3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDe vorbă cu un deţinut - „Am ajuns de la distracţie în puşcărie“

De vorbă cu un deţinut – „Am ajuns de la distracţie în puşcărie“

În urmă cu aproximativ doi ani, un tânăr de 28 de ani, în timp ce se distra alături de prieteni, a omorât un om, din cauză că nu şi-a putut controla nervii. A fost condamnat la 12 ani de închisoare. Acum are 30 de ani şi, în puţinele momente de speranţă, se gândeşte cum ar arăta viaţa lui dacă s-ar căsători şi ar avea copii.
Povestea tânărului M.C. ilustrează perfect cum o singură clipă în care reacţionezi din impuls îţi poate răpi libertatea. M.C. a trăit acest lucru pe pielea lui. Într-o fracţiune de secundă s-a transformat în criminal şi şi-a lăsat părinţii cu o durere enormă în suflet. Totul a început în urmă cu aproximativ doi ani, atunci când bărbatul se întorsese acasă din străinătate şi îşi dorea să se distreze alături de prieteni. „Venisem din străinătate cu două zile înainte şi am mers la Râmnicu Vâlcea, la o pensiune, alături de câţiva prieteni. Totul a decurs normal în acea zi, ne-am distrat. La un moment dat, în jurul orei 4.00, a venit un domn care ne-a spus să nu mai facem gălăgie pe terasă şi că nu facem ce vrem noi acolo. Discuţia a devenit mai aprinsă, iar în acel moment bărbatul a scos un spray paralizant şi a început să pulverizeze. Atunci eu i-am dat un picior în zona capului, el s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul de ciment. Eram în stare de ebrietate“, şi-a început povestea M.C.
Au urmat momente de groază pentru M.C., deoarece realiza că lovitura de la cap a bărbatului fusese foarte puternică. „Când am văzut că nu mai mişcă, am intrat toţi în panică. Eu am sunat la salvare şi la poliţie. Eram în stare de şoc pentru că până în acel moment nu mai avusesem niciodată probleme cu legea. Însă acum realizez că eu sunt singurul vinovat. Poate dacă nu consumam alcool nu s-ar fi ajuns aici“, a mai spus tânărul.

„Mi-am schimbat viaţa într-o secundă“

Bărbatul s-a obişnuit cu greu cu ideea că a comis o crimă, dar viaţa grea dintre zidurile reci ale penitenciarului îi aminteşte în fiecare zi acest lucru. „Când am intrat în penitenciar a fost îngrozitor. Am fost prima dată la Colibaşi. Vedeam toţi oamenii în spatele gratiilor, unii dintre ei ţipau din cauză că nu aveau ţigări. Cel mai greu mi-a fost când am intrat în celulă alături de alţi oameni care erau condamnaţi pentru omor sau viol şi aveau pedepse mai mari. Unii o făcuseră din răzbunare, alţii nici măcar nu regretau ce făcuseră. Eu nu am vrut să omor pe nimeni şi eram cu toţii la un loc. Sunt mulţi cei care vin aici de drag. Eu mi-am schimbat viaţa într-o secundă şi regret în fiecare zi acel moment. Aici o să pierd o bună perioadă din viaţa mea, pe care nu o să pot să o recuperez vreodată“, a explicat tânărul.
Se consideră vinovat pentru ce s-a întâmplat în acea noapte de coşmar, dar M.C. spune că marea tragedie pentru el este aceea că a ajuns să comită o crimă, chiar dacă nu a avut vreodată intenţia să curme viaţa unui om. „Aşa mi-a fost mie scris de la Dumnezeu, să trec prin această perioadă grea. I se poate întâmpla oricui, într-un moment de nervi. Chiar dacă sunt vinovat, eu nu mă consider un criminal pentru că nu am vrut niciodată să omor un om. De asemenea, mă gândesc şi la familia celui care a murit şi îmi pare rău că au pierdut o persoană dragă. Procesul a fost chinuitor şi ajunsesem să îmi doresc să aflu mai repede sentinţa finală pentru a scăpa de presiune“, a spus tânărul.

Visează să aibă o familie şi copii

A lăsat acasă doi părinţi singuri şi o prietenă care este dispusă să îl aştepte pentru a-şi face o familie împreună. Acum visează la ziua în care îşi va putea lua copiii în braţe. „Înainte să intru aici plănuiam să mă căsătoresc, să am o familie. O să fac acest lucru când voi fi liber. Le voi spune despre faptul că am fost închis. Sper ca acest lucru să îi ajute şi să îi facă să înţeleagă că trebuie să aibă foarte mare grijă şi să se ferească de scandaluri. Le spun şi prietenilor mei că certurile nu sunt bune şi trebuie să le evite întotdeauna. Până atunci, încerc să mă obişnuiesc cu ideea că aici sunt tot nişte oameni, închişi între pereţi, şi că totul este trecător. Ruptura de familie este cea mai chinuitoare pentru mine. Sunt singur la părinţi şi lor le este foarte greu fără mine. Când vorbim la telefon, ei încearcă să mă păcălească, să mă facă să cred că sunt bine. Când ne întâlnim aici e mai dificil, mai ales când vine momentul să ne despărţim din nou“, a povestit M.C., cu privirea tristă.

„Sunt convins că lumea va fi cu totul alta când o să ies“

Bărbatul îşi continuă povestea trăită în spatele gratiilor şi spune că încearcă să facă multe lucruri în fiecare zi pentru a-i trece timpul cât mai repede. „Aici muncesc, merg la cursuri, ies la plimbare în fiecare zi. Ajut un om în vârstă, care este şi el închis şi care are handicap. El nu poate să vorbească şi îl ajut de fiecare dată când are nevoie, însă nu îl deranjez foarte mult pentru că el simte nevoia să se odihnească foarte mult. Înainte să intru aici lucram la o sală de sport. Îl ajutam pe un prieten să antreneze copii. De asemenea, tata avea o firmă şi îl ajutam şi pe el“, a explicat bărbatul.
Nu îşi face multe planuri de viitor pentru că e sigur că atunci când va ieşi va găsi o cu totul altă lume. E convins că îi va fi enorm de greu să se angajeze pentru că cei care au fost închişi, mai ales pentru omor, sunt respinşi fără discuţii. „Nu ştiu ce voi face, e foarte greu să te duci cu un CV la un angajator, iar în cazierul tău să scrie că ai fost condamnat pentru omor. Nu te acceptă nici dacă ai furat o bicicletă. Mă bazez mai mult pe faptul că mă voi anagaja, poate, la unul dintre prietenii mei“, a mai spus bărbatul.
Îşi încheie povestea vrând să dea un sfat tuturor celor care ar putea să fie vreodată părtaşi la un scandal. „Le transmit celor care sunt puşi în faţa unei situaţii asemănătoare cu a mea să lase capul jos şi să meargă acasă, să nu se lase provocaţi de nimeni pentru că îşi pot pierde libertatea oricând şi apoi se chinuie ani de zile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS