12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria taie penalităţile la impozite în prag de alegeri

Primăria taie penalităţile la impozite în prag de alegeri

La ora actuală, cei care au datorii la plata impozitelor către Direcția de Impozite și Taxe achită și majorări de 1% pe fiecare lună de întârziere
La ora actuală, cei care au datorii la plata impozitelor către Direcția de Impozite și Taxe achită și majorări de 1% pe fiecare lună de întârziere

Deși Codul de Procedură Fiscală prevede, de la 1 ianuarie 2016, posibilitatea de a fi scutiți de plata majorărilor de întârziere cetățenii care nu și-au plătit la timp impozitele locale, Primăria Craiova abia acum a introdus în dezbatere publică un astfel de proiect de hotărâre. Coincidență sau nu, scutirea de majorări de întârziere pentru contribuabili se propune în preajma alegerilor. În textul proiectului se spune că se vor aplica scutiri de 100% ale majorărilor de întârziere „la cererea temeinic justificată a contribuabilului“. DIT nu a putut explica ce înseamnă acest lucru.

Codul de Procedură Fiscală intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016 prevede la articolul 185 posibilitatea acordării de înlesniri la plata impozitelor și taxelor locale de către organul fiscal local, respectiv de către direcțiile de impozite și taxe din cadrul primăriilor. Concret, Legea nr. 207/2015 prevede posibilitatea ca primăriile să acorde eșalonări la plata impozitelor (obligații fiscale) și a amenzilor de orice fel, precum și posibilitatea scutirii sau reducerii majorărilor de întârziere la plata impozitelor, atunci când contribuabilii depun cerere temeinic justificată în acest sens. Eșalonarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult cinci ani, iar amânarea la plată se acordă pe o perioadă de cel mult șase luni, dar care nu poate depăși data de 20 decembrie a anului fiscal în care se acordă.
Numai că Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova a propus abia acum, pe final de an, o procedură de acordare a unor astfel de înlesniri la plată, referindu-se numai la ștergerea majorărilor. Către finalul lunii septembrie a fost supus dezbaterii publice (pe site-ul Primăriei Craiova) un proiect de hotărâre de consiliu pentru aprobarea procedurii de scutire a majorărilor de întârziere, calculate pentru persoanele fizice care au obligații fiscale principale restante la plată către primărie.
Atenție! Nu vă scutește primăria din oficiu de majorările de întârziere în cazul în care nu v-ați plătit impozitul pe casă, pe mașină sau pe teren, ci trebuie să depuneți o cerere. Conform art. 5, alin. (2) din anexa la proiectul de hotărâre, scutirea s-ar face „la cererea temeinic justificată a contribuabilului“. Însă nici proiectul de hotărâre, nici anexa atașată și nici raportul întocmit de DIT nu explică ce înseamnă acest lucru. Întrebată de redactorii GdS ce înseamnă cererea „temeinic justificată“ pe care trebuie să o depună oamenii, directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, nu a putut lămuri situația. Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, a încercat să dea o interpretare termenului care nu are justificare în textul hotărârii: „Probabil că temeiul justificat al cererii îl reprezintă suma tuturor documentelor ce trebuie depuse: să aibă plătite obligațiile principale, să aibă copie după cartea de identitate etc. Deci, după mine, temeiul justificat ar trebui să fie rigurozitatea cu care sunt depuse toate documentele“. Întrebat de ce este propusă așa de târziu această hotărâre de consiliu, din moment ce Codul de Procedură Fiscală prevede posibilitatea scutirii majorărilor de la 1 ianuarie 2016 și dacă nu cumva vor fi încurajați unii craioveni să nu mai plătească impozitul până la anul, pentru că oricum vor fi scutiți de majorări dacă îl achită în 2017, viceprimarul Mihail Genoiu nu a răspuns referitor la tardivitate, însă a precizat că „această hotărâre nu are caracter permanent și se va aplica până în 2017. Nu se știe dacă din 2018 se vor mai aplica aceste scutiri sau nu și atunci riști să plătești cu tot cu majorări. Codul de Procedură Fiscală ne dă posibilitatea să acordăm scutirile și nu ne obligă să o facem. Noi mergem pe buna-credință a craiovenilor de a-și plăti impozitele și taxele la timp“.
Raportul întocmit de DIT nu prevede și o estimare a numărului de craioveni care ar putea beneficia de scutirea majorărilor de întârziere.

Majorările sunt de 1% pe lună

Potrivit legii, de la 1 ianuarie 2016, o persoană care nu își plătește impozitele locale la termenele stabilite (50% din impozit trebuie achitat până la 31 martie, iar restul de 50% până la 30 septembrie) datorează majorări de întârziere de 1% din sumă pe fiecare lună de întârziere. Până anul trecut, aceste majorări erau de 2% pe lună. De exemplu, dacă o persoană datorează un impozit pe apartament de 150 de lei și nu și-a plătit anul acesta impozitul, atunci ea datorează 1,5 lei după prima lună de întârziere, apoi suma crește ușor, cu cât întârzie mai mult plata impozitului.
De asemenea, prin proiectul de hotărâre de consiliu, municipalitatea aplică doar prevederile art. 185, alin. (b) din Codul de Procedură Fiscală, respectiv scutește populația cu datorii de majorările de întârziere, însă nu face propuneri și pentru eșalonarea la plată a debitelor, legislația fiscală dând posibilitatea să se amâne atât impozitele, cât și amenzile de orice fel, conform art. 185, alin. a) din Legea 207/2015, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Sunt scutiți de majorări cei care achită debitul principal

În anexa ce însoțește proiectul de hotărâre de consiliu supus dezbaterii publice se prevede că vor fi scutiți de majorări de întârziere doar cei care își achită debitele principale (impozitele și taxele datorate) până la 30.06.2017. La data la care craiovenii care au datorii către DIT merg la instituție să depună cererea și dosarul prin care solicită scutirea de majorări de întârziere, ei trebuie să aibă achitate obligațiile principale. Cu alte cuvinte, ei își plătesc întâi datoriile, fără să achite și majorările, după care cer scutirea de la plată a majorărilor de întârziere. Dacă un contribuabil persoană fizică are de plată mai multe obligații restante către primărie și face dovada că a achitat doar una dintre acele obligații restante, atunci beneficiază de scutirea majorărilor de întârziere doar pentru acel impozit sau taxă pe care a achitat-o sau pe care o achită până la 30.06.2017.
În cazul contribuabililor executați silit nu pot fi aplicate prevederile legale privind scutirea de la plata majorărilor. În anexa la proiectul de hotărâre se mai arată că majorările de întârziere calculate pentru titluri executorii emise conform legii și comunicate organului fiscal nu fac obiectul proiectului de hotărâre de consiliu.
Unde se depun cererile de scutire

În proiectul supus dezbaterii se mai arată că dacă se adoptă hotărârea de consiliu, atunci persoanele fizice care au datorii către bugetul local vor putea depune „cererea temeinic justificată“ la Registratura primăriei, însoțită de copii după actul de identitate, cel de proprietate și după actul care atestă că s-a făcut plata obligațiilor fiscale datorate municipalității, dacă plata s-a făcut prin alte mijloace în afara plăților efectuate la ghișeele DIT. Dacă plata s-a făcut la ghișeele instituţiei, atunci nu mai trebuie făcută dovada plății, iar dacă s-a realizat prin internet, atunci contribuabilul trebuie să facă o copie a extrasului de cont sau a ordinului de plată și să scrie pe acea copie „conform cu originalul“.
Proiectul de hotărâre aprobă procedura de scutire și a fost introdus în dezbatere publică pe 27 septembrie 2016, iar după 30 de zile se poate introduce pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de consiliu local. Coincidență sau nu, hotărârea ar putea fi adoptată cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS