8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcesul senatorului Dian Popescu se reia după un an

Procesul senatorului Dian Popescu se reia după un an

Dian Popescu a schimbat PNL cu ALDE
Dian Popescu a schimbat PNL cu ALDE

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit după mai bine de un an termenul de judecată în dosarul în care senatorul ALDE Gorj, Dian Popescu, a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Astfel, primul termen de judecată al apelului în dosarul „Pavel“ a fost stabilit în prima parte a lunii ianuarie 2016. Pe 11 ianuarie, inculpaţii vor trebui să se prezinte la instanţa supremă pentru a motiva contestaţiile depuse la sentinţa pronunţată de instanţa de fond. Toţi suspecţii au primit condamnări cu suspendare în celebrul dosar „Pavel“, cu excepţia unui fost secretar de stat, care a fost achitat. Sentinţa primei instanţe în dosarul în care a fost condamnat senatorul de Gorj, Dian Popescu, a fost pronunţată la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.

Alte condamnări

Pe lângă condamnarea de cinci luni cu suspendare primită de parlamentarul de Gorj şi un termen de încercare de doi ani şi cinci luni, a mai fost condamnat şi primarul comunei gorjene Peştişani, Florin Pavel. Edilul a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi 30.000 de lei amendă penală. Termenul de încercare este de şase ani. A mai primit cinci luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fratele lui Dian Popescu, Gabriel Titus Popescu. De asemenea, omul de afaceri Radu Dan Floarea, patronul firmei Tech Safety, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi un termen de încercare de șase ani. Instanţa a confiscat de la inculpatul Floarea Radu-Dan suma de 1.113.962 de lei. Totodată, inginerul de şantier Nicolae Isar a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi patru ani termen de încercare. Interesant este că Dumitru Pârvulescu, director în Ministerul Finanţelor, acuzat de săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu în formă calificată, a fost achitat de către instanţa supremă.

Achitări şi pentru senator, la alte capete de acuzare

Senatorul a fost achitat pentru restul infracţunilor pentru care a fost trimis în judecată.
Din cauza condamnării cu suspendare, Dian Popescu a fost suspendat din partid şi a pierdut funcţia de preşedinte al PNL Gorj. Recent a demisionat din PNL şi a semnat o adeziune la ALDE.
Trebuie amintit că în dosarul repus acum pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, primarul din Peştişani, Florin Pavel, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, luare de mită şi neglijenţă în serviciu.
Parlamentarul Dian Popescu a fost judecat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi dare de mită, iar fratele său, Titus Popescu, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nu în ultimul rând, dirigintele de şantier Nicolae Isar a fost judecat pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave şi fals material în înscrisuri oficiale, iar omul de afaceri Dan Radu Floarea a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, uz de fals şi dare de mită.
Procurorii au mai stabilit că Primăria Peștișani ar mai fi efectuat şi plăţi pentru lucrări neefectuate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS