5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClinica de Chirurgie Plastică a SJU lucrează la foc continuu

Clinica de Chirurgie Plastică a SJU lucrează la foc continuu

Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova este supraaglomerată. Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din toată Oltenia. Toate cele 35 de paturi sunt ocupate în permanenţă, iar pentru internare pacienții care suferă de boli cronice trebuie să aștepte până se eliberează un loc. Într-o zi, medicii fac între trei și opt intervenții chirugicale.

Chirurgia Plastică de la Spitalul Județean de Urgență Craiova este recunoscută la nivel internaţional pentru performanțele în chirurgia mâinii. Cei patru medici specialiști lucrează, alături de cei 12 medici rezidenți, la foc continuu. Asta pentru că aici sunt trimise cazurile cele mai grave din Oltenia. Cu greu se găsește un pat liber în secție. Bolnavii cronici sunt de cele mai multe ori programați pentru internare, dar și așa mai pot apărea amânări pentru că secția este plină de cazuri venite prin Urgență. „Clinica are 35 de paturi, dintre care zece sunt pentru pacienții arși. De cele mai multe ori suntem suprasolicitați. În majoritatea timpului, secția este plină pentru că, pe lângă urgențele chirurgicale, aici ajung și bolnavii cu afecțiuni cronice, frecventă fiind patologia oncologică. De doi ani derulăm și programul de reconstrucție mamară postmastectomie și aici se fac intervențiile pentru femeile care solicită. Pacienții cu boli cronice pot să fie programați pentru internare, însă nu de puține ori se întâmplă ca aceștia să fie programați și să ne trezim fără locuri pentru că au venit mulți oameni prin Urgență. De obicei, pe o gardă, pe lângă prezentările din sistemul de urgență, avem minimum trei-patru internări, iar cele mai multe au fost 12 și nu de puține ori s-a întâmplat să avem așa multe“, spune conf. univ. dr. Marius Ciurea, șeful clinicii de Chirurgie Plastică a SJU.
Pentru că cei mai mulți pacienți care ajung în această clinică au apoi nevoie de recuperare medicală, este nevoie și de un kinetoterapeut. Până acum nu a existat un astfel de specialist în secție, dar pentru bolnavi este important. „Este mare nevoie de un kinetoterapeut care să aparțină acestei secții deoarece pacienții noștri necesită începerea unei recuperări precoce a membrelor afectate. Și bolnavii arși care stau imobilizați la pat o lungă perioadă au nevoie de kinetoterapie. Am solicitat să fie scos la concurs un post pentru kinetoterapeut cât mai devreme și începem să pregătim și o sală unde să se poată lucra“, a adăugat Marius Ciurea.

„Este nevoiede paturi speciale pentru pacienții arși“

Conf. univ. dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică a SJU (Foto: Lucian Anghel)
Conf. univ. dr. Marius Ciurea, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică a SJU (Foto: Lucian Anghel)

De cele mai multe ori, bolnavii arși necesită intervenţii chirurgicale multiple, instrumentar şi consum mare de materiale şi de bani. Cu ajutorul conducerii spitalului și a Universității de Medicină, în clincă s-a cumpărat o parte din aparatura necesară intervențiilor chirurgicale. Este însă mare nevoie de paturi speciale pentru pacienții arși. „Am beneficiat de ajutorul spitalului și al Universității de Medicină și avem aparatura necesară. Un minus avem la capitolul mobilier, și aici mă refer la paturile destinate arșilor. Este nevoie de paturi speciale pentru pacienții arși, de Terapie Intensivă și de un mediu ceva mai izolat decât este acum. Pentru arșii foarte grav beneficiem de șase paturi în Terapie Intensivă, însă și pentru cei de pe secție ar trebui să existe niște condiții mai bune“, explică șeful clinicii.
Stocul de medicamente și materiale sanitare necesare se face tot timpul cu trei săptămâni înainte de a se termina ceea ce există în secție, astfel încât să nu apară mari probleme în aprovizionare. Cazurile ajunse prin Urgență necesită de cele mai multe ori intervenții imediate, iar clinica trebuie să fie mereu pregătită. „Cu pacienții arși se cheltuiesc cei mai mulți bani, asta pentru că medicamentele sunt scumpe, perioada de spitalizare este lungă, se fac multe intervenții chirurgicale. Spitalul asigură ceea ce avem nevoie. Nu ne lipsește nimic vital pentru îngrijirea bolnavilor arși. În permanență avem un stoc de medicamente. În general, folosim antibiotice cu spectru larg. Nu se simte lipsa acută de medicamente, iar atunci când apar lacune sunt din cauza unor decalaje apărute în procesul de achiziție, de licitații. De obicei, aprovizionarea este făcută bine și important este să și ceri la timp, adică să facem necesarul cu ceea ce avem nevoie cu cel puțin trei săptămâni înainte“, completează conf. univ. dr. Marius Ciurea.
Urmează ca secția să fie renovată așa cum în ultimul timp au fost igienizate mai multe secții ale Spitalului Județean Craiova. Este nevoie de igienizarea grupurilor sanitare, dar și a întregii clinici. „Știm că în trimestrul doi al acestui an ar trebui să ajungă și în secția noastră lucrările de reabilitare. Asta înseamnă să se pună linoleum antibacterian, tocărie nouă, să se facă igienizarea băilor și a spațiilor destinate alimentației. În general, nemulțumirea pacientului este legată de imaginea spitalului și este foarte important să se rezolve aceste lucruri“, încheie conf. univ. dr. Marius Ciurea, șeful clinicii de Chirurgie Plastică a SJU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS