11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu apărut noi treceri de pietoni pe strada Râului

Au apărut noi treceri de pietoni pe strada Râului

După ce GdS a prezentat faptul că, zilnic, există copii care traversează la risc strada Râului în drum spre școală, venind de pe Aleea Fluturi, Primăria Craiova s-a sesizat și a decis amenajarea în această zonă a unei treceri de pietoni. Altă trecere a fost trasată pe Râului, la intersecția cu strada Victor Papillian, însă aceasta este contestată de agenții economici care își desfășoară activitatea pe partea dreaptă a tronsonului cuprins între podul Tabaci și intersecția cu Popoveni. 

În urmă cu o lună, Gazeta de Sud prezenta, pornind de la doleanțele craiovenilor care locuiesc pe strada Fluturi și în împrejurimi, pericolul la care se expun majoritatea elevilor din această zonă care scurtează drumul către școală traversând strada Râului, venind de pe Aleea Fluturi. În articolul „Atenție la copii, pe strada Râului!“, apărut în ediția din 3 octombrie, șoferii erau avertizați să fie foarte atenți în dreptul intersecției cu Aleea Fluturi, pentru că oricând se pot trezi cu un copil în fața mașinii. Aleea este o scurtătură folosită, de altfel, de mulți dintre localnici, care fac zilnic potecă peste spațiul ce separă sensurile de mers ale străzii Râului, în ciuda faptului că aici nu există o trecere de pietoni. „Ar fi bine dacă s-ar face aici o trecere de pietoni. Ar trece și copiii ăștia strada în siguranță. Dar nu știm dacă se poate, pentru că am mai făcut sesizări pe la primăria și nu s-a întâmplat nimic“, susțineau localnici.
Strada Râului a fost reabilitată în cadrul unui proiect cu fonduri europene, iar pe tronsonul dintre intersecţiile cu străzile Brestei şi Popoveni, unde circulația se desfăşoară pe cele două părţi ale canalului Craioviţa, au fost prevăzute cinci traversări între un sens și celălalt, locuri unde s-au amenajat inclusiv treceri pentru pietoni: la intersecţiile cu strada Câmpia Islaz, strada Bucovăţ, bulevardul Ştirbei Vodă, strada Tabaci şi strada Popoveni. Însă, până la urmă, s-a găsit o soluție pentru două noi treceri de pietoni pe Râului: una în dreptul Aleii Fluturi, care se continuă și pe celălalt sens de mers, la intersecția cu strada Călărași, și alta la intersecția cu strada Dr. Victor Papilian. Și în cazul acesteia din urmă, trasarea s-a datorat tot unor solicitări venite de la craiovenii care locuiesc în zonă.

Una dintre treceri, contestată de agenții economici din zonă

Trecerea de pietoni de pe strada Râului amenajată la intersecția cu strada Victor Papillian și care dă în depozitele cu materiale de construcții (Foto: Marian Apipie)
Trecerea de pietoni de pe strada Râului amenajată la intersecția cu strada Victor Papillian și care dă în depozitele cu materiale de construcții (Foto: Marian Apipie)

Craiovenii de pe strada Fluturi și din împrejurimi s-au declarat extrem de mulțumiți de amenajarea unei treceri de pietoni pe strada Râului, la ieșirea de pe Aleea Fluturi. „Zilele trecute au venit și au făcut trecerea. Este semalizată cu două indicatoare, unul care avertizează, celălalt propriu-zis, care are și lumini. Acum se poate traversa mai ușor strada pe aici. Se pare că acel reportaj pe care l-ați făcut a avut efect, pentru că s-a rezolvat această problemă a noastră“, a afirmat un localnic. În schimb, trecerea de pietoni de la intersecția cu strada Dr. Victor Papilian, solicitată, de asemenea, de localnici, nu a fost prea bine primită de agenții economici care își desfășoară activitatea pe partea dreaptă a tronsonului cuprins între podul Tabaci și intersecția cu Popoveni. Aici există câteva depozite de materiale de construcții, iar reprezentanții acestora susțin că, fiind trecere de pietoni, clienții nu mai pot staționa aici. În plus, nu mai pot face nici aprovizionare. „Nu știm cine a fost cu ideea trecerii de pietoni de aici, dar nu este bine poziționată. Păi unde să se ducă pietonii, pentru că după ce trec strada Râului, venind dinspre strada Victor Papilian, dau într-un drum privat, unde nu au acces decât riveranii? Dacă vor să traverseze, o pot face și pe la Tabaci. Iar noi cum mai facem aprovizionare și cum mai primim clienții, dacă nu se mai poate staționa aici? Trebuie să-ți lași mașina la cel puțin 25 de metri de trecere, pentru a nu fi amendat. O să contestăm această decizie cu trecerea de pietoni. Nu-i vedem rostul aici“, a spus reprezentantul uneia dintre firmele care își desfășoară activitatea în zonă.

Traversarea improvizată a spațiului dintre sensurile de mers de pe Râului, amenajată la trecerea de pietoni de la intersecția cu strada Victor Papillian (Foto: Marian Apipie)
Traversarea improvizată a spațiului dintre sensurile de mers de pe Râului, amenajată la trecerea de pietoni de la intersecția cu strada Victor Papillian (Foto: Marian Apipie)

În timp ce acesta își manifesta nemulțumirea, angajații RAADPFL lucrau la amenajarea unei treceri improvizate a spațiului dintre sensurile de mers, alegând să folosească bucăți din trunchi de copac. „Cred că acestea sunt treceri eco. Nu am mai văzut așa ceva. Nu au voie să modifice proiectul, fiind fonduri europene, și pun lemnele ăstea aici. Să vedeți cum se vor lăsa în pământ“, a adăugat reprezentantul firmei. Poliția are însă altă părere. Despre cele două treceri de pietoni nou trasate, Sorin Gae, inspector în cadrul Poliției Rutiere Craiova și membru în Comisia de Sistematizare a Circulației din cadrul Primăriei Craiova, a explicat că decizia amenajării lor s-a făcut în baza solicitărilor primite de la cetățeni. „Ambele treceri de pietoni trasate zilele trecute pe strada Râului au fost aprobate în Comisia de Sistematizare a Circulației, care a ținut cont și de sesizările primite de la cetățeni. Cine nu este mulțumit acum, să facă o contestație și o să vedem cum se va soluționa. Indiferent ce decizie ai lua, se pare că nu poți să mulțumești pe toată lumea“, a spus Sorin Gae.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS