Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Craiova

Autori


operatie3

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, va trimite săptămâna viitoare Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, după ce două persoane au murit în urma unor operaţii efectuate cu sprijinul unor medici străini care nu aveau, însă, aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor.

Ministerul Sănătăţii arată, într-un comunicat, că nouă astfel de operaţii au avut loc la spitalul din Craiova în perioada 25-27 mai 2016. Toţi cei nouă pacienţi operaţi sufereau de obezitate morbidă, iar doi dintre ei au decedat după intervenţiile chirurgicale. Operaţiile au fost efectuate de echipe mixte: medici români şi doi chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa.

Inspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor şi Agenţia Medicamentului pentru controale la Spitalul de Urgenţă Craiova, iar ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a cerut Corpului de Control al Ministerului să efectueze verificări, controlul urmând să demareze la începutul săptămânii viitoare.

„Inspecţia Sanitară a sesizat Colegiul Medicilor cu privire la nouă operaţii efectuate cu sprijinul unor medici străini la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova fără aprobare temporară sau ocazională de prestare de servicii medicale în România de la Colegiul Medicilor“, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

„Inspectorii au mai sesizat şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale cu privire la utilizarea în cadrul acestor operaţii a unor dispozitive şi consumabile provenite şi din sponsorizări pentru care nu există contracte de sponsorizare, respectiv documente care să ateste calitatea acestora. Răspunderea pentru obţinerea aprobărilor, respectiv pentru documentaţia aferentă dispozitivelor medicale aparţine Spitalului Judeţean, nu medicilor din Franţa“, se mai arată în comunicat.

Ministrul sănătăţii condamnă „orice acţiune care ar putea arunca îndoieli asupra cooperării internaţionale dintre spitalele româneşti şi specialişti străini. Intensificarea acestei cooperări este una dintre priorităţile mandatului meu, parteneriate cu spitale din afară ţării şi cooperarea între medici români şi străini dovedindu-se de nenumărate ori benefice pentru pacienţii români“.

Ce s-a întâmplat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova


În perioada 25-27 mai 2016, nouă pacienţi cu diagnosticul de obezitate morbidă au fost operaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Craiova de către echipe mixte de chirurgi. Au participat doi medici chirurgi de la Centrul Integrat de Tratament al Obezităţii Morbide din Franţa.

În data de 25 mai, un pacient în vârstă de 47 de ani a fost operat. Diagnosticul său a fost obezitate morbidă, hipertensiune arterială, esofagită peptică gr. A. Evoluţia a fost pozitivă, investigaţiile postoperatorii nu au arătat complicaţii. A fost externat în data de 3 iunie. Pe 6 iulie, pacientul a fost reinternat de urgenţă, dar nu a putut fi operat din cauza hemoglobinei foarte scăzute. Pe 8 iulie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces este stare toxico-septică, fistulă gastrică, peritonită generalizată, obezitate morbidă.

Un pacient de 43 de ani a fost operat pe 27 mai. Diagnosticul de externare a fost diabet zaharat tip I, insuficiență cardiacă cl. II, miocardiopatie mixtă, dislipidemie, aritmie extrasistolică ventriculară, insuficiență venoasă membre inferioare, fistulă gastrică postoperatorie. Pacientul a fost externat afebril, stabil hemodinamic. A decedat vineri, la 17 zile de la externare, la domiciliu.

Un pacient de 42 de ani a fost operat în aceeaşi zi şi externat pe 13 iunie. Diagnosticul a fost obezitate morbidă, diabet zaharat tip II, hipertensiune arterială, insuficiență venoasă cronică, arteriopatie diabetică, colită cu Clostridium Difficile şi gangrenă gamba stângă. A fost reinternat pe 18 iunie şi urmează tratament pentru plăgi infectate la gambe. Pacientul a fost declarat cu infecţie nosocomială cu Klebsiella şi cu Clostridium Difficile. Au fost verificate documentele de raportare a infecţiilor şi acestea sunt conforme.

O pacientă de 33 de ani a fost operată în aceeaşi perioadă cu diagnosticul de externare obezitate morbidă, guşă chistică lob drept, pneumonie bazală stânga, pleurezie stânga, abces subfrenic stâng. Evoluţia postoperatorie nu a fost pozitivă, pe 7 iunie analizele au evidenţiat rezultat pozitiv pentru Stafilococ sp, Bacil Gram negativ, Stafilococ coagulazo negativ. Pe 9 iunie a fost operată din nou, urmează tratament cu antibiotice, iar evoluţia este lent pozitivă.

Alina Neagu – HotNews.roComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 16 iulie 2016

Actualitate

» 50 de turişti blocaţi în Munţii Retezat din cauza alunecărilor de teren
» Peste 100 de români vor fi repatriați din Istanbul cu o cursă TAROM, sâmbătă seara
» Kaiac-canoe: România, suspendată un an din competițiile internaționale din cauza cazurilor de dopaj, nu va participa la JO 2016
» MAE: O familie de români, doi adulți și un copil, dispăruți în urma atacului de la Nisa
» UPDATE Turcia: Ultim bilanț – 265 morți, 1.440 răniți și 2.839 arestări din cadrul personalului militar
» În jur de 200 de români se află pe aeroportul din Istanbul
» Pompierii doljeni au intervenit pentru evacuarea apei din gospodăriile mehedințene
» REZULTATE BACALAUREAT 2016, după contestaţii. Procentul final de promovare este de 68,1 la sută
» Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică în 10 județe și Galben în 11 județe; Capitala și 12 județe sub Cod galben de caniculă
» Doi bulgari au fost ridicaţi dintr-un hotel din Craiova pentru presupuse fraude informatice
» Lovitură de stat eşuată în Turcia. Aproape 200 de persoane au murit. Şeful Statului Major al armatei a fost înlocuit.
» Peste o mie de turişti români au zboruri programate sâmbătă spre Antalya
» Lotul olimpic de biologie al României, blocat pe aeroportul din Istanbul. Riscă să piardă un concurs
» MAE: Două puncte de adunare/informare stabilite pe Aeroportul Ataturk pentru cetățenii români
» Turcia: Ultim bilanț – 90 morți, 1.154 răniți și 1.563 arestări din cadrul personalului militar
» ANAT: Peste o mie de turiști români au plecat către Antalya cu curse charter; zborurile se desfășoară normal
» MAE: Nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia
» UE cere o “revenire rapidă la ordinea constituțională” în Turcia
» MAE: Celulă de criză constituită în contextul evenimentelor aflate în desfășurare în Turcia
» CESIVO Agricultura, demonstraţie de utilaje agricole performante

Dolj

» Trei case din Bănie, cuprinse de flăcări
» Anchetă a Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Craiova
» Întreruperi energie electrică de luni
» Ce plătiți la bloc când lipsiți de acasă
» „O ciudățenie a minții mele“, de Orhan Pamuk Editura Polirom
» Femeie lovită de o dubă, la o trecere de pietoni din Bănie
» De la diligențe la tren
» Taximetriștii din Craiova, controlați de polițiști

Gorj

» Motrenii riscă să rămână fără UATAA, furnizorul de agent termic
» Despăgubiri de 11 milioane de lei pentru sinistrații din Seciuri

Sport

» Astra și CFR luptă pentru Supercupă
» CSO Filiași s-a pus pe treabă (galerie foto)

Educatie

» Patronii care angajează elevi şi studenţi pe perioada vacanţei primesc stimulent financiar de 250 de lei
» Școli din Dolj cu medii generale de 1, 2 și 3

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Bufniţa cenuşie
» Fenomen cosmic deosebit pe parcursul lunii august
» Bancul zilei

Top