14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început războiul candidaților pentru Primăria Craiova

A început războiul candidaților pentru Primăria Craiova

(Foto: Valentin Tudor)
(Foto: Valentin Tudor)

Consilierii opoziției și primarul Olguța Vasilescu s-au atacat furibund în ultima ședință de consiliu din acest an care a avut loc ieri. Principalul duel s-a dat între primar și consilierul PNL Pavel Badea, candidat desemnat al partidului la alegerile pentru primărie din 2016. Badea a prezentat o sinteză a proiectelor nefinalizate pe bani europeni din care reiese că primăria va fi obligată să plătească din banii craiovenilor anul viitor 20 de milioane de euro. Badea și PNL au cerut demisia directorului SC Piețe și Târguri SRL, societate din subordinea consiliului local, pentru că a pus în pericol viața comercianților și a cumpărătorilor din Târgul Municipal, acceptând să desfășoare activitatea, deși știa că târgul nu deține autorizație de securitate la incendiu. Consilierii au aprobat ieri un ajutor de urgență de o mie de lei din bugetul local pentru fiecare comerciant afectat de incendiu, pe motiv că reprezintă cazuri sociale. În total ar fi vorba de aproximativ 600.000 de lei, circa 150.000 de euro. 

Primul subiect care a aprins spiritele a fost un proiect prin care indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al Companiei de Apă Oltenia urma să crească de la 1.400 de lei pe lună la 2.400 de lei. Liberalii și o parte a membrilor UNPR, în frunte cu Pavel Badea, au contestat vehement această mărire. „Avem informații că și salariul directorului va crește la 14.000 de lei. Mi se par sume destul de mari, în condițiile în care directorul mai are un contract de mandat în care are în plus șase salarii pe an dacă își îndeplinește prioritățile propuse. Mi se pare mult în condițiile în care 70% din angajații primăriei au sub acest salariu (indemnizația), iar ei au o oră pe lună ședință“, a spus Badea despre indemnizația de 2.400 de lei. „Sunt niște sume fabuloase“, a completat și consilierul PNL, Marian Vasile. De asemenea, consilierul UNPR, Cosmin Marinescu, a propus votarea în plen a unui amendament privind menținerea actualului cuantum al indemnizației la 1.400 de lei, dar propunerea nu a putut fi supusă votului din motive procedurale. „1.400 de lei este o sumă îndestulătoare. Ei au dreptul la alt loc de muncă. În Consiliul de Administrație este suplimentar. Este mult mai mare indemnizația decât a unui membru al consiliului local“, a explicat el. În ajutorul creșterii a sărit consilierul PSD Marin Nicoli, care a spus că membrii CA-ului merită o majorare deoarece au responsabilități mari. „Ei sunt responsabili de cel mai mare proiect de după Revoluție al orașului, semnează tot alături de management, ședințele sunt aproape de două ori pe săptămână. Acest CA se implică și patrimonial. Nu este o sumă mare pentru efortul enorm pe care îl fac acești oameni de a citi, de a-și asuma responsabilitatea cheltuirii banilor“, a spus Nicoli, un fervent susținător al creșterii indemnizațiilor, mai ales că este manager al celor două parcuri industriale ale Craiovei, unde se consideră plătit sub valoarea sa. Replica i-a dat-o Marian Vasile: „Acest CA nu face decât să continue proiectele fostei administrații care le-a inițiat și care avea remunerație de zece euro pe lună și aveau aceleași probleme. Eu nici nu cred că există director la Compania de Apă pentru că nu a venit niciodată la ședințele CAO. Se pare că nu am înțeles nimic din ce cere strada“. „Cred că am înțeles foarte bine, că de aia avem guvern tehnocrat și legislație diferită pentru tehnocrați, cum sunt cei de la Compania de Apă, și pentru noi ăștia, fraierii care lucrăm cu fonduri europene și care semnăm pe milioane de euro și care avem salariile atât (mici – n.r.). Este fix decizia dumneavoastră, pentru că jumătate din primărie are salariul mai mare decât al meu. Bugetarii sunt fraierii sistemului. La Compania de Apă, proiectele sunt noi“, a spus primarul Vasilescu.
După un schimb suplimentar de „amabilități“, proiectul a fost votat.

Calculul lui Badea: 20 de milioane de euro, cheltuite din banii craiovenilor

Cele mai aprinse discuții au fost pe proiectele privind prelungirea finalizării principalelor lucrări din fonduri europene care nu vor fi finalizate la timp și pentru care Craiova trebuie să scoată din buget o sumă uriașă la anul pentru ducerea lor la bun sfârșit dacă nu vrea să ramburseze integral toți banii europeni primiți până acum. „Eu nu sunt de acord să aprobăm aceste proiecte pentru că la anul încărcăm bugetul cu zeci de milioane de euro, ceea ce este de neconceput. Nu pot să pricep cum s-a tot putut amâna finalizarea lor. Eu dacă aș fi condus primăria, aș fi împărțit proiectele la trei – patru persoane care să răspundă cu capul. Eu aș fi vrut să veniți aici cu o situație foarte clară: ce am greșit până acum, de ce am greșit, cine e responsabil“, i-a spus primarului consilierul Ionel Pană. „Sunt proiecte care sunt asumate de actuala administrație, dar sumele vor fi plătite de craioveni. Din analiza făcută de mine pe cele zece proiecte, 20 de milioane de euro este extrem de mult. O să i-o dau personal doamnei primar să o analizeze“, a declarat Pavel Badea după care i-a înmânat primarului lista. Olguța Vasilescu nici nu s-a uitat la ea, ci a pus-o deoparte, spunând că are deja situația. Consilierul Marian Vasile a încercat să găsească o explicație pentru eșecul finalizării proiectelor europene. „Azi votăm să prelungim termenul de execuție. Aceste proiecte au termen expirat. Continuarea lor înseamnă să scoatem bani publici, adică ai craiovenilor. Practic, doamna primar lasă o bombă cu ceas în bugetul pe 2016 pentru viitorul consiliu și primar. Am înțelege dacă s-ar întârzia un proiect, două, trei, dar nu zece. De ce? Poate administrația și reprezentanții ei ar fi trebuit să stea mai mult pe aici să urmărească lucrările decât să ne plimbăm pe la Bruxelles cu Cătălin Botezatu“, a spus Vasile, aluzie la chermesa de la Bruxelles pentru anunțarea neoficială a candidaturii Craiovei la Capitală Culturală Europeană 2021.
Viceprimarul Mihail Genoiu a încercat să explice că suma de 20 de milioane de euro se poate diminua foarte mult până la sfârșitul anului, deoarece primăria va depune sau a depus deja documente justificative pentru decontarea lucrărilor, iar statistica actuală reflectă situația de la începutul lunii decembrie. „Aceste date sunt pur orientative. Până la sfârșitul anului vor suferi modificări. Chiar dacă sunt rambursate în totalitate, ele pot suferi corecții. Din 90 de milioane de lei, 40 de milioane deja ne-am asumat pentru proiectul de la Parcul «Romanescu». Până la concurența sumei de 52 de milioane deja au fost depuse situații de lucrări și sunt în lucru. La Water Park sunt situații de plată de peste 15 milioane de lei care vor fi depuse. La cele trei străzi, din cele șapte milioane de lei, sunt situații de plată de 3,9 milioane de lei în lucru. La parcare, față de 7,6 milioane sunt situații de plată de 6,5 milioane de lei. Una peste alta, gradul de absorbție va fi de aproape 90%“, a spus Genoiu, spre mirarea consilierilor opoziției.

Sas către Vasilescu: Nu ați făcut nici un proiect nou

Cel mai fierbinte moment a fost dialogul dintre consilierul UNPR Teodor Sas, fost viceprimar în mandatul trecut, și primar. „Considerați că este posibil să angajăm pe lista de investiții suma de 20 de milioane de euro pentru proiectele neterminate anul acesta?“, a întrebat el.
„Îi mulțumesc domnului Sas, dar trebuia să fiți îngrijorat când ați fost viceprimar și ați recepționat mizeriile alea de proiecte. Parcarea nu are scară, Water Park-ul nu are stație de epurare, nu există producător pentru cupola de la Teatrul de Vară din parc. Dacă vă uitați, aveam grad de absorbție de 100% (…) Nu avem constructori perfecți. Singurii de care suntem mulțumiți sunt cei de la stadion, care, din păcate, nu sunt craioveni, sunt ardeleni, și ne-au dat o palmă usturătoare și ne-au arătat cum lucrează ardelenii în condițiile în care noi am rugat firmele să lucreze cu muncitori din Craiova 80%“, a spus primarul.
„Țin să vă reamintesc că sunteți primar de trei ani și jumătate. Dacă nu exista fosta administrație sau acele proiecte, dumneavoastră ați fi șomat, pentru că nu ați făcut absolut nici un proiect nou. Nimic nu ați făcut! A început stadionul, dar nu este nimic deocamdată. Parcul este nou, dar ajungem să plătim 500 de milioane anul viitor. În trei ani și jumătate nu ați fost în stare să terminați aceste proiecte. Bun, poate au fost erori, dar cu niște note de remediere le remediați în câteva luni. Nu aveți nici o scuză pentru că nu le terminați la timp. Să nu spun mai multe!“, a răspuns Sas.
„Dacă erați viceprimar, ați fi știut că nu se poate regla din notă de constatare. Dacă îmi asum o greșeală, îmi asum că nu le-am aruncat (proiectele – n.r.) pe toate la coș și să mă apuc să fac altele“, a replicat primarul. „Este distrus acest oraș. Mergeți pe Calea București la ora 4. Se lucrează anarhic. Cu tupeu nu se rezolvă problemele în acest oraș“, a continuat Sas. În discuție a intervenit Pavel Badea, care i-a mulțumit ironic primarului. „Vă mulțumim, doamna primar, pentru această atitudine. Bravo! Show primarul Craiovei!“, a spus el, aplaudând simbolic.
„Vă mulțumesc că m-ați provocat! Cu ocazia asta ați văzut că nu veți face față niciodată în confruntare directă cu mine“, a replicat Olguța.
„Sunteți extrem de bine pregătită, dar această îngâmfare și infatuare de care dați dovadă nu este bună pentru imaginea dumneavoastră. Încercați să veniți cu argumente logice. Și așa în Consiliul Local sunt doar trei-patru care vă ridică probleme. Încercați să nu-i marginalizați, să nu-i jigniți, și dați dovadă că sunteți o doamnă și nu arătați craiovenilor cum sunteți de fapt“, a replicat și Badea. „Craiovenii știu cum sunt, de aceea m-au votat“, a spus Vasilescu.

Câte 1.000 de lei pentru ajutorarea romilor din târg

Un alt proiect controversat a fost acordarea unui ajutor de urgență de câte 1.000 de lei celor 600 de persoane care au rămas fără marfă după incendiul din Târgul Municipal. Nici unul dintre consilieri nu a contestat acordarea banilor, dar Pavel Badea a întrebat cum a fost posibil ca târgul să funcționeze fără autorizație de securitate la incendiu. Badea a cerut în numele lui și al PNL demiterea directorului de la SC Piețe și Târguri SRL, Claudiu Neagoe. „În cazul în care târgul nu are autorizație, vă cerem să-l demiteți pe director. Nu se poate să aibă asemenea încălcări ale sarcinilor de serviciu. V-ați dat girul pentru el. Nu s-a înțeles nimic din tragedia de la Colectiv. Se putea întâmpla să pățiți ce a pățit prietenul dumneavoastră Piedone, să vă pomeniți că, din cauza directorului dumneavoastră, care nu a fost suficient de bine pregătit și consecvent să obțină autorizații, dați cu subsemnatul dacă murea cineva“, a spus el.
Olguța Vasilescu a evitat să răspundă acuzațiilor și s-a mulțumit să facă o scurtă istorie a mutării târgului din cartierul 1 Mai pe strada Caracal, pentru ca, la final, să anunțe că târgul se va muta de unde a plecat. După care s-a scuzat că are o întâlnire importantă și a părăsit ședința.
Cel care a răspuns întrebărilor consilierilor PNL a fost chiar directorul Neagoe, prezent la ședință. „SC Piețe și Târguri SRL a fost controlată inopinat după incendiu de către ISU și a fost amendată cu 50.000 de lei, pentru că am permis funcționarea târgului chiar dacă proprietarul, firma Texind, nu obținuse autorizația. A fost achitată suma de 10.000 de lei în 48 de ore, iar conducerea Piețe și Târguri a hotărât să suporte în nume personal această amendă. Am ales să funcționăm fără autorizație de securitate la incendiu, fără să cunoaștem pericolul la care ne-am supus. Nici târgul din 1 Mai, de unde s-a plecat, nu avea această autorizație. Și atunci s-a primit amendă. Contractul cu Texind nu a fost păgubos, deoarece Piețele au obținut profit. Mâine (azi – n.r.) ne vom întâlni cu reprezentanții Texind pentru a vedea dacă se reușește o reziliere unilaterală a contractului. Acum un an, ISU a amendat Texind cu 2.500 de lei pentru că hidranții nu aveau presiunea necesară. În prezent, există pericol în exploatarea târgului. Am luat în calcul o demisie, dar numai după rezolvarea problemelor. Nu fug de responsabilitate“, a declarat Neagoe, care a completat: „Am tras o lecție foarte importantă. Între a ajuta niște oameni (comercianții din târg – n.r.) și respectarea legislației, trebuie să respectăm legislația. Moral, îmi asum o vină că am dat drumul activității în târg“. „Sunteți foarte bun la explicații“, i-a reproșat Pavel Badea. „Nu mă interesează că târgul are profit, ci siguranța omului care lucrează acolo. Să se facă un inventar cu toate punctele de risc la incendiu, la cutremur din Craiova. Nu am văzut tabelul cu oamenii care vor fi despăgubiți. Nu așa îi ajutăm, ci dacă făceam prevenția acestor evenimente“, a precizat consilierul Ionel Pană. Neagoe i-a răspuns acestuia spunând că Piețele au asigurat prevenția prin achiziționarea unui număr important de extinctoare.

Comerciant chemat să atace contracandidatul

Prezent în sala de ședințe, unul dintre comercianții din târg, autointitulat reprezentant al comercianților, adus de consilierul primarului, Romeo Tiberiade, i-a surprins neplăcut pe consilierii opoziției. Președintele de ședință, Marian Vasile, i-a dat cuvântul crezând că va vorbi despre problemele din târg, dar acesta a început să-l critice pe Pavel Badea pe motiv că încearcă să fructifice tragediile în scop politic. „Când s-a aprobat această locație, pentru noi a fost foarte bine. Suntem 2-3.000 de oameni care ne câștigăm existența. De ce să ne împiedicăm de birocrație? Nimeni nu ne știe greutățile. Nu ne transformați în hoți, pentru că noi nu avem unde să muncim“, a spus reprezentantul romilor, îndemnat mereu de Marian Vasile să discute despre probleme nu despre Badea, care nu făcuse decât să pună întrebări perfect legitime legate de nerespectarea legislației. „Ați fost expuși unui accident foarte grav. Doamne ajută că nu s-a întâmplat nimic cu nici unul dintre dumneavoastră! Altfel nu ar fi vorbit doamna primar cu atât de multă detașare. Eu aș da în judecată Primăria Craiova pentru că v-au riscat viețile“, a spus Badea, care a încercat să domolească spiritul combativ premeditat al comerciantului, ce începuse să o ridice în slăvi pe Olguța Vasilescu.
În cele din urmă, consilierii au votat în unanimitate acordarea ajutorului de 1.000 de lei, fără să știe oficial câte persoane vor beneficia de acești bani. Sumele se vor acorda pe bază de cerere și copie după buletin, fără anchetă socială, deși primarul spunea că sunt cazuri sociale. Tot pe finalul ședinței, Pavel Badea a solicitat primăriei o situație în scris a sumelor cheltuite pentru Capitală Culturală Europeană și o analiză a problemelor și greșelilor care au dus la necalificare pe lista scurtă a finalei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS