12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLimba latină dispare din orele de la gimnaziu

Limba latină dispare din orele de la gimnaziu

Elevii de gimnaziu nu vor mai studia Limba latină la clasa a VIII-a
Elevii de gimnaziu nu vor mai studia Limba latină la clasa a VIII-a

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a pus în dezbatere publică noile planuri-cadru pentru învățământul gimnazial care vor stabili disciplinele pe care le vor studia elevii din clasele V-VIII. Există trei variante pentru care pot opta părinții și profesorii până pe 22 ianuarie. Prin noile planuri nu au loc reduceri ale numărului de ore de studiu la școală. Noutățile generale sunt că din programă dispare limba latină, iar religia devine disciplină de studiu inclusă în trunchiul comun, adică obligatorie. De altfel, se introduce și informatica în trunchiul comun, iar la discipline socio-umane apar noi materii de studiu.

În prezent, elevii de gimnaziu învață după planurile-cadru aprobate în 2001. Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, planurile-cadru trebuie schimbate conform prevederilor Legii Educației aprobată în 2011. Astfel de schimbări au fost făcute doar la învățământul primar, iar procesul de inovare trebuie să continue și la ciclurile următoare. În 2016, se vor stabili planurile-cadru pentru gimnaziu pe baza cărora se vor crea programele școlare, dar și noile manuale școlare. Acestea nu prevăd reducerea numărului de ore. Modificările apar la disciplinele de studiu, atât la distribuirea numărului de ore, cât și la includerea de noi materii.
Noutățile vizibile constau în faptul că la aria limbă și comunicare nu mai există limba latină, care în prezent se studiază în trunchiul comun la clasa a VIII-a. Această disciplină este predată în prezent de profesorii de limba și literatura română.
Religia va fi inclusă ca disciplină în trunchiul comun în conformitate cu prevederile Legii Educației Naționale. În plus, în aria Om și societate elevii vor avea de studiat următoarele discipline: Educație pentru drepturile copilului – la clasa a V-a, Educație interculturală – în clasa a VI-a, Educație pentru cetățenie democratică – la clasa a VII-a și Educație economică – la clasa a VIII-a. Informatica apare și ea tot în trunchiul comun, existând însă trei variante privind studierea ei.

Opționale pentru toate ariile curriculare

Tot o noutate este și faptul că pentru fiecare arie curriculară există posibilitatea de a include un opțional. Reprezentanții Ministerului Educației fac însă precizarea că elevii pot opta într-un an de studiu pentru unul sau două opționale. Diferența între cele trei variante constă și în numărul de ore pentru disciplinele care există în acest moment în trunchiul comun, astfel că în varianta 2 propunerea este ca studiul chimiei să înceapă de la clasa a V-a, cu o oră pe săptămână.
În aceeași variantă, edu­cația tehnologică apare cu câte o oră obligatorie pe săptămână în toți cei patru ani de studiu. Există însă și variante cu ore mai puține. În varianta 1, fizica nu se studiază la clasa a V-a și nici chimia. Informatica și educația tehnologică este propusă ca materie de studiu doar în doi ani de gimnaziu. Cadrele didactice spun însă că pentru anumite discipline trebuie să se asigure atât personal calificat, cât și laboratoare. „Am fost în comisia pentru realizarea noilor planuri-cadru și în urma dezbaterilor au rezultat cele trei variante. Unele cu ore mai multe, altele cu mai puține. S-au inclus și discipline noi. Vor fi, cu siguranță, discuții în privința implementării lor. De exemplu, informatica va fi studiată obligatoriu în gimnaziu, dar sunt școli în mediul rural care nu au laboratoare sau nu au internet“, a precizat Constantin Lungulescu, președintele Federației „Spiru Haret“ Dolj. Cele trei variante privind planurile-cadru pentru gimnaziu sunt puse în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației până pe 22 ianuarie, dată până la care se vor face însă și dezbateri publice și propuneri în fiecare județ. Noile planuri-cadru vor fi aprobate de minister până pe 10 februarie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS