11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljWater Park-ul Craiovei, în ilegalitate

Water Park-ul Craiovei, în ilegalitate

 

Lucrările de la Water Park-ul Craiovei, proiect de 20 de milioane de euro, din care 10 milioane sunt de la UE, nu mai pot continua, deoarece Primăria Craiova a decis, în mod inexplicabil până în prezent, să anuleze autorizația de construire pe care tot ea și-o acordase în calitate de beneficiar al proiectului. Discutabil este și modul în care a făcut acest lucru. Legea spune că o autorizație de construire se anulează prin instanță, pe când primarul a anulat-o prin dispoziție, la patru luni de la emiterea ei. Decizia aruncă în aer proiectul, și așa întârziat cu aproape doi ani, în condițiile în care DNA a început urmărirea penală împotriva mai multor persoane acuzate că au cauzat un prejudiciu de aproximativ un milion de euro.

Pe șantierul parcului acvatic din Luncă se întâmplă lucruri ciudate, care ridică mari semne de întrebare. Înainte de a începe lucrările, primăria a emis o autorizație de construire pe baza proiectului tehnic aprobat, iar construcția a început să se ridice conform detaliilor de execuție din documente. La un moment dat, pe fir au intrat procurorii DNA, care au descoperit că persoane cu funcții de răspundere din cadrul șantierului au înscris și aprobat la plată cantități de materiale sau lucrări care, în realitate, nu fuseseră executate niciodată. În felul acesta, au spus procurorii, bugetul UE a fost prejudiciat. Pentru o perioadă, șantierul a „înghețat“. Primăria Craiova și-a comandat și ea propria expertiză tehnică și financiară, motivând că vrea să se asigure că lucrările prezintă siguranță, deși procurorii nu au spus niciodată că acestea ar reprezenta un pericol. La fel, lucrările au fost întrerupte în această perioadă. Rezultatul expertizei comunicat de primărie a arătat că structura de rezistență a clădirilor respectă cerințele de securitate, astfel că pe șantier au reapărut muncitorii. În martie anul acesta, primarul Olguța Vasilescu a semnat eliberarea unei noi autorizații de construire pentru schimbarea soluției constructive la mai multe obiective ale Water Park-ului. Din documentul datat 9 martie reiese că este vorba despre acoperișul unei clădiri, de clădirea pentru bazine acoperite și jocuri de apă, de bazine și piscine sau camerele de tratare a apei. Așa că, după noua soluție tehnică, lucrările s-au reluat. O lună mai târziu, DNA trăgea primăria de mânecă și o întreba dacă dorește să se constituie parte civilă în dosarul penal, lucru care s-a și întâmplat într-o ședință de consiliu local din aprilie. Surpriza a venit pe 14 iulie, când primarul Craiovei a emis o dispoziție de revocare a autorizației din luna martie. Motivul? Nu se știe încă. Consecința? Șantierul nu mai poate continua. De ce și-ar anula primarul propria autorizație de construire? La această întrebare, autoritățile locale sunt datoare să răspundă, deoarece implicațiile sunt majore. Dacă autorizația a fost anulată pe motiv că lucrările nu au respectat legislația, atunci toate plățile făcute de primărie constructorilor au fost ilegale. Dacă a fost pur și simplu un viciu de procedură, o nouă autorizație este vitală, deoarece lucrările trebuie continuate. Surse apropiate lucrărilor au precizat pentru GdS că anularea autorizației a fost contestată la primărie pe motiv că a fost încălcată legea. O autorizație de construire se anulează numai prin instanță, nu prin dispoziție de primar, au explicat sursele. Și, totuși, dispoziția emisă de primar pe data de 14 iulie, prin care dispunea revocarea autorizației de construire numărul 248 din 9 martie 2016, a fost transmisă Prefecturii Dolj, care a acordat viza de legalitate.

Ce spune legea

Legislația în domeniu prevede modul în care se poate anula o autorizație de construire, dar poate lăsa loc de interpretări. Ceea ce s-a și întâmplat. În timp ce surse din Prefectura Dolj susțin că autorizația putea fi revocată prin dispoziție de primar, deoarece ea nu a intrat în circuitul civil, adică lucrările nu au fost recepționate, alții spun că legea este clară. De exemplu, Legea 554/2004 actualizată privind contenciosul administrativ prevede următoarele la articolul 1, alineatul 6: „Autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanței anularea acestuia, în situația în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice“. Pe baza acestei autorizații s-au făcut lucrări, deci ea a produs clar efecte juridice“, au explicat sursele. Potrivit aceleiași legi, actul administrativ unilateral are caracter individual sau normativ și este emis de o autoritate publică. „Prin legi speciale pot fi prevăzute și alte categorii de contracte administrative supuse competenței instanțelor de contencios administrativ“, spunea Legea 554/2004, făcând referire tot la instanță ca for decizional de anulare a respectivului act administrativ.
Despre instanță vorbește și Legea 50/1991 actualizată privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. „Autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrativ, potrivit legii. Anularea autorizațiilor de construire sau de desființare poate fi cerută, în condițiile legii, și de către prefect, inclusiv la sesizarea expresă a organelor de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții“, se arată la alineatul 1 al articolului 12 din lege. Potrivit documentului, primăria era obligată să ceară o nouă autorizație de construire. „În situația în care în timpul executării lucrărilor și numai în perioada de valabilitate a autorizației de construire survin modificări de temă privind lucrările de construcții autorizate, care conduc la necesitatea modificării acestora, titularul are obligația de a solicita o nouă autorizație de construire, potrivit prevederilor prezentei legi“. Și atunci de ce și-a anulat primăria propria autorizație?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS