3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProprietari scoși datornici de asociație

Proprietari scoși datornici de asociație

Unii proprietari sunt puși să plătească la întreținere datorii care nu sunt ale lor (Foto: Arhiva GdS)
Unii proprietari sunt puși să plătească la întreținere datorii care nu sunt ale lor (Foto: Arhiva GdS)

Asociațiile de proprietari din Craiova ajung să pună la plată și locatarii bun-platnici, în disperarea de a recupera datoriile pe care le au la furnizorii de utilități, după ce pierd procesele în instanță cu aceștia. Mai mult decât atât, au fost proprietari care nici nu făceau parte din asociație la momentul înregistrării debitului și s-au trezit că trebuie să achite sume pe care nu le datorează la întreținere.

Pentru că nu au distribuit la timp în listele de plată datoriile, cu precădere penalitățile de întârziere către furnizorul de apă, Compania de Apă Oltenia (CAO), câteva zeci de asociații de proprietari din Craiova au ajuns în situația să recupereze debitele chiar și de la locatarii care nu sunt restanțieri și nu erau nici măcar proprietari la momentul înregistrării datoriei. S-a ajuns în această situație, după ce operatorul de apă și canal al orașului a acționat asociațiile restante în instanță și a obținut hotărâri judecătorești pentru datorii istorice. Debitele, înregistrate din cauza neglijenței celor de la asociația de proprietari, a unor delapidări sau pur și simplu a neplății proprietarilor, au fost distribuite în listele de plată tuturor proprietarilor. Un exemplu elocvent este cazul vânzării unui apartament, când fostul proprietar a primit adeverință că nu are datorii la întreținere și vinde locuința. Între timp, asociația a pierdut procesul cu creditorul, în speță CAO, și este nevoită să recupereze sumele datorate. Noul proprietar, care este cu plata la zi, se trezește că are de plătit sume restante pe care nu le datorează.
Printre debitorii Companiei de Apă Oltenia se găsesc Asociația de proprietari Bloc 159D Craiovița Nouă, Asociația de locatari 12 Eroilor, Asociația de proprietari nr. 24 Craiovița Nouă, Asociația de proprietari 17 Craiovița Nouă, 4 Mareșal Antonescu și lista continuă cu alte zeci de asociații. Având hotărâre judecătorească, operatorul de apă și canal trece la executarea asociațiilor datornice fără să-l intereseze cum recuperează debitele reprezentanții proprietarilor. Modul în care acționează CAO a fost explicat de unul dintre juriștii acesteia. „După ce rămâne hotărârea definitivă, îi atenționăm pe cei de la asociații că trecem la executare silită în cazul în care nu-și plătesc restanțele. Încheiem cu ei concilieri, dar putem să facem acest lucru și înainte de a merge în instanță pentru a evita cheltuielile de judecată, taxele de timbru și executorul. Când conciliem debitul, ei își recunosc datoria în totalitate sau în parte, în ideea de a întrerupe prescripția și de a avea la dispoziție un nou termen de trei ani. Se fac grafice de eșalonare și asociația se obligă să plătească factura curentă și tranșe din datorie. Avem în prezent 23 de asociații date la executor și două le avem pe ultima sută de metri la instanță. Nu știm cum își recuperează asociațiile ulterior de la proprietari debitele sau cum le împart ei în listele de plată“, a precizat Mirela Andronache, şefa Serviciului Juridic al CAO.

Cine este vinovat sau dator să plătească

Punerea la plată a unor proprietari care nu făceau parte din asociație în momentul înregistrării restanțelor este inadmisibil și nelegal. „În lege se spune că fiecare debitor poate fi obligat la plată de la momentul în care a început să consume, ori cei care au cumpărat după ce asociația a fost acționată în instanță pentru un debit nu pot fi obligați la plată decât după ce au devenit proprietari. Nu putem să facem imputația plății pentru persoanele care nu erau la acel moment proprietari. Este inadmisibil. Conform art. 50 din Legea nr. 230/2007 dăm în judecată proprietarul, dar dacă el la acel moment nu era proprietar, nu avem cum să-i distribuim sume dintr-un proces pe perioada anterioară celei care el nu era proprietar în asociație. Normal ar fi fost ca ei să aibă la timp distribuite în listele de plată toate penalitățile facturate de furnizori și să le încaseze. La sfârșitul procesului, asociația ar avea de recuperat decât cheltuieli de judecată, onorarii de experți. Sunt asociații care nu au distribuit deloc în listele de plată penalitățile înainte de judecată și au început să le distribuie în baza hotărârilor judecătorești sau a titlurilor executorii. Acolo unde s-au dat adeverințe că locatarul nu are datorii, fără să se țină seama de cele solicitate în instanță de furnizori, este culpa asociației. Dacă fostul proprietar a primit din eroare o adeverință și îi era imputabilă o datorie, asociația trebuie să-l notifice și să-l dea pe listă ca terț poprit către executor în cazul în care are o sentință pentru o datorie din perioada în care el era proprietar“, a declarat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Dacă sumele nu au fost distribuite în listele de plată este vina celor din Comitetul asociațiilor, a administratorului, contabilului și a cenzorului și sumele trebuie imputate acestora. Este regulă, când vine hotărârea judecătorească și asociația este obligată la o sumă datorată pentru o anumită perioadă, la care se adaugă cheltuielile de judecată și de executare, obligatoriu aceasta se distribuie la datornicii din perioada menționată în decizia instanței. Debitele către un anumit furnizor de utilități pentru care asociația este acționată în instanță trebuie distribuite lună de lună, iar când se finalizează procesul se mai distribuie suplimentar cheltuielile de judecată. Acolo unde au fost delapidări, toată datoria cade în sarcina gestionarului – administrator, iar dacă sunt și datornici în evidența asociației și există și documente doveditoare, mai ales sentințe, se distribuie și către acești proprietari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS