10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimul weekend cu zăpadă la Rânca

Primul weekend cu zăpadă la Rânca

Sute de turişti au ales să îşi petreacă minivacanţa de Ziua Naţională la Rânca şi au închiriat locuri în pensiunile, cabanele şi hotelurile de la cota 1.650. Dată fiind situaţia anilor trecuţi, când zăpada a lipsit de sărbători, de data aceasta a nins înainte ca iarna să înceapă din punct de vedere calendaristic. Stratul de zăpadă atingea ieri 20-25 de centimetri, iar în zona de creastă zăpada era mult mai mare. A nins aproape în fiecare zi de la începutul acestei săptămâni, iar temperaturile au favorizat depunerea unui strat consistent de zăpadă. Salvamontiştii sunt deja pregătiţi să acţioneze în primul weekend cu zăpadă la Rânca şi vor fi prezenţi într-un număr mai mare la centrul din zonă şi vor interveni dacă va fi nevoie, la cei care vor testa pentru prima dată pârtiile.

Mulţi copii la săniuş

Având în vedere că zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie sunt libere, salvamontiştii se aşteaptă ca la Rânca să urce şi alţi turişti în afara celor care şi-au rezervat locuri în pensiuni şi în cabane.
„Este iarnă în toată regula şi a tot nins, iar temperaturile scăzute au favorizat menţinerea unui strat de zăpadă. Ne aşteptăm să vină multă lume, nu numai din Gorj, ci şi din regiune şi din alte judeţe. E destulă zăpadă, dacă e să comparăm cu perioada similară a anilor trecuţi. E bine că începem sezonul mai devreme. Cel puţin pârtiile de sanie ne aşteptăm să fie pline şi de copii, şi de adulţi. Vedem cum va fi cu schiatul pentru că e nevoie de o pregătire a pârtiilor şi de mult mai multă zăpadă. Noi suntem pregătiţi să intervenim în orice situaţie. Sperăm să se simtă bine turiştii fără să apară probleme. Drumul este desfăcut, se urcă fără probleme“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Nu se urcă fără anvelope de iarnă

Conducătorii auto trebuie să aibă în vedere faptul că nu vor putea urca la Rânca, pe DN 67 C, fără ca autoturismele să fie dotate cu anvelope de iarnă. De asemenea, şoferii trebuie să deţină şi lanţuri pentru a fi folosite în caz de nevoie. Un echipaj de poliţie a acţionat încă de ieri la ieşirea din Novaci înspre Rânca şi a verificat dacă autovehiculele erau echipate în mod corespunzător. Chiar microbuzul firmei care asigură cursa Târgu Jiu – Rânca a fost întors din drum, pentru că autovehiculul nu era dotat cu anvelope pentru sezonul de iarnă. Cei patru pasageri care doreau să urce la pensiunile din zona montană au coborât din microbuz şi le-au fost returnaţi banii pe cursă. Conducătorului auto i-a fost pus în vedere să folosească anvelope de iarnă pentru a putea transporta pasageri până la Rânca.

Patru utilaje pentru străzile din Rânca

În ceea ce priveşte serviciile de deszăpezire pe drumul naţional care face legătura între Novaci şi zona turistică Rânca, Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale are la dispoziţie trei utilaje cu care acţionează, precum şi material antiderapant care este împrăştiat în zonele cu probleme. Potrivit reprezentanţilor Secţiei, dacă va fi cazul, numărul utilajelor de intervenţie va fi suplimentat. Zăpada trebuie înlăturată şi de pe străzile din Rânca. Primăria Novaci are la dispoziţie două utilaje şi acţionează pe cinci străzi.
„Am intrat deja cu un utilaj şi am mai dat zăpada la o parte şi acţionăm pe cele cinci străzi pe care le avem în administrare pe zona care aparţine de Novaci. Străzile vor fi pregătite pentru ca accesul maşinilor şi al turiştilor să fie cât mai uşor“, a spus Dumitru Leuştean, primarul din Novaci.
La rândul său, edilul comunei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu, a spus că primăria dispune de două utilaje de deszăpezire, închiriate cu tot cu şofer de la firme de profil. În Rânca se află un utilaj care va deszăpezi străzile administrate de localitatea Baia de Fier. „Avem două utilaje pentru deszăpezirea străzilor laterale. Se va interveni la comandă şi se vor curăţa străzile respective“, a spus primarul din Baia de Fier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS