11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat la opt ani de închisoare după ce a lovit un polițist cu mașina

Condamnat la opt ani de închisoare după ce a lovit un polițist cu mașina

Anchetatorii au susținut că aparatul radar a înregistrat cum bărbatul a accelerat încontinuu până când l-a lovit pe agentul Serviciului Rutier (Foto: Arhiva GdS)
Anchetatorii au susținut că aparatul radar a înregistrat cum bărbatul a accelerat încontinuu până când l-a lovit pe agentul Serviciului Rutier (Foto: Arhiva GdS)

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât să condamne definitiv la opt ani și două luni de închisoare un craiovean de 33 de ani, acuzat că, deși nu are permis, s-a urcat la volan și a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l tragă pe dreapta. Inițial, la Tribunalul Dolj, inculpatul primise 12 ani de închisoare pentru fapta sa.

Craioveanul Costel Viorel Petcu a fost arestat preventiv pe 6 aprilie 2015, la o zi după ce a lovit cu mașina și rănit grav un polițist al Serviciului Poliției Rutiere Dolj, care încerca să-l oprească. Incidentul s-a petrecut în comuna doljeană Leu, în apropierea primăriei, unde doi polițiști de la Rutieră supravegheau traficul de pe DN 6 cu aparatul radar. Anchetatorii au reținut că, în jurul orei 15.30, radarul a emis semnal sonor, indicând faptul că din direcția Castranova se apropie un autovehicul cu viteză superioară celei permise pe acel sector de drum. Este vorba de un autoturism Audi la volanul căruia se afla craioveanul Costel Viorel Petcu. Când a observat mașina polițiștilor, șoferul a încetinit și a încercat să întoarcă, însă nu a reușit dintr-o singură mișcare din cauza lățimii drumului, așa că și-a continuat deplasarea, accelerând.
„În această împrejurare, persoana vătămată a coborât de la volanul autospecialei de poliţie şi s-a deplasat spre axul drumului, cu faţa către autovehiculul ce se apropia, căruia i-a făcut semnal regulamentar de oprire, ridicând braţul stâng în sus, apoi punându-l orizontal. Deşi a observat semnalul de oprire făcut de către persoana vătămată, inculpatul Petcu Costel Viorel şi-a continuat deplasarea, semnalizând dreapta ca şi cum ar fi intenţionat să dea curs solicitării funcţionarului public, însă nu a oprit, lovindu-l pe acesta la nivelul genunchiului drept, apoi continuându-şi deplasarea în viteză“, au reținut procurorii doljeni. Polițistul a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde medicii au stabilit că a suferit leziuni la nivelul genunchiului drept, având nevoie de 30-35 de zile de îngrijiri medicale. Anchetatorii au mai stabilit că, după ce l-a lovit pe polițist, Petcu a condus mașina până în comuna Teasc și a parcat-o în curtea unui amic. După aceea, a scos numerele de înmatriculare, a împrumutat altă mașină și a plecat la Craiova pe altă rută, pe DN 55. În aceeași zi, după ce a aflat că este căutat de oamenii legii, Petcu s-a prezentat la poliție.

A recunoscut și nu prea comiterea faptei

Pe 28 mai 2015, procurorul de caz a hotărât să-l trimită în judecată pe inculpat, care a fost acuzat de ultraj raportat la comiterea infracțiunilor de omor și omor calificat, dar și conducerea unui autoturism fără permis. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, procurorii doljeni au reținut că inculpatul a fost nesincer în legătură cu acuzațiile aduse. La început, Petcu a recunoscut fapta și a explicat că a văzut polițistul care i-a făcut semn să oprească, însă l-a ignorat şi a mers mai departe, lovindu-l cu mașina. Ulterior, inculpatul și-a schimbat declarația și a explicat că a oprit autoturismul, dar şi că nu l-a lovit pe poliţistul care, de fapt… s-a dezechilibrat şi a căzut. Martorii au susținut însă contrariul, iar viteza înregistrată de aparatul radar a arătat că Petcu nu a oprit mașina, așa cum a susținut. După ce a încercat să întoarcă, radarul a înregistrat constant viteza mașinii conduse de Petcu, acesta accelerând până în momentul în care a trecut de mașina polițiștilor.

Pedeapsă redusă la Curtea de Apel Craiova

În aprilie, anul acesta, judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au găsit vinovat pe Costel Viorel Petcu și l-au condamnat la 12 ani de închisoare.
A urmat apelul, iar miercuri, pe 5 octombrie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Instanța a schimbat încadrarea juridică a faptei comise de inculpat în ultraj raportat la lovire sau alte violenţe și l-a condamnat la o pedeapsă totală de opt ani și două luni de închisoare. Din pedeapsa primită se scade perioada în care inculpatul a fost arestat preventiv, de pe 6 aprilie 2015 și până pe 5 octombrie 2016.
SC Astra Asigurări SA, firma la care era asigurat autoturismul condus de Petcu, a fost obligată să-i achite polițistului suma totală de 55.700 de lei drept daune materiale şi morale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS