 judeţe. Prejudiciul este de 4 milioane de euro

Gorj

» Salarii compensatorii uriaşe pentru 235 de petrolişti din Ţicleni
» Consilier local din Padeş, incompatibil din cauza afacerilor fiicei cu primăria
» Doctoriţa Mariana Găvănescu nu mai vrea să lucreze la SJU
» Prime de sărbători pentru mineri şi energeticieni
» Liviu Dumitraşcu nu va mai conduce ISU Gorj
» Gorj: Consilier local din Padeş, incompatibil
» Liviu Dumitraşcu nu va mai conduce ISU Gorj
» Gorj: Consilier local din Padeş, incompatibil

Mehedinţi

» Acţiuni preventive al poliţiştilor mehedinţeni la Şcoala Gimnazială nr. 14 din Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: Beat şi fără permis, a furat o maşină pe care a avariat-o
» Acţiuni preventive al poliţiştilor mehedinţeni la Şcoala Gimnazială nr. 14 din Drobeta Turnu Severin
» Mehedinţi: 110 sancţiuni contravenţionale aplicate şoferilor indisciplinaţi în 24 de ore

Sport

» Tricolorii au dezamăgit şi în Rusia
» Pascu: Meciul cu Ploiești este unul al revanșei pentru noi
» Fotbal / România a pierdut şi cu Rusia
» Mihai Covaliu este noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român
» Aurelia Brădeanu se retrage din echipa naţională după Trofeul Carpaţi

Sanatate

» „Ascultă-ți inima“ cu Ford România și Fundația Gazeta de Sud – Caravana inimii va ajunge în alte patru comune doljene

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top