5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Fii vocea cartierului tău!“ continuă în Brazda lui Novac

„Fii vocea cartierului tău!“ continuă în Brazda lui Novac

Proiectul „Fii vocea cartierului tău!“, organizat de Gazeta de Sud, revine la începutul lunii decembrie pentru medierea relației dintre cetățeni și autorități. După ce în luna octombrie, craiovenii din cartierul Brestei au avut posibilitatea să-şi spună problemele reprezentanţilor primăriei şi regiilor subordonate, pe 2 decembrie este rândul locuitorilor din Brazda lui Novac. Întâlnirea va avea loc la Şcoala nr. 23, începând cu ora 17.00.  

Redactorii Gazetei de Sud au mers să stea de vorbă cu oamenii din Brazda lui Novac, iar aceştia s-au plâns de lipsa locurilor de parcare, de trotuarele impracticabile din cauza maşinilor parcate pe ele, de mizeria dintre blocuri, de lipsa spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă pentru copii. „Pe multe din străzile din cartier, trotuarele sunt ocupate de maşini. Exemplu în acest sens, strada Lămâiţei. Eşti nevoit să mergi pe partea carosabilă. Este inacceptabil aşa ceva. Este foarte greu să ieşi cu un copil mic la plimbare în cărucior sau pe bicicletă. Mai este o problemă pe care am semnalat-o în nenumărate rânduri autorităţilor locale. Este vorba de strada de lângă Şcoala nr. 23, care nu a fost asfaltată de peste 20 de ani și este plină de gropi. Au fost discuţii mari legate de această stradă, care nici măcar nu este identificată în documentele primăriei. Nici măcar noi, cei care locuim aici de o viaţă, nu ştim numele acestei străzi. Este vorba de străduţa care face legătura între strada Lămâiței și strada Gen. dr. Ion Cernătescu“, a povestit Ioana Ivan.

Camere de luat vederi la trecerile de pietoni

Nemulţumirile locuitorilor acestui cartier nu se opresc aici. Aceştia susţin că ar trebui montate camere de luat vederi în faţa Complexului Vechi, în special în dreptul trecerii de pietoni de la Şcoala nr. 24. „Deşi trecerea este semaforizată, şoferii nu opresc să dea prioritate pietonilor. Este periculos. Eşti nevoit să aştepţi minute în şir până şoferii binevoiesc să oprească. La ora prânzului, când copiii ies de la şcoală, părinţii sunt nevoiţi practic să dirijeze circulaţia. Rar am văzut poliţiști care să dirijeze circulaţia sau să acorde sancţiuni şoferilor care nu opresc să acorde prioritate. Camerele de luat vederi ar fi foarte bune şi pentru monitorizarea zonei, având în vedere că acoperişul foişorului şi băncile din faţa complexului au început să fie vandalizate. Multe bănci abia se mai ţin în şuruburi şi nu au fost montate cu mult timp în urmă“, a spus Mihai Gavrilă.

„Piaţa ar trebui să fie amenajată corespunzător“

Pentru Ion Marica, problemele urgente care ar trebui rezolvate în cartierul Brazda lui Novac sunt legate de curăţenie şi piaţă: „Străzile, la fel ca şi în celelalte cartiere, au fost asfaltate în bătaie de joc. Deja au început să se distrugă. Cred, de asemenea, că este nevoie de mai multă curăţenie în cartier. Știu că depinde şi de oameni, însă, în spatele multor blocuri sunt maldăre de gunoaie. În plus, copacii uscaţi ar trebui tăiaţi, iar restul toaletaţi. Mai avem o problemă care trebuie semnalată. Piaţa din Brazdă este una dintre cele mai scumpe din oraş, însă marfa este vândută în condiţii improprii. Iarna, nu de puţine ori am cumpărat cartofi, ceapă sau fructe degerate. Cred că această piaţă ar trebui să fie amenajată corespunzător, puse măcar nişte geamuri pentru ca marfa să nu mai îngheţe“.

Oamenii străzii au ocupat platforma de gunoi

Şi Florentina Iordache consideră că în cartierul Brazda lui Novac sunt multe probleme ce ar trebui rezolvate. A oferit şi un exemplu în acest sens, povestind că locuitorilor din jurul pieţei le este teamă să ducă gunoiul. „Jumătate din platforma de gunoi este ocupată de oameni ai străzii care adună cutii goale din piaţă, gunoaie cărora le dau foc pentru a se încălzi. Ți-e teamă să mergi să duci gunoiul pentru că ei stau acolo permanent şi consumă alcool“, a povestit femeia.
Şi şcolile din cartier ar avea nevoie de investiţii, susţin locuitorii din Brazdă. „Terenul din curtea Şcolii nr. 23 este distrus. Nu de puţine ori, copiii cad când ies în pauză să se joace. Nu au nici măcar un spaţiu amenajat pentru ei. În plus, nici după ore nu au în zonă locuri de joacă“, a adăugat Mirela Toader.
Locuitorii din cartierul Brazda lui Novac care vor veni la întâlnirea cu primarul Craiovei, dar şi cu directorii regiilor subordonate miercuri, 2 decembrie, la „Fii vocea cartierului tău!“, sunt rugaţi să se înscrie la cuvânt pe lista reprezentantului GdS, pentru ca întâlnirea să se desfășoare cât mai bine. După ce oamenii își vor spune doleanțele și problemele legate de buna administrare a cartierului, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, și directorii instituțiilor abilitate vor răspunde solicitărilor celor prezenți.
Cei care nu pot ajunge la întâlnirea amintită pot trimite sugestiile, sesizările și problemele lor la adresa [email protected] sau la numărul de telefon 0215.413.100.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS