12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimul câine de intervenţie în caz de avalanşe, în dotarea salvamontiştilor

Primul câine de intervenţie în caz de avalanşe, în dotarea salvamontiştilor

Recco este primul câine care va face parte din echipele de intervenţie ale Salvamont Gorj. Patrupedul a participat în ultima perioadă la cursuri de dresaj şi pregătire intensivă şi va fi supus unui set de teste, în baza cărora va trebui să primească un aviz din partea Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. Ulterior, va fi inclus oficial în structura operativă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj şi va beneficia de toate drepturile legale, prevăzute de legislaţie. Până în prezent, toate costurile pentru întreţinerea şi pregătirea lui Recco au fost asigurate din contribuţiile personale ale salvamontiştilor gorjeni care îşi doresc de mai mulţi ani un câine salvator în echipa de intervenţii.

Antrenat să salveze vieţi

Potrivit lui Sabin Cornoiu, şeful Salvamont Gorj, în ultimul an, Recco, un câine din rasa Border Collie, s-a aflat într-un program de acomodare cu muntele şi salvatorii, după care a fost supus unor teste specifice realizate de specialiştii pentru câini de avalanşe din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România. Pentru că a trecut toate testele a fost inclus într-un program de pregătire. „Timp de aproape zece zile, Recco a parcurs un stagiu de pregătire în cadrul Centrului de Câini SAR Gugulania Caransebeş (Search & Rescue) sub coordonarea instructorului Cristian Brecica, iar la finalul săptămânii trecute s-a întors la Rânca, unde a făcut o primă pregătire comună cu salvamontiştii gorjeni, apoi va pleca în două stagii de pregătire comună cu alte echipaje canine în Târgu Mureş şi în Argeş, în masivul Făgăraş. Salvamontiştii argeşeni împreună cu Comisia pentru câini de avalanşe din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România deţin unicul echipament din ţara noastră pentru amenajarea poligoanelor de antrenament a câinilor de salvare din avalanşe. După parcurgerea acestor etape, dacă Recco va primi avizul favorabil din partea specialiştilor în educarea canină ai Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România, va fi inclus oficial în structura operativă a Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj şi va beneficia de toate drepturile legale“, a menționat Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Gorj. Recco are şansa ca în luna mai să meargă alături de conductorul său la un stagiu de pregătire pentru câini de căutare salvare organizat de către Comitetul Internaţional de salvare Montană (CISA –IKAR), ce se va desfăşura în Austria.

Primul antrenament la Rânca

Recco s-a aflat vineri şi sâmbătă la Rânca, unde a fost programat un antrenament chiar în apropierea telescaunului şi a bazei salvamont din zonă. Potrivit lui Sabin Cornoiu, patrupedul s-a comportat exemplar şi a înregistrat rezultate excelente la exerciţiul de salvare în care a fost inclus. Salvamontiştii au simulat un exerciţiu de salvare a unei persoane surprinse de o avalanşă. A fost săpată o groapă în zăpadă, în care a intrat un salvamontist. Pe deasupra a fost aşezată din nou zăpadă, fiind lăsat doar un orificiu prin care persoana respectivă să poată să respire. Recco nu a avut nici un fel de probleme să localizeze în câteva secunde zona în care se afla salvamontistul, a săpat în zăpadă şi a intrat lângă persoana surprinsă de avalanşă. Ulterior, a apucat cu colţii de o bucată de echipament pentru a-l trage la suprafaţă pe angajatul Salvamont, semn că Recco va face mult mai mult decât echipamentele de detecţie, fiind pregătit să salveze vieţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS