17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCentru de refugiaţi lângă fabrica de muniţie de la Bumbeşti-Jiu

Centru de refugiaţi lângă fabrica de muniţie de la Bumbeşti-Jiu

Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu, nu ştie cum va aborda problema refugiaţilor (FOTO: www.gorj-domino.com)
Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu, nu ştie cum va aborda problema refugiaţilor (FOTO: www.gorj-domino.com)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că unul dintre centrele de primire a refugiaţior va fi amenajat la Bumbeşti-Jiu, în judeţul Gorj. Vestea nu a picat bine în localitate, unde autorităţile au declarat că nu sunt pregătite să se confrunte cu o astfel de situaţie. Centrul de primire a refugiaţilor ar putea fi găzduit de clădirile unde a funcţionat pe vremuri Şcoala de subofiţeri jandarmi de la Bumbeşti-Jiu, iar ulterior Centrul de pregătire şi de perfecţionare a personalului din jandarmerie. De asemenea, în spaţiile respective au avut loc cursuri de perfecţionare a poliţiştilor locali, iar, în prezent, se află o subunitate de ordine publică a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Gorj. Echipajele de jandarmi intervin în oraşul Bumbeşti-Jiu, de fiecare dată când este nevoie.
Autorităților din localitate nu le-a picat bine vestea că în localitate ar putea fi concentrată o tabără pentru refugiați. Deși nu a primit o înștiințare oficială în acest sens, Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu, a declarat că a purtat doar o convorbire telefonică cu un reprezentant al structurii care se ocupă cu problemele refugiaților și a aflat de intenția Ministerului de Interne de a constitui un centru pentru refugiați la Bumbești-Jiu.

Centru de refugiaţi într-o zonă cu probleme sociale

Potrivit lui Bobaru, refugiaţii ar urma să fie cazați într-o fostă clădire a Jandarmeriei, care ar urma să fie reabilitată. Deși nu agreează ideea ca o tabără pentru refugiați să fie adusă în mijlocul unei comunităţi şi, mai ales, acolo unde există o fabrică de muniţie, Constantin Bobaru, edilul-şef din Bumbești-Jiu, se va supune deciziei MAI, însă este de părere că aceasta ar trebui să fie amenajată undeva la marginea orașului, nu în apropierea Uzinei Mecanice Sadu.
„A fost un anunţ al conducerii MAI. Ulterior, am fost contactat telefonic de un domn chestor de la oficiul de specialitate, care m-a informat că va fi amenajat acest centru în clădirea deţinută de Jandarmerie. Spunea că va fi un centru de verificare şi de tranzit. Oficial, nu am primit nici o adresă scrisă. Din 2011 nu mai funcţionează la Centrul de perfecţionare decât o subunitate de jandarmi care acţionează pe raza oraşului pentru menţinerea ordinii publice. Acolo sunt două cămine, dintre care unul reabilitat. Mai este şi o cantină. Am solicitat noi baza respectivă de mai mult timp, pentru comunitatea locală, dar nu am primit-o. Cred că atunci când a fost luată această decizie de a aduce refugiaţi la Bumbeşti-Jiu nu s-a avut în vedere situaţia socială a zonei, specificul activităţii economice, cu fabrica de muniţie. Tinerii noştri pleacă în străinătate să muncească. La nivel local nu avem locuri de muncă. Centrul acesta este între două unităţi de învăţământ: Colegiul «Mihai Viteazul» şi Şcoala nr. 1. Sunt peste 900 de elevi în total. Nu ştiu dacă suntem pregătiţi să ne confruntăm cu o astfel de situaţie. Este o necunoscută totală pentru comunitate şi pentru autorităţi. Aceşti refugiaţi va trebui să se integreze“, a declarat Constantin Bobaru, primarul din Bumbeşti-Jiu. Localitatea numără 8.900 de locuitori. În zonă există Fabrica de muniţie, unde mai lucrează 900 de persoane, deşi în 1990 erau angajaţi aproape 9.000 de muncitori. La Bumbeşti-Jiu mai funcţionează şi singurul Parc Industrial din Gorj, unde sunt câteva firme care au angajate aproape 400 de persoane. În rest, majoritatea salariaţilor sunt la instituţiile de stat, respectiv la şcoli, poliţie, primărie şi spital.

România trebuie să primească 2.475 de refugiaţi

Potrivit autorităţilor centrale, unii refugiaţi care vor ajunge în România vor fi repartizaţi în judeţul Gorj, în centrul Jandarmeriei care urmează să fie reabilitat. Celelalte două centre ce vor fi reabilitate se găsesc la Tăşnad şi Câmpulung Muscel, ele urmând să li se adauge celor deja existente în București, Şomcuta Mare, Rădăuţi, Galaţi, Timişoara şi Giurgiu. Într-o primă etapă, România trebuie să primească 2.475 de refugiaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS