12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFost şef din SIPI Gorj riscă să ajungă după gratii

Fost şef din SIPI Gorj riscă să ajungă după gratii

Oprea Caţaron, fost şef în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Gorj, riscă să ajungă după gratii în dosarul în care a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a cerut mită unor colegi.
Serviciul de Probaţiune Gorj a solicitat instanţei de judecată anularea suspendării pedepsei de trei ani de închisoare, întrucât fostul ofiţer nu ar fi respectat obligaţiile stabilite de magistraţi în decizia de condamnare cu suspendare. Instanţa a stabilit ca termen data de 16 decembrie pentru analizarea solicitării Serviciului de Probaţiune Gorj. Dacă va fi admisă cererea oamenilor legii, fostul ofiţer de poliţie riscă să ajungă după gratii pentru a-şi executa pedeapsa de trei ani de închisoare stabilită definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa Supremă a decis însă suspendarea cu anumite condiţii a executării pedepsei şi acordarea unui termen de încercare de şase ani.

Trimis în judecată în 2010

Fostul ofiţer de la Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă, Oprea Cațaron, a fost trimis în judecată în 2010, după ce procurorii anticorupție au stabilit că ar fi obligat mai mulţi poliţişti din judeţ să-i dea mită pentru a trece cu vederea fapte în care ar fi fost implicaţi. „Inculpatul Caţaron Oprea a pretins de la un agent de poliţie, cu titlu de mită, suma de 2.000 de euro pentru a nu sesiza Direcţia Generală Anticorupţie cu privire la unele fapte de natură penale despre care avea cunoştinţă.
De asemenea, inculpatul a mai primit de la alt agent de poliţie suma de 600 de lei şi bunuri în valoare de 2.700 de lei pentru a-i asigura protecţia şi pentru a nu fi sancţionat disciplinar. În acelaşi scop, a mai pretins de la doi agenţi, cu titlu de împrumut, sumele de 300 de euro şi 20.000 – 25.000 de lei, refuzând ulterior restituirea banilor“, se arată în rechizitoriul DNA.

Produse alimentare cu împrumut

În plus, Caţaron Oprea, în calitatea sa de ofiţer de informaţii, a primit cu titlu de împrumut, de la alţi trei agenţi de poliţie, sumele totale de 3.150 de lei, 1.000 de euro şi produse alimentare în valoare de 440 de lei pentru a-i proteja şi pentru a interveni pe lângă ofiţeri din conducerea IPJ Gorj în scopul sprijinirii acestora în activitatea profesională şi al transferării de la o unitate de Poliţie la alta, în cadrul aceluiaşi inspectorat“, potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În anul 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Oprea Caţaron la trei ani de închisoare cu suspendare și o perioadă de șase ani de încercare.
În tot acest timp, Caţaron a fost obligat să se prezinte la Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Gorj pentru a declara veniturile, locul de muncă, deplasările în străinătate sau schimbarea domiciliului.
Una dintre măsuri ar fi fost încălcată și din acest motiv a fost sesizată instanța. Oprea Caţaron a fost ofiţer la SIPI în perioada 2002-2009 şi chiar şef de birou, având în responsabilitate combaterea abuzurilor şi ilegalităţilor polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS