9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoamna Tamara, judecată pentru delapidarea Asociației nr. 24

Doamna Tamara, judecată pentru delapidarea Asociației nr. 24

Majoritatea proprietarilor din cadrul Asociației nr. 24 s-au debranșat de la utilități pentru a scăpa de „circul“ de la asociație (Foto: Arhiva GdS)
Majoritatea proprietarilor din cadrul Asociației nr. 24 s-au debranșat de la utilități pentru a scăpa de „circul“ de la asociație (Foto: Arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a fostei administratoare a Asociației de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă, acuzată de comiterea infracțiunii de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Gazeta de Sud a scris încă din 2010 depre neregulile de la Asociația de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă, una dintre asociațiile cu cele mai mari datorii și care vreme de câțiva ani a fost condusă de doi administratori, dintre care unul fără atestat.

Încă din 2010, mai mulți proprietari din cadrul Asociației de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă s-au plâns de activitatea conducerii. Problema a fost că nici măcar reprezentanții primăriei nu au putut lua legătura cu reprezentanții asociației, administratoarea fiind indicată în persoana Tamarei Chiriac. „La primărie s-au primit multe sesizări cu privire la această asociaţie. Inspectorii de la serviciul de profil au încercat să întreprindă controale la sediul acesteia, să vadă dacă situaţia este întocmai cu cea prezentată de locuitorii de aici. Vor să discute cu un reprezentant al asociaţiei, dar nu reuşesc să contacteze pe nimeni. Au apelat şi la poliţie, dar li s-a spus că au nevoie de un mandat pentru a intra în incinta asociaţiei“, spuneau reprezentanții Primăriei Craiova în septembrie 2010.
După doi ani, lucrurile nu se schimbaseră prea mult. Astfel, în noiembrie 2012, Gazeta de Sud scria că Tamara Chiriac, „doamna Tamara“ cum era cunoscută de proprietari, era de negăsit. „Din informaţiile pe care noi le avem, la această asociaţie este o mare problemă. Inspectorii primăriei nu pot să dea de această Tamara Chiriac, administratoarea. Se pare că asociaţia nu mai are alt reprezentant – preşedinte, comitet, cenzor. Administratoarea are un mod ciudat prin care încasează banii de la proprietari – se întâlnesc pe aleile din spatele blocurilor. La Serviciul Asociaţii s-au primit sesizări din partea locatarilor cu privire la modul defectuos în care îşi desfăşoară activitatea Tamara Chiriac. Probleme au şi furnizorii, care distribuie servicii către această asociaţie, deşi nu li se plăteşte contravaloarea“, preciza Gheorghe Nedelescu, pe atunci administrator public al municipiului Craiova.
Tot în noiembrie 2012, după ce Compania de Apă a sistat furnizarea apei reci, locatarii au început să-şi pună întrebări. Aşa au aflat că, deşi plăteau întreţinerea, banii lor nu ajungeau la furnizori. Tot atunci a fost ales un comitet executiv, un preşedinte și un nou administrator. Ulterior, problema a fost că aceeași Tamara Chiriac a continuat să încasese bani de la proprietari. Mulți dintre proprietari au ales să achite întreținerea la ea pentru că era mai… ieftin.

Autoritățile au cunoscut situația

În iunie 2015, la Asociația de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă, încasa banii proprietarilor tot doamna Tamara. La acea vreme, atât reprezentanții Termo, cât și cei ai Primăriei Craiova, au precizat pentru GdS că știu situația de la această asociație, unde Tamara Chiriac încasa fără drept banii proprietarilor. „Asociația de Proprietari nr. 24 Craiovița figurează cu ultimele plăți la 15.09.2014. Datoria către furnizorul de căldură este, la acest moment, de 668.088 de lei plus penalități în valoare de 358.625 de lei. În schimb, acest așa-zis administrator încasează bani de la proprietari. Folosește un chitanțier fals și face încasări. La acest moment am sistat furnizarea apei calde la această asociație“, preciza Florin Lungu, directorul tehnic al SC Termo Craiova SRL.
La rândul lor, inspectorii din cadrul Serviciului Control și Monitorizare Asociații de Proprietari din cadrul primăriei au susținut că la Asociația de Proprietari nr. 24 din Craiovița Nouă era o situație ieșită din comun. „La acea asociație nu există președinte, nu este un comitet sau un administrator angajat. Singura persoană care face încasări acolo este o anume Tamara Chiriac, despre care nici nu știm dacă a avut vreodată atestat de administrator sau a fost angajată la această asociație. Aceasta merge din ușă în ușă și negociază cu proprietarii facturile. Locatarii au venit să se plângă și la noi. Ne-am oferit să-i ajutăm să țină Adunare Generală, să-și aleagă reprezentanții și să-și angajeze un administrator, dar ulterior au renunțat. Știm că este cercetată pentru delapidare“, a explicat Sorin Tudor, șeful Serviciului Control și Monitorizare Asociații de Proprietari din cadrul Primăriei Craiova.
Ultimele informații publicate de Termo Craiova arată că datoria ascociației a scăzut la suma de 586.860 de lei, însă penalitățile au ajuns la 401.209 de lei. Între timp, majoritatea proprietarilor din cadrul Asociației nr. 24 s-au separat cu utilitățile, iar Tamara Chiriac mai încasa doar consumul de gaze la comun, curentul consumat pe casa scării, gunoiul și salariul ei.

Judecată pentru delapidare în formă continuată

Tot în iunie 2015, GdS scria că Tamara Chiriac este cercetată în două dosare penale, potrivit polițiștilor doljeni. „În cadrul Serviciului nostru există două dosare în lucru pe numele Chiriac Tamara. În cel mai vechi dintre ele, aceasta este cercetată pentru comiterea infracțiunii de delapidare. Aici cercetările sunt în faza finală. Și mai avem al doilea dosar, unde aceeași persoană este cercetată pentru înșelăciune. În ultima speță, plângerea vine din partea SC Termo Craiova SRL, care reclamă faptul că aceasta, fără să aibă nici o calitate, încasează bani de la diverși cetățeni, locatari în Asociația nr. 24 Craiovița Nouă“, a precizat șeful Servi­ciului de Investigarea Cri­minalității Economice Dolj.
Ulterior, aceeași Tamara Chiriac a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Pe 7 iulie, Judecătoria Craiova a dispus începerea judecăţii în acest dosar, în care inculpata este acuzată de comiterea infracțiunilor de delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Procurorii craioveni au reținut că, între anii 2008 și 2012, în calitate de „casier, contabil și administrator“, Tamara Chiriac „și-a însușit suma totală de 256.645,19 lei din banii aflați în casieria acestei entități juridice, bani pe care îi gestiona și administra în virtutea atribuțiilor de serviciu“. De asemenea, în urma anchetei s-a mai stabilit că inculpata a depus la dosarul penal în care era cercetată sute de documente falsificate pentru a justifica „dispariția“ celor peste 250.000 de lei. „De asemenea, în vederea creării aparenței că sumele de bani însușite au fost folosite în interesul asociației, în perioada 23.06.2014 – 11.08.2014, Chiriac Tamara a depus la dosarul penal nr. 14172/P/2012 personal sau, după caz, prin poștă, un număr total de 585 de înscrisuri intitulate «State de salarii» întocmite în numele Asociației de Locatari nr. 24 Craiovița Nouă, acestea fiind falsificate. Cu privire la înscrisurile în litigiu, s-a reținut că acestea au fost falsificate de Chiriac Tamara prin alterare în alt mod, respectiv prin atestarea în conținutul acestora a unor date nereale referitor la pretinsa plată a unor sume de bani către un număr total de șapte persoane, sumele în cauză reprezentând pretinsa plată a anumitor lucrări și/sau servicii pretins a fi prestate în interesul asociației, în condițiile în care acestea nu s-au prestat în realitate“, au reținut procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Tamara Chiriac a formulat o contestație împotriva hotărârii de pe data de 7 iulie a Judecătoriei Craiova, Tribunalul Dolj urmând să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, dacă poate începe judecarea inculpatei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS