16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSensuri giratorii fără sens

Sensuri giratorii fără sens

Giratoriul din zona depozitului Arabesque din Craiova s-a deplasat spre strada Caracal,  iar forma lui nu mai este rotundă (Foto: Bogdan Grosu)
Giratoriul din zona depozitului Arabesque din Craiova s-a deplasat spre strada Caracal, iar forma lui nu mai este rotundă (Foto: Bogdan Grosu)

Un cititor al Gazetei de Sud ne-a sesizat cu privire la faptul că mai multe sensuri giratorii din Bănie, amenajate cu balize din plastic, s-au deteriorat şi nu mai sunt poziţionate corect. Unele dintre acestea se află în intersecţia străzii Arieş cu Alexandru Macedonski şi cea a bulevardului Decebal cu străzile Caracal şi Henry Ford. „Aş dori să semnalez o situaţie din Craiova care de mult timp stă sub semnul improvizaţiei. Este vorba de sensurile giratorii provizorii, făcute din separatoare de plastic, care au ajuns să fie practic definitive. Cel mai vechi, şi cel mai aiurea poziţionat, ar fi cel de la intersecţia străzilor Arieş cu Alexandru Macedonski“, a spus craioveanul. La faţa locului se observă cu uşurinţă faptul că sensul giratoriu din balize de plastic nu mai este centrat în intersecţie, ci s-a deplasat câţiva metri spre strada Arieş. În aceste condiţii, amplasamentul rutier mai mult încurcă circulaţia decât să o decongestioneze. Aceeaşi situaţie se întâmplă şi cu sensul giratoriu din intersecţia bulevardului Decebal cu străzile Caracal şi Henry Ford. Semafoarele sunt pe intermitent, iar sensul giratoriu nu ajută prea mult pentru că s-a deplasat spre strada Caracal, balizele s-au distanţat una de cealaltă, iar forma lui nu mai este deloc rotundă. În acea zonă, traficul se aglomerează zilnic, iar situaţia devine şi mai problematică atunci când muncitorii de la Ford pleacă de la fabrică şi se deplasează cu autoturismele spre oraş. Deformat este şi sensul giratoriu provizoriu amplasat la intersecţia străzii 1848 cu strada General Magheru.

Giratorii provizorii de mulţi ani

Mai multe sensuri giratorii provizorii din Craiova par să fi devenit permanente. Şoferilor nu le pun probleme sensurile giratorii în sine, ci faptul că acestea se deteriorează şi, în timp, se deplasează mult faţă de centrul intersecţiei, pentru că nu au destulă stabilitate. Din păcate, această situaţie trenează, căci autorităţile întârzie să ia o decizie în privinţa lor. De exemplu, giratoriul provizoriu amplasat pe bulevardul Dacia, la intersecţia cu străzile Bariera Vâlcii şi Fraţii Goleşti, a fost montat în 2013. În acelaşi an, în luna octombrie, Primăria Craiova a luat decizia să amenajeze sensul giratoriu provizoriu în intersecţia bulevardului Decebal cu străzile Caracal şi Henry Ford. Municipalitatea motiva atunci că acesta va avea rolul să decongestioneze traficul, ale cărui valori ar fi crescut foarte mult în urma deschiderii Târgului Municipal Craiova, situat pe strada Caracal. Acum, după trei ani de la amplasare şi după ce târgul s-a mutat, giratoriul provizoriu este tot acolo, iar poziţionarea lui nu mai este corectă, lucru ce pune la încercare nervii şoferilor care tranzitează zona.
Unul dintre cele mai vechi giratorii temporare este cel situat la intersecţia străzilor Arieş și Alexandru Macedonski, care a fost amplasat cu mai bine de cinci ani în urmă. Alt giratoriu pe care autorităţile par să-l fi uitat provizoriu este cel de la intersecţia străzii Dezrobirii cu Traian Lalescu. Acesta a fost amplasat în 2011, în mod provizoriu, iniţial fiind făcut din bucăţi de bordură veche. În prezent este alcătuit din balize roşii şi albe.

Sensul giratoriu din intersecţia străzii Arieş cu strada Alexandru Macedonski  aproape că nu mai are nici un rol (Foto: Bogdan Grosu)
Sensul giratoriu din intersecţia străzii Arieş cu strada Alexandru Macedonski aproape că nu mai are nici un rol (Foto: Bogdan Grosu)

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ Craiova este cea care se ocupă de administrarea acestor sensuri giratorii. „Aceste obiective sunt monitorizate în permanenţă de angajaţii regiei din cadrul Sectorului Siguranţa Circulaţiei şi rearanjate în poziţia iniţială ori de câte ori este nevoie. Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile, intensificarea şi aglomerarea traficului în zonele respective, există posibilitatea ca unii participanţi la trafic să fi sesizat eventuale probleme în legătură cu unele sensuri giratorii. Noi acţionăm doar în baza indicaţiilor primite de la primărie“, au precizat reprezentanţii RAADPFL Dolj. Însă, până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Primăriei Craiova nu au oferit nici un punct de vedere referitor la situaţia acestor sensuri giratorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS