18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDiferențe mari la factura pentru căldură pe luna octombrie

Diferențe mari la factura pentru căldură pe luna octombrie

Dumitru Cocora, administratorul Asociației G2, Brazda lui Novac
Dumitru Cocora, administratorul Asociației G2, Brazda lui Novac

Primele facturi la căldură din acest sezon rece nu le dau bătăi de cap craiovenilor. Acestea variază între 26 și 300 de lei, după cum proprietarii au deschis sau nu caloriferele, în cazul în care au montate repartitoare de costuri. În schimb, cei de la paușal au consumat cât au primit de la furnizorul de căldură, SC Termo Craiova SRL.
În Asociația de proprietari 7 Rovine, cea mai mică factură este în valoare de 26 de lei pentru un apartament cu două camere, dar cu repartitoare. În timp ce proprietarul unui apartament similar, dar fără repartitoare, plătește pentru căldura din luna octombrie între 56  și 70 de lei. Aceeași diferență se întâlnește și la apartamentele cu trei camere, unde proprietarii care au montaţi robineți termostatați au închis caloriferele și au ajuns să plătească pentru căldură între 34 și 40 de lei, în timp ce apartamentele cu același număr de camere, dar care sunt la paușal, au primit facturi la căldură de 178 și 194 de lei.
„Nu sunt facturi încărcate pentru consumul din luna octombrie. Cei cu repartitoare au ținut închis și au valori mai mici comparativ cu cei de la paușal. Este interesant faptul că proprietarii cu centrale, pentru că și-au izolat conductele, au plătit foarte puțin pentru părțile comune, un leu, șase lei“, a spus Tudor Viziru, președintele Asociației de proprietari nr. 7 Rovine.

SET-ul face diferența

În blocurile de garsoniere, diferența  valorilor facturilor la căldură din luna octombrie este dată de suprafața echivalentă termic. Adică, după cum proprietarii și-au adăugat la calorifer elemenți în plus. În blocul G2, un bloc numai de garsoniere, facturile la căldură sunt 64 de lei, 92 de lei, 101 lei și 108 lei.
„Sunt costuri echilibrate. Este un bloc fără repartitoare și diferența între facturi este în funcție de SET (suprafața echivalentă termic). În garsonierele care au rămas cu caloriferele din construcție, este o factură mai mică. Acolo unde și-au adăugat elemenți sau au mai pus încă un calorifer pe balcon, facturile pe luna octombrie sunt mai mari“, a spus Dumitru Cocora, administratorul Asociației G2, Brazda lui Novac.

Diferențe între blocuri

Diferențe mari la facturile din luna octombrie sunt chiar și între blocurile din aceeași asociație de proprietari. Acest fapt se întâlnește în Asociația de proprietari nr. 24 Brazda lui Novac, unde pentru un apartament de 65 de metri pătrați din blocul V4, scara 2, facturile la căldură au valori cuprinse între 148,32 și 152,09 lei, în timp ce pentru un apartament de 75 mp factura la căldură ajunge până la 299 de lei.
Proprietarii din blocul vecin, U11, plătesc pentru căldura și apa caldă din luna octombrie facturi în valoare de 98 de lei, pentru un apartament de 65 mp, în timp ce proprietarul unui apartament de 75 mp plătește 111,30 lei factura către furnizorul de căldură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS