19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe vorbă cu un deţinut - „Nu am mustrări că am omorât pentru că eram beat“

De vorbă cu un deţinut – „Nu am mustrări că am omorât pentru că eram beat“

Foto: ziare.com
Foto: ziare.com

Îşi petrece o mare parte din tinereţe după gratii pentru că problemele cu alcoolul l-au împins să omoare un om. M.G. are 27 de ani, iar în urmă cu aproximativ cinci ani făcea cunoştinţă cu lumea celor privaţi de libertate.
Ajunul Crăciunului din 2011 se transforma pentru M.G., din Drobeta Turnu Severin, în cel mai negru coşmar. În loc de cadouri, bărbatul a primit o pereche de cătuşe. Asta după o noapte de distracţie care a culminat cu moartea unui om. „Pe 24 decembrie 2011, ieşisem într-un bar, alături de prieteni. Un bărbat a început să mă tachineze, mi-a cerut diverse lucruri şi a spus că o să mă bată. Eu eram beat atunci și am devenit agresiv. L-am luat la bătaie în bar, apoi l-am bătut şi afară. După aceea, eu nu am realizat că este în pericol de moarte, așa că am luat maşina şi am plecat spre alt bar“, şi-a început bărbatul povestea, vizibil emoţionat.
Însă distracţia nu a mai continuat, iar bărbatul a fost ridicat de poliţie chiar în trafic. „Când m-au dat jos din maşină, mi-am dat seama că se întâmplase ceva. Atunci m-au dus înapoi la locul faptei şi am văzut medicii de pe ambulanţă cum înveleau cadavrul. Nu îmi imaginasem nici o clipă că bărbatul acela o să moară“, a continuat M.G.
„Când am ajuns la Parchet, dimineaţa, au venit şi părinţii mei. Îmi aduc aminte că le-am zis că eu cred că procurorul mă minte că acel bărbat e mort. Tata mi-a spus că este adevărat că a murit. Apoi a urmat procesul, care a durat un an şi jumătate. Am fost condamnat la 12 ani“.
Are o familie care l-a sprijinit mereu şi a încercat să îi ofere tot ce avea nevoie, însă pe la vârsta de 16 ani a început să consume alcool şi a intrat într-un anturaj dubios, care îl încuraja la ilegalităţi. „Am mai avut probleme cu poliţia, dar niciodată nu am mai fost închis. Am luat multe sancţiuni contravenţionale pentru că eram într-un anturaj periculos şi făceam diverse prostii. Însă cea mai mare problemă a mea este alcoolul. Părinţii m-au ajutat, sunt şi acum alături de mine, dar la un moment dat ne-au lăsat mai liberi pe mine şi pe fratele meu, iar noi am profitat de acest lucru prea mult şi am luat-o razna“, a mai spus bărbatul.
La fel ca mulţi alţi tineri din România, M.G. a ales să meargă să muncească în străinătate. Nu pentru că părinţii nu aveau suficiente venituri, ci pentru că îşi dorea să fie independent. „La 18 ani am plecat în Franţa. Înainte să mă întorc, în 2011, câştigam în jur de 1.200 de euro pe lună şi mi se promisese că mi se va mări salariul la 1.800 dacă mai rămân, dar eu am ales să vin acasă de sărbători. Voiam să mă întorc acolo, însă am ajuns aici“, a explicat M.G.

„Aş vrea să fac copil şi în închisoare“

În momentul în care a comis crima, M.G avea o iubită de mai mult de doi ani, iar acum cei doi încă îşi continuă relaţia. „Ei nu i-a venit să creadă că am făcut aşa ceva. Nu ne gândeam atunci să facem copii pentru că eram prea mici. Însă acum îmi doresc să am un copil pentru că ştiu că le-ar aduce bucurie părinţilor mei. Aş vrea să fac copil şi aici, dar nu ştiu dacă iubita mea ar fi de acord. Oricum, mi-ar fi greu să se nască în timp ce eu sunt închis, dar știu că părinţii mei s-ar ocupa să îi ofere tot ce ar avea nevoie“, a povestit senin bărbatul.
Este conştient de faptul că anii pe care i-a pierdut nu îi va recupera niciodată şi îi pare rău când știe că în tot acest timp ar fi putut să îşi croiască un viitor decent. „Am plecat în străinătate să câştig mai mulţi bani şi să îmi pot cumpăra o locuinţă, în care să stau cu iubita. Am ajuns în închisoare, iar acum îmi fac doar planuri în legătură cu ce o să muncesc când o să fiu liber. Aş vrea să fiu şofer pe tir, aşa cum este tata. Dar nu sunt sigur că mă vor angaja, din cauza condamnării“, a mai spus bărbatul.
Nu-i este greu să vorbească despre ceea ce a făcut şi pare să se fi resemnat cu ideea că mai are de stat câţiva ani buni la închisoare. „În 2019 ar trebui să intru în Comisia de liberare şi sper să ies atunci. M-am obişnuit cu gândul că sunt aici, chiar dacă primele săptămâni au fost foarte grele. Ştiu că am greşit şi acum trebuie să plătesc cu libertatea“, a explicat M.G.
În timp ce îşi spune povestea, bărbatul mărturiseşte că nu are mustrări de conştiinţă că a omorât pe cineva, din cauză că era beat, şi că nu îşi mai aminteşte exact acele clipe. În schimb, îi este ruşine că a ajuns să facă o asemenea faptă. „Eu l-am bătut pe bărbatul respectiv, dar nu am vrut să îl omor. A fost o întâmplare. Îmi este foarte ruşine în primul rând de părinţii mei, apoi de iubită, dar şi de vecini. Tata a fost puternic când a aflat ce am făcut, dar mama a plâns luni întregi după ce am fost arestat“, a adăugat tânărul.

În închisoare a devenit instructor sportiv

Dorinţa de a face ca timpul să se scurgă mai repede i-a dezvoltat noi abilităţi în închisoare. M.G. face mult sport şi îşi îndeamnă şi colegii să facă acelaşi lucru. „De trei ani şi jumătate sunt «monitor sportiv». Când fac sport, timpul trece mai repede. De asemenea, sportul mă ajută să fiu sănătos. Vreau să fac tot posibilul să scap de viciul alcoolului şi cred că o să reuşesc. Voi merge la sală şi când o să ies de aici. Suntem cam 35 de colegi care facem sport în fiecare zi, iar eu îi încurajez pe toţi să continue“, a mai declarat tânărul.
Bărbatul de 27 de ani este încă unul din oamenii cărora anturajul greşit şi alcoolul le-au schimbat cursul vieţii. Acum spune că nu ar mai repeta niciodată ceea ce a făcut. „Sper ca această experienţă să mă ajute să scap de toate obiceiurile proaste şi să nu mai beau. Vreau să le spun tinerilor să se ferească de scandaluri, să nu consume mult alcool şi să plece imediat dintr-un loc unde sunt deranjaţi de anumite persoane“, a încheiat bărbatul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS