14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de doljeni aşteaptă certificatul de handicap

Mii de doljeni aşteaptă certificatul de handicap

Zilnic, peste 30 de doljeni vin în faţa specialiştilor solicitând certificat de handicap (Foto: Bogdan Grosu)
Zilnic, peste 30 de doljeni vin în faţa specialiştilor solicitând certificat de handicap (Foto: Bogdan Grosu)

Sprijiniţi de rude, aduşi cu targa, cu ambulanţa, oameni aflaţi în convalescenţă, din toate colţurile judeţului, se prezintă zilnic la specialiştii care decid dacă pot fi încadraţi într-un grad de handicap. Tăcuţi, trişti îşi aşteaptă rândul într-o sală cu pereţii plini de mucegai, cu miros puternic de sfoiag.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, v-am prezentat în Gazeta de Sud povestea familiei Badea în articolul „Calvarul familiei unui bătrân cu handicap“. A fost experienţa spusă de fiica unui bătrân cu Alzeihmer, dar şi cu alte probleme medicale, după ce a trecut cu acesta prin faţa Serviciului de Evaluare şi a Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. În urma acestui articol, pe adresa redacţiei Gazeta de Sud au apărut o serie de comentarii de la doljeni care au povestit că au trăit experienţe similare.

„Ne-au respins referatele, ne-au cerut altele“

În ultimele luni, aproximativ 30 de persoane vin zilnic pentru evaluarea medicală în vederea încadrării în grad de handicap pe strada Constantin Lecca, nr. 32. Stere Zăvăleanu împlineşte în această lună 77 de ani. A lucrat o viaţă în agricultură, a fost tractorist, obişnuit să se descurce singur. De câţiva ani însă are probleme grave de vedere, au apărut întâi la unul din ochi, apoi la amândoi. Acum nu mai vede deloc, este purtat de soţie de braţ. „De la ora 7.00 de dimineaţă am plecat din Bechet spre Craiova. Am avut noroc că ne-a adus o rudă cu maşina. De aproape patru ani, soţul meu s-a operat de cataractă. După intervenţie însă, la scurt timp problemele au reapărut. De un an nu mai vede deloc. Este dependent de cineva. Am aflat că poate solicita certificat de handicap, că poate beneficia de anumite drepturi. Am mers atunci la o policlinică din Craiova pentru referatele medicale de care aveam nevoie. Ne-au respins aceste referate, au spus că nu sunt bune, ne-au cerut altele. Este pentru prima dată când venim în faţa acestor comisii. Ne-au spus că putem ridica certificatul de handicap săptămâna viitoare“, a povestit Maria Zăvăleanu, soţia acestui bărbat. Ţinându-şi strâns soţia de braţ, de teamă să nu se împiedice, asculta atent indicaţiile acesteia.

„Nu mă pot descurca singur în scaun rulant între cele două clădiri“

Mai greu este pentru cei care se deplasează în scaun rulant. Deşi, cele două clădiri în care funcţionează Serviciul şi, respectiv, Comisia de evaluare se află în aceeaşi curte, drumul între cele două echipe poate fi extrem de dificil. Fără ajutor, este imposibil să ajungă în faţa specialiştilor de la Comisie. Rampa pentru persoane cu dizabilităţi este abruptă. Cimentul din faţa rampei este, pe o porţiune de aproape o jumătate de metru, spart, cu denivelări. Cu foarte mare greutate cineva poate împinge un căruţ cu rotile în care se află o persoană imobilizată. Proba de foc nu se termină însă aici. Când deschizi uşa pentru a intra în sala de aşteptare eşti nevoit să trânteşti căruţul în care se află persoana bolnavă pentru că în anticameră podeaua are nivelul mult mai jos. Sala de aşteptare este insalubră, de câţiva metri pătraţi, cu pereţii scorojiţi de la atâta igrasie. Mirosul de sfoiag se simte puternic. „Periodic, trebuie să revin cu noi documente. De nouă ani sunt încadrat în grad de handicap. Nu înţeleg de ce sunt nevoit ca anual să revin în faţa comisiei. Au fost zile în care am aşteptat o zi pentru evaluare, alteori a mers mai repede. Este umilitor, nimeni nu îndrăzneşte să comenteze nimic, ne este teamă. Am diabet, probleme cu circulaţia, piciorul stâng amputat. Sunt nevoit să vin însoţit pentru că nu mă pot descurca singur în scaun rulant între cele două clădiri. Pentru a intra la Comisie suntem nevoiţi să aşteptăm într-o cameră plină de igrasie, rece, fără toaletă“, a povestit unul dintre bărbaţii veniţi în faţa comisiei de evaluare. Nicuşor Băcănoiu are 47 de ani. De la 18 ani suferă de spondilită anchilozantă, o afecţiune reumatică în care articulaţiile, mai ales cele ale bazinului, spatelui, şoldurilor şi genunchilor se inflamează. Acest lucru provoacă durere, înţepenire, deformarea coloanei vertebrale. „Am primit gradul doi de handicap, iar de anul trecut am fost trecut la un grad inferior ca şi când problemele mele s-au rezolvat. În urma evaluării făcute şi încadrării, primesc 39 de lei pe lună. Anual, trebuie să mă programez pentru internare în spital, trebuie să merg la medici specialişti, să scot diferite referate. Toate aceste documente medicale costă între 400 şi 500 de lei. În urmă cu câteva zile am aflat că am dreptul să contest gradul de handicap la o Comisie Superioară. Nu am ştiut acest lucru“, a povestit bărbatul.

Anual, sute de noi încadrări

Acum este mult mai bine, povestesc reprezentanţii Serviciului de Evaluare. În 2014 şi 2015, au fost nevoiţi să evalueze zilnic 50 de persoane. Cei cu diverse afecţiuni cauzate de accidente vasculare s-au înghesuit să îşi recapete drepturile pierdute cu ceva ani în urmă. Pentru a evita aglomeraţia, reprezentanţii Serviciului de Evaluare susţin că de câteva luni au decis programarea pe ore a celor pe care trebuie să îi vadă. „Cei din mediul rural, în mod special, nu ţin cont de ora menţionată şi vin cu mult înainte de programare. Astăzi, de exemplu, (joi, n.r.) la ora 8.00 aşteptau deja patru persoane, deşi erau programate să vină la ora 10.00. Nu îi putem da afară că au venit cu mult înainte de ora la care erau programaţi.
Mulţi vin de la zeci de kilometri distanţă“, a spus Rodica Cîrceanu, şef Serviciu de Evaluare. Îmbătrânirea populaţiei şi problemele medicale conduc la o situaţie îngrijorătoare, în judeţul Dolj. Anual apar sute de noi cazuri de doljeni care se confruntă cu probleme medicale extrem de grave, motiv pentru care solicită certificat de handicap. „În luna octombrie a acestui an, au fost evaluate 466 de persoane. Dintre acestea, 157 au fost cazuri noi; 261 de revizuiri la termen şi 48 de reevaluări, contestaţii, reclamaţii. 42 de doljeni au fost nemulţumiţi de încadrarea în handicap primită, motiv pentru care au depus contestaţie la Comisia Superioară. Cele mai multe încadrări au fost în gradul accentuat – 216 persoane; 124 de persoane au fost încadrate în gradul de handicap mediu, şapte handicap uşor. În 17 dintre cazuri, Serviciul de Evaluare şi implicit Comisia au decis că nu îi pot încadra pe cei revizuiţi în grad de handicap, fiind vorba de boală şi nu de handicap“, a completat Rodica Cîrceanu.
27 dintre cei evaluaţi au solicitat o comisie la domiciliu deoarece erau netransportabili. În 2013 au trecut prin faţa specialiştilor 5.800 de doljeni, iar în 2016 până la 1 noiembrie – 4.500 de persoane.

Comisia va fi mutată în acelaşi sediu cu Serviciul de Evaluare

În ceea ce priveşte condiţiile, reprezentanţii Serviciului de Evaluare mărturisesc că nu depide de ei. Imobilul în care funcţionează acest Serviciu a fost mansardat, însă din primăvară constructorul a lăsat lucrările de izbelişte. „Nu ştim când o să fie gata. La etaj au fost construite alte cinci birouri. Clădirea a fost prevăzută cu o cameră de prim-ajutor pentru cazuri urgente. Vom avea mai mult spaţiu, condiţii mult mai bune“, a adăugat Rodica Cîrceanu. Şi directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, în subordinea căruia se află Serviciul de Evaluare a precizat că decizia de mansardare a clădirii a fost luată tocmai din dorinţa de a îmbunătăţii condiţiile în care sunt evaluaţi aceşti oameni cu probleme medicale. Potrivit acestuia, în această clădire funcţionează Serviciul de Evaluare pentru Copii, cel pentru Adulţi, Echipa Mobilă. În altă încăpere se ţin cursuri de formare atât pentru angajaţi, asistenţi maternali profesionişti, cât şi pentru părinţii sau aparţinătorii persoanelor cu dizabilităţi care învaţă regulile de bază pentru continuarea terapiilor derulate în centre. „În acest an, lucrările la acest imobil ar fi trebuit să fie gata, însă constructorul a întârziat foarte mult, motiv pentru care am calculat penalităţi de întârziere. Se pare că această firmă s-a confruntat cu probleme financiare. A avut loc recepţia lucrărilor, moment în care am identificat o serie de lucrări efectuate necorespunzător. Am întocmit o listă şi am adus la cunoştinţă constructorului să remedieze problemele. I-am dat un nou termen care expiră săptămâna viitoare. Dacă nu îl respectă, vom ajunge la rezilierea contractului“, a precizat Florin Stancu.
Imobilul în care funcţionează Comisia de Evaluare aparţine consiliului judeţean, dar a fost dat în administrare DGASPC. „Clădirea este monument istoric şi nu am avut voie să efectuăm lucrări. Rampa respectă unghiul de înclinare, însă într-adevăr este la înclinaţie maximă. Tocmai din acest motiv îi sfătuim pe toţi cei care au probleme medicale grave, se deplasează cu greutate, sunt imobilizaţi sau în căruţ cu rotile şi li se pare greu să meargă în faţa Comisiei să solicite ca membrii Comisiei să vină să îi evalueze în alt spaţiu, în cel de la Serviciul de Evaluare, în autoturism. În plus, au dreptul să solicite evaluare la domiciliu. Când mansardarea va fi gata, ne-am gândit să mutăm Comisia în una dintre încăperi“, a adăugat Florin Stancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS