17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAchitare în procesul dezafilierii Universității Craiova

Achitare în procesul dezafilierii Universității Craiova

Adrian Mititelu susține că sentința Tribunalului București arată, de fapt, vinovăția lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir
Adrian Mititelu susține că sentința Tribunalului București arată, de fapt, vinovăția lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir

Judecătorii Tribunalului București au hotărât, joi, să-i achite pe membrii Comitetului Executiv al FRF care au votat, pe 20 iulie 2011, excluderea provizorie din campionat a Universității Craiova. Instanța a menținut soluția de scoatere de sub urmărire penală dată de procurorii DNA față de membrii Comitetului Executiv al FRF. Adrian Mititelu, patronul defunctei Universitatea Craiova, a anunțat că va ataca cu apel hotărârea Tribunalului București.

Direcția Națională An­­­­­ti­­­corupție (DNA) anunța, în iunie 2013, trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu, fost pre­ședinte al Federației Române de Fotbal(FRF), și a lui Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), amândoi fiind acuzați de abuz în serviciu, folosire a influenței și sustragere de sub sechestru.
Anchetatorii au reținut că, pe 20 iulie 2011, într-o ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie din campionat a SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA. „Excluderea a fost pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpații Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal.
Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic și pe susținerile celor doi reprezentanți ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir“, au precizat procurorii DNA.
De asemenea, anchetatorii au mai reținut că, urmare a deciziei de excludere a Universității Craiova din campionat, „contractele civile dintre SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar jucătorii au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nici o contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului“. Prejudiciul a fost stabilit la suma totală de 15.800.000 de lei, la cât au fost evaluate drepturile federative ale celor 39 de jucători.
Tot atunci, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a membrilor Comitetului Executiv al FRF, motivând că aceștia „și-au exercitat votul referitor la excluderea SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA numai ca urmare a exercitării influenței și autorității de către Mircea Sandu și Dumitru Dragomir“.
Mititelu i-a târât în instanță pe membrii Comitetului Executiv

Adrian Mititelu nu s-a mulțumit cu hotărârea procurorilor față de cei zece membri ai Comitetului Executiv, care au votat excluderea Universității Craiova din campionat, așa că s-a adresat instanței de judecată.
În decembrie 2013, Judecătoria Sector 2 București a admis plângerea formulată de SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA prin administratorul Adrian Mititelu și a dispus judecarea inculpaților Ioan Goga, Cornel Șfaițer, Marian Rusen, Ștefan Stana, Cristian Bobar, Paul Costaș, Vasile Avram, Marian Pălărie și Marius Stan. Instanța a reținut că unul dintre inculpați, Sorin Ţerbea, a decedat între timp.
Ulterior, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, instanță care s-a pronunțat joi, pe 10 noiembrie. Instanța a reținut că faptele de care au fost acuzați cei nouă inculpați fie nu au existat, fie nu sunt prevăzute de legea penală, așa că toți au fost achitați.
După pronunțarea hotărârii, Adrian Mititelu a anunțat pe pagina sa de Facebook că, de fapt, acesta arată vinovăția lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. „Această sentință a Tribunalului București arată faptul că judecătorul din dosar a aderat la susținerile DNA, dar și la sentința dată în celălalt dosar, mergând pe teza de vinovăție exclusivă a FRF/LPF/Sandu/Dragomir. Această sentință practic confirmă sentința de condamnare a lui Sandu și Dragomir. Cu toate acestea, noi vom înainta apel“, a precizat Mititelu.

Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, condamnați cu suspendare

În iunie, anul acesta, Tribunalul București i-a condamnat la câte trei ani de închisoare cu suspendare pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir în dosarul dezafilierii Universității Craiova. În plus, cei doi inculpați, împreună cu FRF și LPP, au fost obligați să achite despăgubiri SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA în valoare totală de 1.084.592.000 de lei. Hotărârea a fost atacată însă cu apel de inculpați, LPF și FRF, în prezent acest dosar fiind pe rolul Curții de Apel București. Următorul termen a fost stabilit de judecătorii bucureșteni pentru 14 decembrie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS