8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSemafoarele oprite blochează circulaţia pe Calea Bucureşti

Semafoarele oprite blochează circulaţia pe Calea Bucureşti

La intrarea în parcarea Electroputere Mall de pe Calea Bucureşti se formează ambuteiaje din cauză că semafoarele nu funcţionează (Foto: GdS)
La intrarea în parcarea Electroputere Mall de pe Calea Bucureşti se formează ambuteiaje din cauză că semafoarele nu funcţionează (Foto: GdS)

Mai mulţi cititori ai Gazetei de Sud ne-au sesizat faptul că în unele dintre cele mai importante intersecţii din oraş semafoarele nu funcţionează, iar acest lucru îngreunează circulaţia rutieră. Este vorba despre semafoarele de la intrările în Electroputere Mall, dar şi de cele din zona Hanul Doctorului. Semafoarele de la intersecţia străzii Calea Bucureşti cu Nicolae Bălcescu au fost repuse în funcţiune numai după ce, pe 6 octombrie, în acea zonă a avut loc un grav accident rutier.
Sistematizarea circulaţiei în Craiova este defectuoasă, iar unele dintre cele mai importante semafoare ori nu funcţionează deloc, ori se află tot timpul pe intermitent. La ambele intrări ale mall-ului Electroputere, semafoarele nu funcţionează, iar accesul în parcarea centrului comercial devine un calvar, mai ales pentru şoferii care vin de pe Calea Bucureşti. De cele mai multe ori, intersecţia se blochează, iar pietonii reuşesc cu greu să traverseze strada. „Parcarea mall-ului este tot timpul foarte aglomerată, la intrare şi ieşire sunt sute de maşini de cele mai multe ori când vin aici“, s-a plâns un craiovean care tranzitează frecvent zona. „Foarte aglomerată este această zonă, sunt zile în care coada ajunge până la intersecţia de la Viitorul“, a adăgat alt craiovean. Un alt cetăţean al oraşului propune o soluţie care crede că ar salva situaţia. „Decât să pornească semafoarele, un simplu «obligatoriu la dreapta» cum ieşi de la mall, în Calea Bucureşti, ar rezolva aproape toată problema. Dar cine să se mai gândească şi la asta?!“. Problema ambuteiajelor din zona mall-ului nu se va rezolva prea curând pentru că investitorul care a montat semafoarele nu a respectat documentaţia. Acestea nu fac parte din proiectul Primăriei Craiova „Modernizarea infrastructurii de transport în comun pentru fluidizarea traficului forței de muncă între cele două platforme industriale ale Polului de Creștere Craiova“, finanţat prin fonduri europene. „Este o problemă în legătură cu aceste semafoare. Investitorul a depus o cerere pentru aprobarea funcţionării acestora, însă Poliţia Rutieră a dat aviz negativ pentru că nu erau compatibile cu cele care sunt în acest moment pe Calea Bucureşti şi pe bulevardul Decebal. De asemenea, investitorului i-au fost impuse nişte condiţii, dar până în acest moment nu a mai revenit cu o cerere de punere în funcţiune“, au declarat reprezentanţii Poliţiei Rutiere Dolj. De asemenea, aceştia au adăugat că atâta timp cât semafoarele din această intersecție nu funcționează, șoferii trebuie să respecte indicatoarele rutiere. În ciuda insistenţelor, reprezentanţii Primăriei Craiova nu au oferit nici un răspuns referitor la situaţia semafoarelor din această zonă.

Şoferii care vin dinspre Centura de Nord către aeroport aşteaptă minute în şir până reuşesc să iasă de pe centură (Foto: GdS)
Şoferii care vin dinspre Centura de Nord către aeroport aşteaptă minute în şir până reuşesc să iasă de pe centură (Foto: GdS)

Semafoarele din intersecţia străzii Calea Bucureşti cu Centura de Nord (DN 65F), în zona Hanul Doctorului, sunt pe intermitent, iar zona devine extrem de periculoasă, mai ales că şoferii care vin dinspre Balş conduc cu mare viteză. Accesul dinspre Centura de Nord pe Calea Bucureşti, spre aeroport, se face cu mare dificultate pentru că şoferii trebuie să dea atât prioritate de dreapta, cât şi de stânga. În aceste condiţii, se formează frecvent cozi de maşini care aşteaptă să meargă în această direcţie. Semafoarele din această zonă se află în administrarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova. „Este o defecţiune la softul acelor semafoare şi nu putem să o remediem deoarece firma de service cu care aveam contract a intrat în insolvenţă şi am fost nevoiţi să organizăm o nouă licitaţie. Eu sper ca în maximum o lună să rezolvăm această problemă“, a declarat Adrian Lumezeanu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova.

Semafoarele din intersecţia Căii Bucureşti cu Nicolae Bălcescu, repuse în funcţiune după moartea unui om

Semafoarele de la intersecţia Căii Bucureşti cu strada Nicolae Bălcescu, funcţionale după un grav accident de circulaţie (Foto: GdS)
Semafoarele de la intersecţia Căii Bucureşti cu strada Nicolae Bălcescu, funcţionale după un grav accident de circulaţie (Foto: GdS)

Până pe 6 octombrie, semafoarele din intersecţia străzii Calea Bucureşti cu Nicolae Bălceascu, în zona Pieţei Centrale, funcţionau pe intermitent. În acea zi a avut loc un accident tragic între un taxi şi un Mercedes, în urma căruia taximetristul a murit, iar o pasageră din maşina lui a fost rănită. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au stabilit că Sorinel Stoenică, de 43 de ani, din Craiova, care conducea un taxi pe strada Nicolae Bălcescu, când a ajuns la intersecția cu Calea București nu a acordat prioritate de trecere și a fost lovit în plin de un Mercedes condus regulamentar de Gabriel Dumitru, de 18 ani, din localitatea Podari. „Lipsa semaforului într-o asemenea intersecţie e crimă“, spunea, la momentul respectiv, Ciprian Nicolae, un cititor al Gazetei de Sud.

Undă verde şi nu prea pe Calea Bucureşti

Chiar dacă există un proiect, definitivat în anul 2010, pentru implementarea sistemului de management al traficului, care presupune undă verde pentru Calea Bucureşti și sincronizarea timpilor de așteptare la semafoare în funcție de trafic, acest lucru nu se reflectă deloc în realitate. Cei care au avut ocazia, măcar o dată, să traverseze aceasta stradă, nu au prins undă verde, ci aglomeraţie. Nici măcar în zona Rotonda, acolo unde două semafoare sunt foarte apropiate, şoferii nu prind de multe ori culoarea verde în acelaşi timp. „Suntem printre singurele oraşe care nu au banala undă verde. Pentru a compensa asta avem, în schimb, undă roşie de cele mai multe ori“, a spus un şofer din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS