11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtelierul de tâmplărie de la Cooperativa Sopodo

Atelierul de tâmplărie de la Cooperativa Sopodo

Întreprinderea socială Cooperativa Sopodo, înființată cu bani europeni în localitatea doljeană Sopot, are ca activități un magazin cu prețuri mici și un atelier de tâmplărie unde lucrează șase localnici. Comuna va accesa fonduri, alături de parteneri bulgari, pe un proiect transfrontalier de înființare a unui important punct de intervenție a ISU în zonă.

Lipsa locurilor de muncă nu a ocolit nici comuna doljeană Sopot, situată la 30 de kilometri de Craiova. Anul trecut, cu fonduri europene, în Sopot s-a creat o întreprindere socială, Cooperativa Sopodo, care este nonprofit, iar membri ai cooperativei sunt localnici din comună, care au diverse avantaje la producerea de mobilier în atelierul de tâmplărie. „Am încercat de câțiva ani să creăm locuri de muncă la nivelul comunei. Am accesat fonduri și am înființat o întreprindere socială și s-au creat șase locuri de muncă și s-a mai înființat un incinerator de deșeuri medicale, pe raza comunei, unde lucrează opt oameni“, a spus primarul localității, Cătălin Ion Trăistaru. Întreprinderea socială este nonprofit și a presupus înființarea unui magazin alimentar, cu prețuri mai mici, dar și înființarea unui atelier de tâmplărie, unde se produc, în special la comandă, de la piese de mobilier și până la uși de interior, de exterior și chiar stupi, zona fiind pretabilă pentru creșterea albinelor.

Bucuria unui loc de muncă

Curtea întreprinderii sociale este mare, încăpătoare. Terenul aparține primăriei din localitate și acolo vor fi parcate autoutilitarele ISU, care vor fi achiziționate printr-un alt proiect european, aflat încă în evaluare. În magazinul Sopodo se găsesc tot felul de alimente, de la pâine și până la legume și fructe. Primarul spune că în magazin pot fi menținute prețuri mai mici ale alimentelor pentru că întreprinderea este nonprofit și nu se pun adaosuri mari.
Pășim în atelierul de tâmplărie. Ion Popa are 42 de ani. Lucrează din februarie în atelierul respectiv din Sopot. „Sunt de aici, din comună. E bine să ai un loc de muncă aproape de casă. Nu mai faci naveta. Dacă nu era întreprinderea socială poate că găseam loc de muncă, poate că nu găseam… Lucrăm stupi, mese, scaune, uși. Facem la comandă, în funcție de ceea ce ne cere clientul“, a spus Ion Popa.
Alt localnic a făcut în urmă cu șapte ani un curs de calificare pentru meseriile de dulgher, tâmplar și parchetar. De anul acesta, cunoștințele acumulate la cursul respectiv au fost puse în practică de Ionel Bârsănescu chiar în comuna lui natală. El lucrează ca tâmplar la Cooperativa Sopodo. „Înainte am lucrat vreo zece ani în mină. După aceea am lucrat la Craiova, ca dulgher. Acum sunt aici, ca tâmplar. Este un loc de muncă sigur“, a spus Ionel Bârsănescu, de 44 de ani.

Proiect pentru prevenirea riscului la inundații

Primarul din Sopot, Cătălin Ion Trăistaru, a precizat că, printr-un proiect transfrontalier realizat împreună cu bulgarii din regiunea Vrața, se intenționează înființarea la Sopot a unui punct de lucru al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), sub forma unui „Sistem tranfrontalier de prevenire a inundațiilor și de stabilire a sistemului local de avertizare timpurie pentru predicție și management a riscului de inundații“. De fapt, beneficiarii proiectului sunt bulgarii din Vrața. Viitorul sistem al ISU va fi operațional pe teritoriul a șapte comune din zonă, respectiv Sopot, Grecești, Cernătești, Gogoșu, Botoșești-Paia, Seaca de Pădure și Brabova. „Cu acest proiect suntem în faza de evaluare și așteptăm, cu încredere, să se aprobe. Nu au mai fost inundații mari din 2004, însă prin acest proiect ne vom dota cu utilaje care vor fi folosite și pentru a preîntâmpina problemele care ar putea apărea în caz de inundații. Acest proiect a fost gândit pentru a se interveni în șapte comune din vecinătatea noastră“, a precizat primarul din Sopot. El a adăugat că în proiect sunt prevăzute să fie achiziționate utilaje de intervenție de genul excavator pe șenile, buldoexcavator, greder, o autospecială pentru pompieri, dar în premieră pentru zona de sud a țării, punctul de lucru al ISU de la Sopot va fi dotat cu un fel de ambulanță pe șenile, care să poată pătrunde pe toate ulițele pe timp de iarnă, respectiv pe dealurile din acea zonă a județului. Pentru acest sistem de prevenție și de acționare în caz de inundații există parteneriate între primăriile din zonă și Administrația Bazinală ABA Jiu, respectiv cu ISU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS