Au început pregătirile pentru Festivalul Toamnei
Au început pregătirile pentru Festivalul Toamnei
Au început pregătirile pentru Festivalul Toamnei

Autorităţile din Târgu Jiu vor organiza pe 9 octombrie Festivalul Toamnei, evenimentul cuprinzând şi programul dedicat în fiecare an Zilei Recoltei. Duminică, la Târgu Jiu vor avea loc concursuri, spectacole de muzică populară şi lăutărească, iar în centrul oraşului va funcţiona o piaţă a târgoveţilor, unde vor fi aduşi mai mulţi meşteri populari care vor face demonstraţii publicului. Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a anunţat că târgujienii vor putea degusta must proaspăt în cele peste 1.000 de căni de pământ puse la dispoziţie de un olar din Tismana. „Va funcţiona o piaţă cu produse tradiţionale. Încercăm să ajutăm producătorii să vină să îşi vândă gratuit produsele tradiţionale în centrul oraşului. Vom organiza şi două mustării tot aici. La aceste mustării vom avea un taraf autentic gorjenesc și se va servi must din căni de pământ care vor fi oferite cetăţenilor ce vin în centrul oraşului. Vom da o mie astfel de cănuţe de pământ, puse la dispoziție de un producător local. Va fi o expoziţie cu unelte vechi, tradiţionale. Vom vedea la lucru olari, ţesători, dogari şi acea familie din Tismana care realizează dulceaţă din trandafiri“, a declarat Adrian Tudor

Cel mai frumos stand, premiat

În paralel, în pieţele din municipiul Târgu Jiu vor fi organizate expoziţii de flori, de fructe şi legume cu vânzare. Alexandru Zaharia, directorul societăţii Edilitara din subordinea Primăriei Târgu Jiu, a precizat că cele mai multe manifestări dedicate Festivalului Toamnei vor avea loc în Piaţa Centrală din municipiu, aici fiind pregătite spectacole de muzică populară, dar şi surprize pentru gospodine. „Vor fi în pieţe multe standuri, multe expoziţii cu legume şi fructe autohtone. O să avem şi o expoziţie florală, una de produse ceramice, o expoziţie de maşini, utilaje şi unelte agricole. O să mai avem surprize cu obiceiuri, tradiţii. Am luat legătura cu mai multe societăţi comerciale. O să fie şi o mustărie în piaţă. Spre final va fi un spectacol de dansuri şi muzică populară şi premierea celui mai frumos stand“, a spus Alexandru Zaharia.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.