10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProcurorii îi vor arestaţi pe primarii acuzaţi de mită

Procurorii îi vor arestaţi pe primarii acuzaţi de mită

Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti (stânga), şi Mihai Calotă, primarul comunei  Urdari (dreapta)
Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti (stânga), şi Mihai Calotă, primarul comunei
Urdari (dreapta)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj au contestat decizia magistraţilor care au respins arestarea preventivă a primarilor acuzaţi de luare de mită în dosarul „Ydail“.
Tribunalul Gorj a decis punerea sub control judiciar a celor opt primari şi a administratorului Primăriei Rovinari, precum şi a administratorului firmei Ydail Construct Turceni, Doru Şerban. De asemenea, suspecţii nu au voie să părăsească judeţele de domiciliu. Curtea de Apel Craiova va judeca în această săptămână contestaţia procurorilor şi va decide dacă se impune luarea măsurii arestului preventiv pentru şefii primăriilor. Acuzația Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj este că firma Ydail Construct ar fi devenit abonată la contracte din bani publici, prin fapte de luare și dare de mită. Vizați sunt primarii din Urdari, Bărbătești, Slivilești, Aninoasa, Cătunele, Plopșoru, Negomir și Melinești – Dolj, dar și Constantin Podaru, fost administrator public la Rovinari, și Doru Șandru, administratorul firmei Ydail. Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie – decembrie 2015, edilii, folosindu-se de funcţiile pe care le ocupă, ar fi pretins şi primit diferite sume de bani pentru atribuirea şi derularea unor contracte de prestări servicii, precum şi pentru efectuarea de plăţi pentru lucrările făcute de administratorii unor societăţi comerciale. Sumele folosite drept mită ar fi de aproximativ 400.000 de lei.

Fostul patron al Ydail are altă variantă

Ion Iordache, fostul patron al firmei Ydail, susţine că nu mai are legătură cu firma, cu toate că vizat de anchetatori este cumnatul său, Doru Şandru. Iordache a spus că nu a fost citat până în prezent la audieri. „Eu nu înţeleg ce se întâmplă. Face probabil parte din filmul ăsta de a discredita oamenii care au avut succes. Să acuzi nişte oameni că au luat mită şi să nu ai absolut nimic… Adică oamenii în ţara asta trebuie să dea socoteală şi pentru suspiciunea celor care visează noaptea urât sau pentru frustrările nu ştiu cui, iar alţii au dreptul să bage în puşcărie pe oricine şi să aresteze fără să dea socoteală niciodată. Nu este posibil aşa ceva! Nu ştiu de ce s-a folosit numele meu, pentru că eu nu sunt parte în dosar. Organele de anchetă nu m-au citat în nici o calitate pe mine. Eu nu mă ocup de firmă. Am urmărit cu mare atenţie ce s-a întâmplat“, a declarat Ion Iordache, care a condus o firmă abonată la licitaţiile publice.

Mita ar fi profit

În ceea ce priveşte agenda descoperită de procurori la cumnatul său, Ion Iordache a spus că sumele consemnate în dreptul primăriilor nu reprezentau şpăgi, ci profitul obţinut la contractele executate. „Pe agendă scria profitul în dreptul unor primării. Omul ăla spune că el şi-a notat profitul la o anumită lucrare. Ce legătură are cu o agendă personală pe care o iei tu de acasă. Cu toată nebunia asta să reţii toţi oamenii… Au avut convorbirile telefonice şi nu se spune niciunde de ceva. Ei se întâlneau şi era normal să se întâlnească pentru că aveau loc lucrări. Unul era beneficiar, altul executant şi era normal să se întâlnească. Discutau numai şi numai despre lucrări. Anchetatorul a făcut deducţii din acea agendă. Anchetatorul spune că la unele era trecută o dată şi era mita pentru un contract încheiat la altă dată. Altele ar fi fost sume pentru anumite plăţi. Dar să faci asemenea speculaţii. Nu este posibil aşa ceva. Oamenii aplaudă şi le place. Probabil de aia se şi face, dar nu se poate! Nu cred că a existat vreodată în ţară şi în lume aşa ceva să îţi baţi joc de oameni, de firme care au avut succes şi au făcut treabă şi care nu au avut probleme. Să iei omul pe care l-au ales oamenii să îl terfeleşti. Nu se poate aşa ceva!“, a mai spus Iordache, fostul patron al Ydail

Primarul Mihai Calotă vrea să candideze

Primarul din Urdari, Mihai Calotă, unul dintre cei zece inculpaţi care au trecut prin arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a declarat că anchetatorii nu au găsit în urma percheziţiilor nimic care să îl incrimineze. Calotă susţine că va candida în continuare la postul de primar, indiferent de rezultatul anchetei. „A fost o experienţă foarte urâtă. Nu merita să ajung acolo. Nu eram implicat cu nimic din ce scria doamna procuror că am luat mită. A fost foarte urât pusă problema, mai ales cu arestul preventiv, cu reţinerea 24 de ore. Asta este! Trecem prin ele. Este ceva şi politic pentru că este vorba numai de primari de la PSD, viitori candidaţi la primării. Eu cred că vor să ne scoată din joc. Noi acum suntem sub control judiciar şi aşteptăm să se dea la Craiova o decizie definitivă. Eu nu au luat de la nimeni un leu. Eu nu ştiu de agendă, pentru că nu am văzut-o. La mine acasă nu au găsit nimic. Nu au găsit bunuri, bani, dovezi. Nu au am luat nimic. Înscrisuri. Eu am avut multe reclamaţii din 2014 încoace. Acum am fost cuplaţi toţi prin firma Ydail. Nu s-au făcut plăţi înainte, lucrările sunt executate. Eu voi candida şi anul viitor. Dacă nu voi fi ales mă întorc la serviciul anterior. Nu ne-a făcut nimeni primari“, a spus Mihai Calotă, edilul din Urdari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS