21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMaglavitul rămâne fără tineri

Maglavitul rămâne fără tineri

Comuna doljeană Maglavit, situată în partea de sud-vest a României, este alcătuită din satele Maglavit şi Hunia şi adăposteşte aproape 5.200 de suflete. Este o aşezare rurală unde oamenii sunt mulţumiţi cu traiul, însă poartă în suflet povara copiilor plecaţi în străinătate.

Cunoscută mai ales pentru legenda lui Petrache Lupu, ciobanul care l-ar fi întâlnit pe Dumnezeu, comuna Maglavit începe să se modernizeze. Oamenii îşi amintesc vag de mitul care încă mai atrage enoriaşi spre localitatea lor şi îşi văd liniştiţi de treburile gospodăreşti. Am mers la Maglavit într-o zi în care oamenii se adunaseră în număr mare în faţa primăriei, să vadă un exerciţiu pus la cale de pompieri. Foarte curioşi şi gălăgioşi, aceştia s-au bucurat că li s-a oferit prilejul să lase munca la o parte şi să urmărească un astfel de „spectacol“, dar şi să mai schimbe o vorbă cu vecinii. Doi cetăţeni jucau nestingheriţi table, ca şi când povara vremii şi a muncii de toată viaţa nu îi apăsa deloc. „Când avem timp liber jucăm table, ne mai relaxăm. Viaţa e destul de frumoasă la Maglavit. Nu avem de ce să ne plângem. Avem drumuri bune, apă curentă. S-au făcut multe lucruri în localitate“, a spus Victor Lupu, care a întrerupt pentru câteva clipe jocul.

Recoltă bogată, tineri puţini

Agricultura este ocupaţia de bază a oamenilor din Maglavit, iar 95% din suprafaţa agricolă este lucrată. Anul acesta au muncit mult, iar vremea bună i-a ajutat să obţină şi roade. „Viaţa este destul de bună la Maglavit. Dacă munceşti ai bani, dacă nu, nu ai. Am făcut producţie bună în agricultură, doar la struguri situaţia este mai proastă, dar suntem mulţumiţi“, a spus Marian Pisică, unul dintre cetăţenii care se adunaseră în faţa primăriei. Chiar dacă anul acesta recolta a fost bogată, oamenii au totuşi o apăsare despre care nu ştiu dacă se va sfârşi vreodată. „Anul acesta am făcut producţie bună, nu ne-a afectat seceta. La noi se cultivă în mare parte grâu, porumb, floarea soarelui şi orz. Cei care nu pot să muncească pământul îl dau în arendă şi primesc o parte din recoltă. Singura problemă este că tinerii aleg să plece de aici pentru că nu sunt locuri de muncă. Rămânem doar noi, cei bătrâni“, a spus cu voce tristă Gheorghe Pisică, un cetăţean al Maglavitului.
Edilul localității, Ion Dinu, ocupă această funcţie din anul 1990 şi a văzut cum, de-a lungul vremii, tinerii şi-au construit o altă viaţă, departe de locurile natale. „Populaţia este în scădere pentru că majoritatea tinerilor au plecat de aici ori în străinătate, ori în altă parte în ţară. Investitorii nu prea sunt interesaţi de comună, aşa că nu avem locuri de muncă“, a spus mâhnit primarul.

Mai mulţi asistaţi social decât elevi

Tinerii pleacă odată cu viitorii elevi, care ar putea învăţa în Maglavit. Astfel, numărul copiilor care merg la şcoala din localitate a scăzut drastic în ultimii ani. „Avem 330 de elevi, dintre care 115 sunt de etnie romă. Încercăm să îi aducem în fiecare zi la şcoală. Avem şi un consilier educativ care se ocupă de elevi şi care, dacă este nevoie, merge după ei acasă şi îi aduce la ore. Din păcate, în fiecare an vedem cum scade numărul copiilor. Ca să facem o comparaţie, în anul 1990 erau 270 de elevi la Hunia, iar acum mai sunt doar 34. Aici, în Maglavit, de exemplu, acum trei ani aveam şapte clase la gimnaziu, iar acum mai sunt doar patru. În fiecare an a dispărut câte una“, a povestit Gheorghe Velea, directorul Şcolii Gimnaziale din Maglavit.
Dacă localitatea are puțini copii, nu același lucru se poate spune despre asistații social. „Avem peste 350 de dosare la ajutor social. Sunt familii sărace. Pe cei care primesc bani îi punem să muncească în folosul comunităţii. Fiecare trebuie să respecte numărul de ore pe care le are de lucrat“, a declarat Ion Dinu, primarul Maglavitului.

Apă curentă în prezent, pe viitor canalizare

Maglavitul nu a făcut excepţie de la atragerea fondurilor europene, încercând să se modernizeze. În acest moment, satul Maglavit are apă curentă datorită acestor bani. „Pentru următoarea perioadă suntem prinşi în master planul de apă şi canalizare. Vrem să introducem apă curentă şi în satul Hunia, iar canalizare în ambele sate ale comunei. Documentaţia pentru proiect este făcută, banii sunt aprobaţi, iar lucrările vor începe cel mai târziu în primăvara anului următor. Până în 2018, totul trebuie să fie gata“, a mai spus primarul.
Maglavit pare să fie una dintre aşezările olteneşti unde oamenii sunt mulţumiţi cu ce au, însă li se citeşte în ochi tristeţea pricinuită de plecarea copiilor şi poate gândul că, odată cu dispariția fiecăruia dintre ei, se va stinge câte o bucăţică din locurile unde au trăit întreaga viaţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS